用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我如何培養女兒的中文寫作能力
樓主: eviepa
go

我如何培養女兒的中文寫作能力  

回覆樓主

感謝分享,獲益良多。

eviepa 發表於 18-10-7 15:51
只敢做眾人都做的事,不可能是高增值家長

我對女兒的語文學習的重要性是超越她所有的語文老師。而為甚麼我 ...
畢竟, 大家都不是李麗珊。

今年, 學校終於有網上英文閱讀了, 不過要俾錢, 谷入面見有家長抱怨, 說乜都要俾錢, 但我就開心都嚟唔切, 因為阿細鐘意電子產品, 我已經預計到佢一定好鐘意。果然不出所料, 10月一派password, 一個星期已經睇/聽咗4本, 做埋練習賺coins。跟手同我complaint個iPad 2 load得太慢, 有時死機, 所以噚日買咗部細laptop俾佢(原來依家D laptop都好多款色), 又沉迷咗一個下午繼續睇。

不過, 始終我們都不是李麗珊, 星期四要默書, 又未做好數研練習, 要下令星期四之前唔可以再睇網上書了。不過, 我都好多謝校長行出呢一步。今年一開始, 阿細好似順風又順水咁, 睇嚟距離B2成績不遠矣。

BTW, 阿大真係好似Evie細個, 佢都係中文第一階梯, 英文第二階梯。真心希望佢大個時中文寫作可以有Evie咁好。

回覆樓主:

請問每日半小時閱讀就是大量閱讀、輸入的重點嗎?

回覆 eviepa 的帖子

為甚麼我可以用兩小時解決女兒的問題,女兒卻不能短時間內解決補習學生的問題?

從上面所講,我總共用了大約兩小時就一次過解決了女兒寫作的問題,但到女兒讀大學,有了自己的補習學生,她卻不能重複我的成功,教了許多次,學生也沒有像她一樣的進步。論寫抒情文的道行,大學時期的她遠勝乃父,按理說,由她講解應該比父親更好,但為何收效仍是有限?

往下分析前我先講兩個故事:

故事一:csy_ma的經歷

前面提到,我自己中文道行有限,教女前曾向文字高詢問寫作技巧。網友csy_ma就給了我一些寶貴的意見。在那次詢問之前,csy_ma曾分享過一次的教導。她有一個後輩親戚,讀中四,已經大量閱讀多年,但文章老是寫不好,分數老是不高。於是,她及同樣是文字高手的丈夫,每人講解一天,從此,這位親戚文章就寫得好多了,分數從此亦高了不少。

故事二:少年張三豐

在《倚天屠龍記》的開頭,有這一個故事:張三豐少年時內力深厚,但武功招式不成,遇到高手時不知怎應對所以不敵。幸得神鵰大俠楊過在場上教他幾招,他馬上就脫胎換骨,打敗對手了。

在上面的兩個故事,如果csy_ma兩夫婦教的是沒有大量閱讀、只曾做大量練習、缺乏語感、缺乏詞彙量的學生又如何?

如果楊過教的不是功力深厚的少年張三豐,是個沒有深厚功力的尋常百姓又如何?

寫作的三個要素:微觀、中觀、宏觀

我不是中文寫作的高手,更非中文寫作的理論高手,不過,寫一篇好的抒情文,必定起碼包括以下三個要素:

1. 微觀:包括怎樣描述一個人的狀況,如快樂的程度、身體的特徵等等;怎樣描繪一朵鮮花的美麗程度等等。

2. 中觀:用甚麼的手法去鋪排句子,如擬人法、明喻法、暗喻法、排比句、時空交錯等等。

3. 宏觀:整篇文章的中心思想、整篇文章的「大橋段」。

從女兒中一所寫的兩篇文章看,中二時的女兒在微觀層次的寫作能力已經非常不錯,起碼已經勝過乃父當年,而且,每天都樂此不疲地閱讀有質素的小說,詞彙量正在高速增加中,so far so good,根本不需輔導。

關於中觀,女兒這一代比我那一代幸運,我的中文老師多是懶惰教員,通常沒有怎樣教導寫作技巧,但女兒的老師對擬人法、明喻法、喻法、排比句、時空交錯等都有不錯的講解,只要上課留心,寫作時能將老師所教練習一下,自然會加強中觀寫作能力。

不過很有趣,最容易教、可以用最短時間教的宏觀寫作技巧,老師卻是欠奉。於是,我這個中文程度不高的爸爸,對女兒的寫作卻反而起了畫龍點睛的作用。

回覆 little_yolky 的帖子

//畢竟, 大家都不是李麗珊。//

妳不是李麗珊,我卻是。所以我特立獨行,做不少尋常家長不敢做的事。

//今年, 學校終於有網上英文閱讀了, 不過要俾錢, 谷入面見有家長抱怨, 說乜都要俾錢//

我女兒所閱讀的英文書,絕大部分都從圖書館借來,是免費的。

//

星期四要默書,//

默書有用嗎?

我女兒小學讀臻美,創校校監是當時的灣仔區議會主席黃英琦。大約十年前,她在明報自己的專欄表達了對默書成效的質疑。她有份創辦的臻美,就是沒有中英文默書的。

有個很有趣的故事,女兒在中二時,有一次,女兒在閒聊時對我說:「明天中文默書,我的目標是不要拿零分。因為不合格抄三次,零分抄五次。要溫習到合格太花時間了,最佳的選擇是只溫習小許,然後抄三次。」

我女兒從來對中英文默書都抱輕蔑的態度,從來不會認真溫習默書。

然而,她到中六時,認識的中文生字、生詞肯定遠勝絕大部分很認真溫習默書的學生。

然而,她在高中英文作文課時,經常被鄰座幾位同學視為的「人肉字典」。

//又未做好數研練習,//

我女兒在中二下學期前所做的數學練習少之有少。小四時班主任見到我女兒數學成績差勁,企圖說服我為女兒做點功夫。但我卻沒有做,反而到中二下學期才出手。女兒中六時,是她band 1中學文科班數學能力最強的學生。

//BTW, 阿大真係好似Evie細個, 佢都係中文第一階梯, 英文第二階梯。真心希望佢大個時中文寫作可以有Evie咁好。//

我看好妳阿大阿二,只要多給她們自由,學業成就不會比我女兒差。

eviepa 發表於 18-10-9 01:53
回覆 little_yolky 的帖子

//畢竟, 大家都不是李麗珊。//
//我女兒所閱讀的英文書,絕大部分都從圖書館借來,是免費的//

話雖如此, 但阿細只看「中文」紙本書, 但佢受電子產品, 當英文書變成電子產品, 佢就睇得好開心了, 居然一個星期睇咗四本英文書, 係廢寢忘餐咁睇英文書, 從來未試過。如果用錢, 可以換到佢睇英文書既興趣, 我倒覺得是值得的。

eviepa 發表於 18-10-9 01:21
寫作的三個要素:微觀、中觀、宏觀

我不是中文寫作的高手,更非中文寫作的理論高手,不過,寫一篇好的抒情 ...
概括的好好!我理解微觀,就是細節描寫。小朋友要擅長觀察,才可以做到。
中觀,就是句段的鋪排,通常閱讀理解補充練習好多教呢part.  不過分析作品是一件事,自己寫又未必用到。
宏觀需要小朋友自己的思想,如果可以有深度呢?

前面的積累過程冇short cut, 不過,三要素如何舉例令小朋友明白呢?

回覆樓主:

Eviepa 請問你知唔知大量閱讀小說嘅理科同學會係點㗎?成效會打折扣嗎?
(如果你仲記得,小女係大量閱讀小說,但語文科唔知點解到今日都比唔上不大閱讀,多做文法練習或去補習嘅同學,去年(中二)下學期中文閱讀理解仲唔合格。最新發展係佢科數學入咗精英組,佢對物理,化學同地理都十分有興趣,打算讀理科。但佢科中文......硬係領略唔到,英文仍被評詞彙不足。)

little_yolky 發表於 18-10-9 10:26
//我女兒所閱讀的英文書,絕大部分都從圖書館借來,是免費的//
真是要捉佢地心理,我download 個maths app 就自動做,若買本補充練習就拉牛上樹

little_yolky 發表於 18-10-8 12:10
畢竟, 大家都不是李麗珊。

今年, 學校終於有網上英文閱讀了, 不過要俾錢, 谷入面見有家長抱怨, 說乜都要俾 ...
李麗珊的意思是?放左學就可以去玩風帆?

MrBeast 發表於 18-10-9 11:48
真是要捉佢地心理,我download 個maths app 就自動做,若買本補充練習就拉牛上樹 ...

係, 補充練習=攝書架, 我近年已經放棄咗買了。

MrBeast 發表於 18-10-9 11:53
李麗珊的意思是?放左學就可以去玩風帆?
請睇 #35

little_yolky 發表於 18-10-9 12:07
係, 補充練習=攝書加, 我近年已經放棄咗買了。
呢d野貴精不貴多架。anyway, apps 1us 仲平好多,不過中文數就冇乜見過

little_yolky 發表於 18-10-9 12:10
請睇 #35
發雞盲tim

little_yolky    發表於 18-10-9 12:23

IloveJJ 發表於 18-10-9 14:40
阿細睇既係kindle嗎?咁同紙本書一樣啫,一個星期四本係咩書呀?

閱讀呢條路好長,佢哋一日仲聽我講,我 ...
果個係網上閱讀嚟, 佢睇咗兩本書, 兩本漫畫。個網幾好架, 睇幾頁會有D練習, 答啱會賺coins, 可以玩遊戲。佢部kindle已經封咗塵。佢哋兩個因為由細到大都睇英文卡通, 又係菲傭, 所以聽講都仲可以, 唔會聽唔明老師講乜, 係唔想睇英文書。

eviepa 發表於 18-10-7 17:22
回覆 eviepa 的帖子
請問如何“逼迫”第二階梯的小朋友去閱讀?或者有冇方法可以令第二階梯,上升至第一階梯?
文中幾位前輩的孩子,有冇成功的由第二升第一階梯的?

YolandaTam 發表於 18-10-9 11:32
Eviepa 請問你知唔知大量閱讀小說嘅理科同學會係點㗎?成效會打折扣嗎?
(如果你仲記得,小女係大量閱讀小 ...

有一次獨個兒飲早茶,旁邊有位長者,攀談起來十分投契。我有點愕然,原來他是五十年代的大學生,讀地質學。之後,我也令他兩次錯愕。

錯愕一:我問他是否跟李四光學習,他說李四光正是他的校長,畢業後他有份跟著校長去發現大慶油田。   

錯愕二:他說他中學讀理科,數學非常好。六十年代初到了香港,投考一間大公司,因為中文作文寫得好而被取錄。我猜他必定是大量閱讀的。他說;「對呀,我中學時看很多小說呀!」

eviepa 發表於 18-10-9 20:28
有一次獨個兒飲早茶,旁邊有位長者,攀談起來十分投契。我有點愕然,原來他是五十年代的大學生,讀地質學 ...

咁近代嘅呢?
希望你唔好誤會我挑你機,只係小女啲語文令我好困惑,佢就好氣餒。今年面臨選科,佢放更多時間心力喺數理,書係照睇,但對語文(尤其中文)好明顯已失去興趣,再咁落去可能因呢科大學止步。