用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我如何培養女兒的中文寫作能力
樓主: eviepa
go

我如何培養女兒的中文寫作能力   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-10-22 13:46
英國讀 law, 不少自修基本法。準備入PCLL
我女話CRE基本法份卷唔難,有溫下書就可以80分以上。

同埋要Y3先可以開始去考。

回覆樓主:

其實睇書睇得快,大概攞到個意思便往後看了,詞彙入到腦嗎?這種閱讀方式對將來寫作有用嗎?

回覆 miaochan 的帖子

詞彙容唔容易入腦,相當大程度取決於有無興趣。睇有興趣嘅小說,無論情節同詞彙都容易入腦,但係做閱讀理解或者温書,因為無興趣,所以入唔到腦。

回覆樓主

看到我仔睇好多厚厚的中文小説,睇得津津有味連飯都唔記得去食,但中作仍是惨不忍睹,看來仍未到收成期。

畀個心理準備你,有排都未到收成期。不過,一到收成,收穫就會好豐厚。

miaochan 發表於 18-10-23 00:02
其實睇書睇得快,大概攞到個意思便往後看了,詞彙入到腦嗎?這種閱讀方式對將來寫作有用嗎?
...
good question

回覆 shirley2014 的帖子

是啊,她一有時間就自己看書,不用我解釋的。當然一定要由淺入深。

我女學校有教佢怎樣選擇適合自己的書來看。大概是看看書背的內容簡介、看看第一、二頁是否明白內容、是否覺得有趣。其實她也不是全部字都明白,但只要有七、八成明白,她就可以繼續。我估有些詞語、句子開始時她不明白,看過幾次後就明白了

IloveJJ 發表於 18-10-23 09:49
我仔係睇完再睇第二第三次的,嗰時佢就會慢慢睇。

呢個情況我女有咁做,佢將喜歡的書睇完又睇,睇好多次的。

eviepa 發表於 18-10-23 08:16

畀個心理準備你,有排都未到收成期。不過,一到收成,收穫就會好豐厚。 ...

要等到佢對自己寫作有要求才見曙光,我驚一世我都等唔到了

miaochan 發表於 18-10-23 10:38
呢個情況我女有咁做,佢將喜歡的書睇完又睇,睇好多次的。
要玩升中遊戲嗎?

MNIF 發表於 18-10-23 11:16
蔡志忠都幾傳奇,生於天主教家庭,一歲開始要念聖經,到三歲半為標準教徒(因為為要能背誦全本聖經)四歳半 ...

認為聖經,或其他經典,不能/不該被批評,就是真正盲信權威,才真正可笑。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-10-23 12:27
既然係咁,你做咩會問,睇得咁快,點記得啲詞彙呢?睇咁多次,點會唔記得呢?
...

兩個唔同呀。
大果個無時間亦唔會翻睇,細果會翻睇所以我暫時覺得作文佢ok的。

MNIF 發表於 18-10-23 11:16
蔡志忠都幾傳奇,生於天主教家庭,一歲開始要念聖經,到三歲半為標準教徒(因為為要能背誦全本聖經)四歳半 ...

「標準教徒」是如何定義的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-10-23 13:06
要玩升中遊戲嗎?

鐘意睇,睇得快,但作文慘不忍賭的那位要玩升中遊戲,所以先着急,不過急都急唔嚟啦!

miaochan 發表於 18-10-23 13:47
鐘意睇,睇得快,但作文慘不忍賭的那位要玩升中遊戲,所以先着急,不過急都急唔嚟啦!
...
咁要review 下策略la,作文計唔計入程分,學校 什麼程度(有些要作出某種文體),因應學校要求再計劃下,做到幾多做幾多

MrBeast 發表於 18-10-23 13:56
咁要review 下策略la,作文計唔計入程分,學校 什麼程度(有些要作出某種文體),因應學校要求再計劃下,做 ...

幸好作文佔分不太重,數學做啱多兩題可補返。唯有聽樓主講終點放在DSE。只是擔心佢d文筆一直升上去都唔改善

miaochan 發表於 18-10-23 14:31
幸好作文佔分不太重,數學做啱多兩題可補返。唯有聽樓主講終點放在DSE。只是擔心佢d文筆一直升上去都唔改 ...
若未到青春期都仲可搞下,到左就其實冇乜可以做ga la
‹ 上一主題|下一主題