用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我如何培養女兒的中文寫作能力
樓主: eviepa
go

我如何培養女兒的中文寫作能力  

MNIF 發表於 18-10-20 13:22
「萬般皆下品,唯有讀書高。」多閲讀無疑係能夠吸收大量知譈,但我認為不是可貴之處。更多嘅知識亦會因時代 ...

一個提倡幼兒背誦經典的人,講出這番話,很出乎意料。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 18-10-21 16:22
哈哈,S兄,你要知道我豈是一般人家,咁容易給人猜透。一個從討厭小孩至五十歲才因緣得子嘅土生土長香港人 ...

不易猜透,是不同於:

1。前言不對後語
2。反口覆舌
3。立場不定
4。一時一樣

係好易比人識穿就真。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-10-21 17:28
可否請問,大學讀政治的,出來有甚麼工作呢?

閒科,做乜都得。我自己做秘書。
同學有做政務官,記者,議員,教通識等等。

IloveJJ 發表於 18-10-21 22:01
明白,其實同讀中文、歷史呢啲係咪一樣?都係學位一個,做乜都得?

坦白講再閒啲 中文歷史至少可專科專教,我哋呢啲同人類學,社會學,哲學類似,表面睇似乎乜都關事,好有用,實際上一啲都唔專, 所以乜都可以做,但如果唔進修有關知識,就乜都做唔成(我當年係憑香港商業專科學校文憑同HKMA秘書文憑揾工,大學學歷反而唔係咁重要)。

IloveJJ 發表於 18-10-22 00:07
原來咁架?咁你點解會揀呢科既呢?做政府AO又得唔得呢?因為之前識個讀政治,就去咗做AO,係咪有關既呢?
...

我原本主修經濟,副修政治。點知到 Yr2 讀經濟理論發現原來自己數底實在太差,揾個數學勁人(當時男友,現在老公)惡補algebra, 講到佢口水乾我都係不得要領,結果嗰學年 GPA 好低,上學期連 2 都無。夾硬上 Yr 3, 已決定轉系,最快嘅方法係主副修調轉,攝高床板苦讀, GPA 3, 但計番 hon, 最好只有 2nd lower, 都係唔得, Yr 4 轉讀政治, extend 1年, 2nd upper 畢業。
其實我有考 AO EO 嘅,兩次都去到面試,第一次,三個考官 HKU畢業,一見 CU 即刻 ,第二次陀住五個月肚去見,唔洗講

YolandaTam 發表於 18-10-22 01:14
我原本主修經濟,副修政治。點知到 Yr2 讀經濟理論發現原來自己數底實在太差,揾個數學勁人(當時男友,現 ...

我嘅故事引證咗:不聽老人言,吃虧在眼前 。高中時老師苦勸我讀文學院,特別推介中文,歷史同翻譯。我就係反叛, AL 死都唔揀中國文學同歷史,揀晒 social sciences: AL 經濟,政府及公共事務, AS Maths & Stat, Computer Application. 喺大學修過文學院嘅中國哲學,中國思想史同類似文學入門嘅課,普通咁溫,做功課就  A, 如果當初唔咁倔強,考慮吓老師建議,或者行少好多冤枉路。
到今日,我喜歡嘅始終係文學同歴史,最近閱讀前美國國務卿基辛格回憶錄同基督教史,遲啲打算自學希伯來文

回覆 YolandaTam 的帖子

我當時候選科,冇跟到自己成績好嘅科目(Chem、Geog),讀左商科,結果當然...哈哈,行唔少冤枉路。不過我都慶幸,就係因為入左商科班,我遇到教數好叻嘅老師,數學成績有升冇跌,所有科目嘅老師都對我好好,有時候好到連其他同學都妒忌。如果跟自己成績揀的話,果班個老師係好多同學都話教數可以教到半班唔合格嘅老師,但有可能我會讀得更開心更輕鬆。畀我再揀,我會照樣入商科班,但係換其他選修科。
大學選科我跟曬我導師意見填,結果佢諗嘅完全正確,所有選修科都好適合我,就算未必好大興趣,任教嘅導師都係教得好好。證明聽長輩係有前途。

回覆樓主

謝謝分享

YolandaTam 發表於 18-10-22 01:14
其實我有考 AO EO 嘅,兩次都去到面試,第一次,三個考官 HKU畢業,一見 CU 即刻 ,第二次陀住五個月肚去見,唔洗講...
多謝分享。
港英時期AO,EO都中意請HKU, 唔知依家仲有冇呢哋山頭主議?

YolandaTam 發表於 18-10-22 01:21

我嘅故事引證咗:不聽老人言,吃虧在眼前   ...

你AL 揀得AS Maths & Sta,科數點都唔止一般文科生水準,我親戚當年AL讀文商,幾條A入HKU 讀經濟,佢科微積分都嗌晒救命,佢中學係地區名校,可能鋤書勁,結果俾佢安然度過,佢畢業後一路考牌,做投行,論收入係幾高下,不過,佢前排感嘆,早知入政府啦。

October. 發表於 18-10-22 09:34
你AL 揀得AS Maths & Sta,科數點都唔止一般文科生水準,我親戚當年AL讀文商,幾條A入HKU 讀經濟,佢科微 ...

um...我有十幾個舊同學入 HKU 經濟系都應付到啲數,但有理科 Maths group 同學同我一樣入 CU 成績都普通。我當年(90年代初)同入咗HKU嘅同學傾開,佢哋讀嘅嘢淺好多亦舊好多,唔少理論例如 walras law, Arrow‘s Impossibility Theorem 完全無聽過。
我有 CU 同學去 HKU 讀 MEcon, 做埋助教,佢話 HKU MEcon 程度同 CU undergrad 相若。