用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
樓主: Tingting1019
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略  

我老公話我成日叫個仔做功課,話我好煩⋯⋯又話我理得個仔太多,當然喇,佢咩都吾駛理,我一年365日無休息,一至六返工,放工睇功課,星期日早上又陪仔仔去游水,每星期如是,每次派成績表,佢開心一下,但吾會覺得我有付出,咁多年過去,吾覺我付出吾緊要,我都係為個仔,但佢仲要覺得我做得吾啱,多餘,我的而且確好心淡

Tingting1019 發表於 18-10-1 22:24
我老公話我成日叫個仔做功課,話我好煩⋯⋯又話我理得個仔太多,當然喇,佢咩都吾駛理,我一年365日無休息 ...
禁咪理佢,自己盡左做阿媽責任,心安理得。

回覆 Yanamami 的帖子

我只有盡力而為,其實仔仔都知道讀書嘅重要性,希望佢自己爭氣,為自己考間好學校

回覆 IloveJJ 的帖子

我老公真係覺得讀邊間都無所謂架,佢覺得如果仔仔有心機讀書,就算讀B2學校都可以讀上去大學

回覆 kirstyau 的帖子

加油💪🏻,希望你細仔都同大仔一樣,想問下大仔讀中學情況,小學上中學轉變大嗎?

Tingting1019 發表於 18-10-1 23:05

加油💪🏻,希望你細仔都同大仔一樣,想問下大仔讀中學情況,小學上中 ...

我2個都係女 大女升中適應尚好。可能因為本身英文較好,所以冇咩問題。

你地加油呀!你仔仔既成績應該升1A英中銜接問題不大,不過係要過面試個關。

其實我大女都係有成績,但把口唔多開蚊之聲,所以都上左面試班,又搵外藉老師每星期討論一個題目。又報左幾間直資,先如願入到心儀津中。

Sorry,原來係千金,真羨慕你,外藉老師每星期討論一個題目,幾好喎,上門定出去學架?

仔仔都覺得自己可以讀到B1A中學,不過我覺得佢自發性吾強,加上佢間學校吾係一線小學,我都擔心,同出面嘅學生比,可能程度差好遠,呢個係我一直怕嘅顧慮,我吾係想仔仔讀D神校,我只係想佢撰一間合適嘅學校.學校上一屈學生自行考得吾錯,學校當然想仔仔考D好學校,只係我怕仔仔未係果個程度

Tingting1019 發表於 18-10-2 06:52

Sorry,原來係千金,真羨慕你,外藉老師每星期討論一個題目,幾好喎,上門定出去學 ...

出去上,屋企附近小店有外藉老師班教presentation, 小6 9月開始上,會每堂討論一條題目。
停如:應唔應該穿校服/應該唔應該用電子書……………。等佢習慣短時間諗論點支持自己想法,最後考幾間女直,自行經驗,係好有用。

另外,本身有外藉老師一對一上門(小二開始),之前K都已經係商場上外藉老師班,一般聽講冇問題。

自己最捨得就係小朋友補係英文oral同買英文書, 因為自己英文唔掂。

Tingting1019 發表於 18-10-2 07:01

仔仔都覺得自己可以讀到B1A中學,不過我覺得佢自發性吾強,加上佢間學校吾係一線小學 ...

如果不早了解,很難估計目標中學是否合適,合適不止指成績的。

Tingting1019 發表於 18-10-2 07:01

仔仔都覺得自己可以讀到B1A中學,不過我覺得佢自發性吾強,加上佢間學校吾係一線小學 ...

最好係帶阿仔去中學聽升中,我初頭都覺得冇用,間間實比最好既野你睇,但當我走訪完咁多間中學,係感受到有分別,校長發享,中學同學台上台下表現,家長發問學校既回應,每part都有得著,感覺到係咪自己同小朋友想要。

阿大去完佢會講到自己想讀邊間,當然要人收佢先算啦!但最少去到面試佢想入自然落力D。

2jkidsfather    發表於 18-10-2 08:56

IloveJJ 發表於 18-10-1 22:33
最重要唔係你老公點睇?係你個仔點睇?佢係咪覺得讀邊間都無所謂?佢自己願唔願意努力?
...

一把年紀睇返轉頭,傳統名校係會比地區學校令細路早熟D,視野闊D。

呢個跟個別例子而家係咪發左達,係無關要旨。

讓細路早成熟視野廣,可以影響好大。因為人生充滿選擇。。。

2jkidsfather    發表於 18-10-2 08:55

kirstyau 發表於 18-10-2 07:09

出去上,屋企附近小店有外藉老師班教presentation, 小6 9 ...
怪不得佢考到間好中學,仔仔平時只係補習老師補習,所以校內考試無問題,但講方面一直被忽略

仔仔有自己想讀嘅學校,亦吾係本區,所以佢知道面試重要性,琴晚比左佢睇面試形式,題目,佢知道自己嘅不足,我叫佢諗下可以用咩方法去令自己提升講嘅能力,媽咪再協助你。

我要佢明白,想讀咩學校係要自己付出,而唔係媽咪逼。佢自己唔想付出,我亦唔會逼佢,因為佢既人生,係佢既選擇。

呢個係我嘅心聲,希望佢有一日會明白

kirstyau 發表於 18-10-2 07:44
最好係帶阿仔去中學聽升中,我初頭都覺得冇用,間間實比最好既野你睇,但當我走訪完咁多間中學,係感受到 ...
認同,唻緊都會帶仔仔去參觀學校,等佢認識學校,瞭解自己需要

kirstyau 發表於 18-10-2 07:44
最好係帶阿仔去中學聽升中,我初頭都覺得冇用,間間實比最好既野你睇,但當我走訪完咁多間中學,係感受到 ...
贊成,我當時帶大女參觀過幾間學校後,選校思路清晰好多。囡囡都感受到,邊幾間學校更加適合自己。目標明確,準備就更加有針對性。