用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學
go

英國留學

大女今年中三,本來巳為揀科作準備。成績也不錯。佢想做醫生或中醫昨天突然向我提出到英國留學,之後以non-jupas回港讀大學,不知可行嗎?

taifiona 發表於 18-10-2 09:34
大女今年中三,本來巳為揀科作準備。成績也不錯。佢想做醫生或中醫昨天突然向我提出到英國留學,之後以non- ...

可以,求學求分數

......

回覆樓主:

咁佢有冇講原因? 想見識下

其實做醫生可能起香港用聯招會易入D,甘中醫一定唔起英國讀啦。不過如果有意明年9月讀Y10,甘好拿拿聲決定啦,最近有多英國寄宿學校展,好多學校來港招生。

佢話唔想考DSE, 所以想過去但其實佢先13-14歲,仲太細啦

回覆樓主:

本地有non jupas課程了解咗先/叩門可 外國留學不容易,冇愛心靚湯,要自己洗衣服清潔等…

回覆 brother4 的帖子

我都咁想!一煩要煩2個
仲有一個2008年

HK讀醫好難入,我同事個仔就係過去英國讀2年,non-jupas入hke med.

我又遇到難題,原來入U時,未夠18歲,應該好多嘢都唔會收

taifiona 發表於 19-9-6 23:26
無問題

taifiona 發表於 19-9-6 23:26

年齡唔係問題,在香港或英國甚至世界其他國家大把未夠18歲的大學生。

我有幾朋友子女未夠17歲已入英國及香港的大學讀書,大學只是擇優而選,細一兩年唔會有影響

我兒子也未夠18歲去英國讀大學,學校只要求家長填寫同意書,讓學生參加某些活動及最好住宿舍等。
他每24小時要在校園內最少拍一趟卡,假期或離開校園多過24小時要Email通知保安部....大致只是這些。

大女今年中三,本來巳為揀科作準備。成績也不錯。佢想做醫生或中醫昨天突然向我提出到英國留學,之後以non- ...

佢咁細個就咁識諗,好叻女。的確non Jupas 返港讀med條路會易D,因為AL A* 比 DSE 5**容易攞。但呢兩年醫科生加咗學位后,好似最低6科39分都入到了,佢咁叻女,如果有信心攞呢個分數,就繼續讀落去啦,只因為唔想考dse就去英國,以後讀咗med, 仲有千千萬萬個試,佢逃避得幾多?不過如果屋企環境許可,當比佢去見識下,咁中四后去英國讀AL, non jupas 入會穩陣D嘅。但
1. 最好目標為本,揾家A工廠
2. 諗好如果返唔到香港讀med, 會否願意留在英國讀其他醫療科目(因為非英籍英國讀醫有risk, 脫歐又後或許有變,真係未知之數)
如果你唔想煩,就勸吓佢比心機考好dse, 而家med dse收低咗分,新AL又比以前難咗少少攞A*,冇經過dse洗禮嘅med 生,讀落去好大壓力㗎。

若是想讀醫的話,以今年的收生成績,我覺得是DSE比GCE容易.
由於醫科加了學位,考DSE人數減少, 36分及面試合格必收。聽聞HKU收到35分,這成績理應比GCE 4A*容易。

近年,GCE轉了新制,有很多失手的聽聞。有同學有Oxford的offer但最終拿不到入場券,ICL 不達標,好在最終都收了。

但若你女兒有信心GCE可達標,也可一試。在英國GCE想讀醫,是有好處的,在假期是有很多實習機會,真是會看着醫生做手術,在香港就不會有此經驗了.

回覆 kls12 的帖子

請問HKU 35分是否7科5分?

LLLT 發表於 19-9-8 11:24
回覆 kls12 的帖子

請問HKU 35分是否7科5分?

HKU 在上年己經話面試合格和六科36分便可穩入醫科

謝謝。我覺得考36分都非常勵害。

LLLT 發表於 19-9-8 12:09
謝謝。我覺得考36分都非常勵害。

比以往的4C+2X 容易,起碼有一科做後備。有朋友中文拿4, 無阻他拿到醫科的入場券。

對啊,是容易咗。我覺得在課程設計上,6科比4+2好。當年有個親戚考得很好(除左中文),最後要急急腳報英國大學。