用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 估計係數學資優,但口語表達能力很差
go

估計係數學資優,但口語表達能力很差 [複製鏈接]

小兒自幼已對數學有强烈興趣及敏感度,最喜歡玩數理邏輯遊戲(棋類,rummikub, 數獨) ,而且一學就上手。現在K3, 小一,二的數學課程已能夠掌握。但無奈口語表達能力真的很差 (學術上係無問題,甚至相當出色,phonics比同學好,學校的英文comprehension算深但已可自己閱讀;中文認字就相對差小小,但程度亦算是不錯)咁樣嘅小朋友考小一真係好輸蝕。有無數學叻嘅小朋友同我個仔一樣,口語表達比較差?點幫佢好?
   6    0    0    0

回覆樓主

你小朋友同我仔仔好似呀!我仔6歲k3,喜愛數學,數獨,圍棋!
言語治癒師教我可以每天晚上同佢傾計,叫佢講翻佢果日做過d乜野(不要問之前的,話佢地已經會忘記了!) 佢表達得唔清楚,從中可以教佢點樣用完整句子講!
而學校老師就教k3可以寫日記,用圖畫文字都得,每天簡單描述,其實同言語治療師教既方法不謀而合!

yannietimb 發表於 18-10-1 16:34
你小朋友同我仔仔好似呀!我仔6歲k3,喜愛數學,數獨,圍棋!
言語治癒師教我可以每天晚上同佢傾計,叫佢講 ...

謝謝你回覆&建議呀!我會試下,但我都有每日問返佢學校嘅嘢,最近同佢玩每日畀佢睇一集卡通片,然後要佢講返集卡通嘅內容畀我聽。你小朋友有見言語治療師?佢情況係點?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實每年SFA收唔少呢類.. 面試輸哂嘅醒目仔...
我仔當年就只得SFA嘅offer
如果另有心水,可以考慮小一報多幾個數學比賽,遲d考小二插班
俾個實例你,能力高嘅,唔駛奧數訓練,靠自己睇書都可以攞到一等/金獎之類 (另有棋類大獎)
有學開奧數嘅,有人越級攞頭幾名,然後攞去插男校s (都收!)
祝你好運!

恐龍家

小曳人 發表於 18-10-1 18:09
如果另有心水,可以考慮小一報多 ...

多謝你!可恨我竟然miss咗報SFA!!
我都諗定插班呢條路!但如果好彩有學校有second in,見仲有少少時間唔知可否垂死掙扎下,惡補下表達能力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Brainwave 發表於 18-10-1 18:14

多謝你!可恨我竟然miss咗報SFA!!
太可惜...基於孩子特質,SFA 係我當年最有把握嘅學校
恐龍家

回覆樓主

我仔是聽障小朋友,一向有做語言訓練,我都係幫個仔報好多圍棋數學數獨比賽(佢好熱愛去比賽), 希望靠呢d獎有學校會欣賞佢,sfa我都無報,因為個仔聽力既限制,我怕sfa太大班,加上全部勁人,佢會讀得好辛苦,但其實我都認同sfa interview既模式最可以俾呢類小朋友發輝!我相信即使最後果堆私直零offer, 津校扣門有學術點都唔會得個吉呱。。。都擔心中!!

yannietimb 發表於 18-10-1 20:53
我仔是聽障小朋友,一向有做語言訓練,我都係幫個仔報好多圍棋數學數獨比賽(佢好熱愛去比賽), 希望靠呢d獎 ...

原來係咁,囝囝加油呀!希望佢哋都可以入到心儀又適合佢哋嘅學校啦

Brainwave 發表於 18-10-1 20:58
原來係咁,囝囝加油呀!希望佢哋都可以入到心儀又適合佢哋嘅學校啦
...

謝謝,大家都加油!

回覆 Brainwave 的帖子

同我囝囝情況都幾似,他由細到大都喜歡數學。他5歳半讀K3,去年同佢去恆常數學班,依家開始做小一程度既練習並每星期他都很期待上堂。平時佢好鈡意玩棋類、Lego可自己看說明書砌出來。他認知不俗,但言語表達差,都幾影響社交及自信心!
所以,每晚我都會問佢每日發生過D事,好似寫日程咁另加講故事,希望佢增加多D詞語幫助佢講長既句子。亦同時了解佢係學校玩左D咩,之前講都講唔到學校的事,依家開始講到小小。因為他剛轉左全日班,等他整頓好心情可能會找上門言語治療師,希望佢可以上小學前有改善。

之前,有老師提及到6歲可做評估,check下係咪資優,然後攞住D報告讀有關課程。不過始終我對這方便不太熟也不敢亂講。剛剛見到您的post只是同我囝囝有D似,傾下計🙂

小曳人 發表於 18-10-1 18:09
如果另有心水,可以考慮小一報多 ...

小兒數頗有天份,小一做過一兩份passpaper, 拿了金獎。
現小二想佢自己睇書學?有冇推介書?還是只需做下以前的題目便可?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mandytanghk 發表於 18-11-12 11:29
小兒數頗有天份,小一做過一兩份passpaper, 拿了金獎。
現小二想佢自己睇書學?有冇推介書?還是只需做下 ...
其實都係坊間嘅書,我係响一次接收奧數書當中,成堆放响屋企,然後佢自行消化

恐龍家

小曳人 發表於 18-11-12 11:50
其實都係坊間嘅書,我係响一次接收奧數書當中,成堆放响屋企,然後佢自行消化

...

thanks!

數理越好,表達能力「相對」父母感覺比較差。因為數理、logic 好嘅小朋友,思想、思考理性可以好成熟;無奈詞彙貧乏,可能腦海想到的事但往往難以表達出來,久而久之不想說⋯⋯多點同佢地傾計、閱讀,相信慢慢會有進步

‹ 上一主題|下一主題