用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我如何培養女兒的中文寫作能力
樓主: eviepa
go

我如何培養女兒的中文寫作能力  

YolandaTam 發表於 18-10-10 10:00
佢係 IT 人, 用英文多, 但英文都係好一般,最叻數學。
(細細聲同你哋講吖:有時真懷疑佢係咪亞氏保加症 ...
我聽人講過(包括老師), 話數學叻,一般英文考試唔會太差,因為Grammar 都講邏輯,我又見證過我女同學,係數理資優生,DSE PHY,  MATHS, M2取5**, 英文都取到5*, 就係中文差啲,但係都3. 有可能都係單一例子。

October. 發表於 18-10-10 12:06
我聽人講過(包括老師), 話數學叻,一般英文考試唔會太差,因為Grammar 都講邏輯,我又見證過我女同學, ...
Granmar 只是一set rules,做卷的話肯記小心就得,exceptions 先難

October. 發表於 18-10-10 12:06
我聽人講過(包括老師), 話數學叻,一般英文考試唔會太差,因為Grammar 都講邏輯,我又見證過我女同學, ...

同意。佢哋如果英文唔好,通常係詞彙不足或用字千篇一律,作文喺 language 或 style 扣分。

MNIF 發表於 18-10-10 12:51
同邏輯上係有關係.邏輯判斷運用于議論文上可以理解,但抒情寫景文章要遵從邏輯思考則比較乏味.會欠缺一點文 ...

係呀,我識啲理科人通常擅長寫議論或說明文,對記敍抒情描寫敬謝不敏。

MrBeast 發表於 18-10-10 13:01
Granmar 只是一set rules,做卷的話肯記小心就得,exceptions 先難

小女學校考 vocab 同 sentence structure 多

YolandaTam 發表於 18-10-10 13:24
小女學校考 vocab 同 sentence structure 多
前者都係記憶為主,後者可以係一set rules,但其實都是common sense.
Next question is 咁點先可以增加vocab 呢?

MrBeast 發表於 18-10-10 13:32
前者都係記憶為主,後者可以係一set rules,但其實都是common sense.
Next question is 咁點先可以增加voca ...
reading

fishball_cream 發表於 18-10-7 22:31
謝分享,亦感激有前人提點,在現今混濁的「教育」世界,能保持以「閱讀」去獲取知識的心態,好希望閱讀文 ...
在書展見到最長人龍的竟是補充練習出版社 ======> 我反而覺得係記者們既選擇性報道。我年年去讀書人、新雅、木棉樹等等counter, 都好鬼迫人。最好笑阿大見到新聞採訪書展顧客, 佢去時刻意著得靚D, 但記者當然唔會採訪我哋行既區, 阿大幾年下來好失望, 問做乜次次記者都唔訪問佢。

b3410    發表於 18-10-10 15:07

IloveJJ 發表於 18-10-10 10:15
嘩,咁佢直頭係啦!我都覺得好多男人係

似乎數理工作,比較唔需要表達能力咁強?但我仔表達能力弱(口語上) ...

你仔中文作文ok㗎啵,但口語表達唔ok, 咪好茅盾囉

YolandaTam 發表於 18-10-10 13:23
係呀,我識啲理科人通常擅長寫議論或說明文,對記敍抒情描寫敬謝不敏。
...

難道情感與邏輯不能並存?

MNIF 發表於 18-10-10 12:51
同邏輯上係有關係.邏輯判斷運用于議論文上可以理解,但抒情寫景文章要遵從邏輯思考則比較乏味.會欠缺一點文 ...

同意呀,所以話係係Grammar運用上有關系,而香港考試多注重Grammar与閲讀理解。
抒情文往往較感性、細膩一點,不大講邏輯思維。
你看大文豪蘇東坡文采斐然,而他仕途為官就真的不怎麼出色了。

b3410 發表於 18-10-10 13:38
reading

reading都要佢有感覺,有記憶先得,否則過眼雲煙,徒勞無功

MrBeast 發表於 18-10-10 13:01
是的,但有亦有人真係Grammar錯曬啵。

YolandaTam 發表於 18-10-10 13:21
同意。佢哋如果英文唔好,通常係詞彙不足或用字千篇一律,作文喺 language 或 style 扣分。
...

我女高中時英文堂老師冇野好教,就同同學們一起睇報紙(話佢地返屋企都係唔會攞報紙睇),然后,叫佢地每次自揀10個生字作篇文,文章類型不限,果段時間作左好多文,操得好勁,我女唔睇英文書既情況下,都學咗小小生/深字。

齋講考試,作文時我女係識得運用啲靚字去突出篇文既,同埋都需要講語感,呢様野有啲與生俱來既,真心講唔代表語言能力高低。

S-Kwok 發表於 18-10-10 14:53
難道情感與邏輯不能並存?

說明求真,議論求善,描寫求美,非不能並全,而係好難要求大部分人都有咁高造詣。

October. 發表於 18-10-10 14:54
同意呀,所以話係係Grammar運用上有關系,而香港考試多注重Grammar与閲讀理解。
抒情文往往較感性、細膩一 ...
我記得自己細個睇好多小說, 初中作文都唔錯, 直至高中揀中西史, 都比較講邏輯自此, 作文就向下滑
所以我都認同訓練邏輯推理, 如理科或中西史, 作文(抒情文)會變差.

geminialing 發表於 18-10-10 15:35
我記得自己細個睇好多小說, 初中作文都唔錯, 直至高中揀中西史, 都比較講邏輯自此, 作文就向下滑
所以我都 ...

人理性咗, 變得冇咁感性。