用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大資優課程評估 與 中大資優評估 有分別嗎? ...
go

中大資優課程評估 與 中大資優評估 有分別嗎?

問問了解清楚,想入讀中大資優課程前,需要做一個3小時的筆試評估...與收費要幾千蚊的評估兩者有何分別?

我知道收費幾千蚊的評估除了有詳細報告及見心理學家詳細了解報告之外,兩者是否一樣?

而做了資優課程評估,而又被取錄成為學員的小朋友,是否意味著小朋友已被評定是資優生,IQ是否已達到資優生的級別?

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我理解,孩子考完screening test,佢地會跟據學生所考到嘅成績,順序分配課程學額,即熱門科,就算話第一志願,但分數唔夠其他人高,都讀唔到

你可以話兩樣野有d關係,但目的唔同
恐龍家

小曳人 發表於 18-10-1 07:25
以我理解,孩子考完screening test,佢地會跟據學生所考到嘅成績,順序分配課程學額,即熱門科,就算話第一 ...

明白,謝謝你解釋,即是可以解說資優課程是需要有資優特質的小朋友才可成為學員 或許是一名資優生,如需確定,需要作一次詳細評估才可肯定!是嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

中大課程唔駛做智力評估,只需做佢地嘅課程評估

家長無需要執迷孩子係咪資優兒,如果有學習動機,去上呢類資優課程又明白又鍾意,咁就已經好好!
到你需要處理情緒/行為問題時,是否資優先可能有關係
恐龍家

小曳人 發表於 18-10-1 17:57
中大課程唔駛做智力評估,只需做佢地嘅課程評估

家長無需要執迷孩子係咪資優兒,如果有學習動機,去上呢類 ...

我都係咁諗,只係我有朋友,佢小朋友上次参加課程評估rejected咗,喊了很久,好執著㸃解唔收,今次又要再評一次,所以我先了解兩者分別而已....

p.s 我小朋友本身已經係中大資優課程學員了,我自己都係當作課外活動,唔明白我朋友為何要看得太重!

醒目開學勳章 貢獻勳章

ICIC
佢能力未到
恐龍家

回覆樓主:

其實讀唔到有好多原因, 中大有其他offer 比你朋友嗎?  

其實每個課程只係收好少學生,遇上自己想讀嘅係熱門課程就更加難入。  好似數學咁,我仔後報咗3、4次都報唔到,課程只收20個學生,我仔最初嗰次係由後備3,到最上次係後備1, 無人放棄就冇得讀, 咁我覺得無論係後備1定3,咁我仔都唔係太差啫, 只係冇位讀,咁我咪報另一個數+visual art 囉。

如果中大冇其他offer比你朋友, 即係能力未符合要求, 比到學位孩子, 孩子都會讀得辛苦。

S-Kwok 發表於 18-10-4 14:07
其實讀唔到有好多原因, 中大有其他offer 比你朋友嗎?  

其實每個課程只係收好少學生,遇上自己想讀嘅係 ...

好多謝你的分享!

我朋友的小朋友就係選了3個不同科目志願,無一入到,朋友在暑期課程公佈,收信一刻喊了很久,其實我都冇諗過她的反應咁大.....

happymama11 發表於 18-10-4 14:13
好多謝你的分享!

我朋友的小朋友就係選了3個不同科目志願,無一入到,朋友在暑期課程公佈,收信一刻喊了 ...

我只替她的孩子可憐。

sorman 發表於 18-10-4 17:12

我只替她的孩子可憐。

我作為朋友,都不知道如何叫她不要太看重這類課程...怕講多,她便誤解我在說(風涼話),因為我小朋友本身已是學員,但我真想她看開點,不要苦着小朋友每一次捲土從來的課程評估....   

所以先上嚟問吓兩者分別,讓她再了解課程理念!

請問screening test可以改時間嗎?
因為佢有其中一日, 撞咗WCT, 都係11月3日
所以我諗緊報唔報今次WCT

回覆樓主:

請問各位,呢個課程同樓主講的課程有冇關係?

有冇小朋友參加過,值唔值得參加呢

謝謝

lovelybaby2015 發表於 18-10-5 14:55
請問各位,呢個課程同樓主講的課程有冇關係?

有冇小朋友參加過,值唔值得參加呢

我說的就是這個呀!

對於這個課程,我覺得可以視作為興趣課程,不要太看重是否資優生或資優生專讀課程,只要小朋友喜歡,有興趣學習學校以外知識,便不妨試報名參加評估!

happymama11 發表於 18-10-5 15:42

我說的就是這個呀!

唔該曬你,請問知否逢報名都可以參加評估?還是揀人出來再參加評估呢?

lovelybaby2015 發表於 18-10-5 16:06
唔該曬你,請問知否逢報名都可以參加評估?還是揀人出來再參加評估呢?
...

是,凡報名報讀,都一定有評估機會,但一定要有學校的推薦信,申請表內附有,只要交給小朋友就讀學校校長/班主任/科任老師填寫就可以了。

happymama11 發表於 18-10-5 21:07

是,凡報名報讀,都一定有評估機會,但一定要有學校的 ...

明白謝謝,因為係老師選的,所以已說了可給我寫推薦信,但由我們決定是否報讀
但是我有點猶豫,因為佢哋無乜拎過獎,見份推薦表格要填奬項,心想機會可能好微,所以想知道係咪報名就有得評估。如果淨係睇表格上成績丶獎項,佢哋應該無乜機會了

lovelybaby2015 發表於 18-10-5 22:06
明白謝謝,因為係老師選的,所以已說了可給我寫推薦信,但由我們決定是否報讀
但是我有點猶豫,因為佢哋無 ...

其實獎項不是最主要部分,都只作為参考而已。不會因為獎項多少而決定有冇offer, 一切都是看評估表現而決定能否成為學員!

happymama11 發表於 18-10-5 22:11
其實獎項不是最主要部分,都只作為参考而已。不會因為獎項多少而決定有冇offer, 一切都是看評估表現而決定 ...

多謝你意見,我再考慮下

noverzero 發表於 18-10-5 10:16
請問screening test可以改時間嗎?
因為佢有其中一日, 撞咗WCT, 都係11月3日
所以我諗緊報唔報今次WCT ...

好似有兩日揀,除了3號,仲有10號喎
你3號唔得可以揀10號

lovelybaby2015 發表於 18-10-5 23:48
好似有兩日揀,除了3號,仲有10號喎
你3號唔得可以揀10號
THZ.
不過好似係中大抽比你,
唔係自己選擇