用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
樓主: Tingting1019
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略   [複製鏈接]

Tingting1019 發表於 18-9-30 10:47
黃大仙區,普通小學,老師話其實考咁前,以成績唻睇入b1學校應該無問題,但仔仔吾太肯講野,面試好蝕底.... ...
如果真係考級四但語言能力差,我反而建議睇下舊年前五名最差去咗邊幾間。如果都係去B1,就唔需要擔心。

mcl203 發表於 18-9-30 13:40
或許可能係自信心不足,做多D準備功夫,同佢分析下,鼓勵佢面試一定要有反應,要望住面試老師,對問題要勇 ...
反而需要睇下學校有幾多班,如果班數少,可能要擔心學校既B1比例。

王家爸爸 發表於 18-10-2 08:57
反而需要睇下學校有幾多班,如果班數少,可能要擔心學校既B1比例。

...
學校每級有5班,上屈學生考區外學校吾錯架,所以老師都寄予厚望.

b3410 發表於 18-10-2 08:49
贊成,我當時帶大女參觀過幾間學校後,選校思路清晰好多。囡囡都感受到,邊幾間學校更加適合自己。目標明確 ...
係呀,知道自己弱點,呢幾日會同仔仔好好商量下,唻緊點舖排,月中就開始多測驗,下月又呈分

Tingting1019 發表於 18-9-30 10:47
黃大仙區,普通小學,老師話其實考咁前,以成績唻睇入b1學校應該無問題,但仔仔吾太肯講野,面試好蝕底.... ...
黃大仙區既普通小學,升B1比例係1x%-3x%, 級4好大機會頂多只係B1B學生。最差的情況,可能已係B2學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Tingting1019 發表於 18-9-30 12:45
明白嘅,吾多吾少都真係好失落,考咁前,都要等派位,確係令我難受,但又吾知點同仔仔講.... ...

同我仔仔好似,一般小學考級前,但他在陌生人面前唔敢講野。 主要是信心問題。
去年開始他在運動上揾到信心,進步不少,當然仍有很大進步空間。
妳試下從他的興趣建立信心,可能有幫助。

Tingting1019 發表於 18-10-2 09:09
學校每級有5班,上屈學生考區外學校吾錯架,所以老師都寄予厚望.
如果有五班,就唔需要擔心啦!

Tingting1019 發表於 18-10-1 22:51
回覆 IloveJJ 的帖子

我老公真係覺得讀邊間都無所謂架,佢覺得如果仔仔有心機讀書,就算讀B2學校都可以讀 ...
是的, 讀B2都可以讀上大學, 但師資唔同, DSE成績唔同, 入B2學校係小朋友自己努力, 入B1學校係師生一齊努力, DSE成績好, 可以揀心儀學科, 成績一般就只可以揀剩返既學科。

唔好理D老公, 升中既嘢, 佢哋識條鐵咩!

IloveJJ 發表於 18-10-2 09:43
哈哈,係,應該係用仔仔把口話想考間理想學校,好過比佢覺得只係我想.其實仔仔應該自己同爸爸講,咁我就煩少D,吾駛比佢䳘

little_yolky 發表於 18-10-2 10:21
是的, 讀B2都可以讀上大學, 但師資唔同, DSE成績唔同, 入B2學校係小朋友自己努力, 入B1學校係師生一齊努力, ...
哈哈哈,咪係囉自己吾想煩,仲叫埋我吾好理。我地父母角色係協助阿仔,而吾係不聞不問。要將呢個道理話返比個衰佬知

回覆 Tingting1019 的帖子

上年阿女升中, 我, 爸爸同阿女3個人去左幾間中學觀校, 我地2個分析比阿女聽, 每間中學強弱既地方, 有利有弊, 叫佢自己諗邊間適合佢, 做父母, 一定要陪佢地過渡依個關口, 將來要讀6年, 一定要揀一間適合既中學比佢

妹妹頭 發表於 18-10-2 12:28
回覆 Tingting1019 的帖子

上年阿女升中, 我, 爸爸同阿女3個人去左幾間中學觀校, 我地2個分析比阿女聽, 每 ...
你做得好好,我都覺得咁做係最好.我會陪伴仔仔,見證住佢呢個升中過程,撰一間佢喜歡同合適嘅中學

回覆樓主:

我反而覺得思考型既小朋友比活潑既更有優勢同受學校歡迎。學校始終愛收聽話受教,所以我個多口仔面试都預咗做炮灰。

回覆 tutik 的帖子

咁又未必, 曾經有個老師同我講, 我個女太靜, 如果多講說話就更加好, 佢話, 因為多說話既小朋友, 腦部發展會比較好, 依家升上中學, 我終於明白當年老師依番說話

tutik 發表於 18-10-3 09:45
我反而覺得思考型既小朋友比活潑既更有優勢同受學校歡迎。學校始終愛收聽話受教,所以我個多口仔面试都預咗 ...
我覺得說話叻嘅小朋友有優勢D喎,老師都係咁講,老師話班中有幾個說話叻嘅,雖然名次吾高,但會係黑馬,所以你不用擔心,祝你仔仔成功

妹妹頭 發表於 18-10-3 09:47
回覆 tutik 的帖子

咁又未必, 曾經有個老師同我講, 我個女太靜, 如果多講說話就更加好, 佢話, 因為多說話 ...
即係唔好阻止阿大駁咀駁舌, 佢係响度發展緊個腦............

IloveJJ 發表於 18-10-3 12:52
唔同學校有唔同取向,你可以去了解下邊啲學校重成績?邊啲重面試。
好的,我想問大家覺得報幾多間直資會好D?
‹ 上一主題|下一主題