用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
樓主: Tingting1019
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略   [複製鏈接]

TLHE 發表於 18-9-30 21:43
我估計你仔不是不能说,只是不想说!我仔是目標为本型,佢平時不積極回答問題,是因為覺得冇需要,因為他觉 ...
好好嘅借鏡,明白了,仔仔情況真係同你好相似,唻緊我地會參觀學校,等仔仔感受一下,面試班學校已按排一星期一堂,補習老師也會同仔仔加強英文對話訓練,我會同佢練下中文。額外再出去報面試班,可能要等呈二之後,會同仔仔一起努力的,謝謝你們

不過都想問一下大家,有無好嘅面試班介紹呀?

Tingting1019 發表於 18-9-30 23:25
好好嘅借鏡,明白了,仔仔情況真係同你好相似,唻緊我地會參觀學校,等仔仔感受一下,面試班學校已按排一星 ...
其實,你现在巳經要留意一下直资的報名日期,如果我冇记錯,现在英華,港同,SPCC, DBS, 優才,聖士提反男女校等也是这幾个月報名的,你同个仔去報名试下,得固然值得开心,唔得都有实戰经驗,比報外面的面试班实際好多啦!

Tingting1019 發表於 18-9-30 15:32
我諗過直接同佢話,吾好以為自己有成績就得,吾講野面試無學校會收你....不過我又諗起自己成日話,讀書不是 ...
求学不是求分數的理念正確但求学除了是追求学問的真理,也追求对將來生活的方向和盼望!
追求自己喜歡的中学教学模式和理念,就要表現出自己的熱诚哦!只有成绩,面试唔勇於表現自己,就是自我放棄机会,孤芳只能自赏了!

回覆 TLHE 的帖子

正確,希望仔仔從開放日可體驗到,向心儀學校努力

回覆 TLHE 的帖子

上屈師兄有個考聖士提反同英華,兩間都收左,仔仔都好鐘意英華,我睇過英華仲未有開放日日期

Tingting1019 發表於 18-10-1 12:58
回覆 TLHE 的帖子

上屈師兄有個考聖士提反同英華,兩間都收左,仔仔都好鐘意英華,我睇過英華仲未有開放日 ...
兒子现在小六吧?你未必等到開放日,你先查問報名中一何時申請?
我记得英華, SPCC, 港同,DBS都係这2个月申請的

好的,謝謝你

Tingting1019 發表於 18-9-30 14:55
謝謝你,建議好好,咁仔仔又未至於完全吾講野,老師覺得佢吾夠主動,老師覺得佢考咁前,當然好希望佢可以考 ...

如果你打算靠補習老師練習面試,一定要和老師明確提出要求,否則老師是先顧功課,未必有周詳計劃針對面試。

是的,暑假開始已同補習老師講左,不過應該要再重點練習下對答。

琴晚同我先生講起仔仔情況,佢覺得我多餘....佢覺得無必要去面試,直接大抽獎算數,佢話我跟本吾知邊間學校適合仔仔.....

回覆 Tingting1019 的帖子

吓,自行至係由自己揀喎,大抽獎派去邊至係由電腦揀,做咩浪費自行2個機會,我女今年中一,都係自行跨區考入心儀 B1A 中學,樓主要努力呀!

回覆 妹妹頭 的帖子

我先生話我理得個仔太多,亦都諗得太多,佢話個仔大個,應該將所有事交返比佢處理.

佢覺得讀吾讀到書都無所謂,其實大家諗法好吾同.我吾知讀多D書有無用,我只係想仔仔擁有多D知識,將來可以有多D工作撰擇,有時真係好無奈

我自己覺得,將來條路點行,真係要靠佢自己。但現階段,佢只係一個小六,11歲既小朋友,佢點可能決定到咁多野?我依家幫到阿女升讀一間佢鍾意,又好好既中學,我都同阿女講,依家輪到佢自己努力了,阿媽已經完成任務了。

妹妹頭 發表於 18-10-1 19:39

我自己覺得,將來條路點行,真係要靠佢自己。但現階段,佢只係一個小六,11歲既 ...
我仔仔由5年級開始,一直有睇你地Topic由呈一傾到呈三,之後有,由呈三傾到升中,係你地嘅fans,宜家到自己仔仔要面對升,都希望係呢度,搵到D一齊要面對子女升中嘅家長一齊傾下大家嘅心路歷程⋯⋯

依度個個都好好人,我都係由依度學到好多升中既野,你有問題不妨提出問問,好多人都可以幫到你架。

回覆 妹妹頭 的帖子

真係好多謝你地.......

Tingting1019 發表於 18-10-1 18:05
佢覺得讀吾讀到書都無所謂,其實大家諗法好吾同.我吾知讀多D書有無用,我只係想仔仔擁有多D知識,將來可以 ...

有得揀先係老闆……唔知爸爸同唔同意呢句說話?大人同細路都-样,你想可以人揀工定工揀人?想自己揀学校定俾机械派去边就边?好多野唔係坐係度等运到而係要自己爭取~爸爸似乎唔会理阿仔,反正佢都話由得阿仔話事,禁唯有靠你同阿仔“落葯”,灌輸下有選擇既重要性。反事盡左力無怨無悔先係最重要。校風好,成績好,唔太遠屋企就係適合阿仔既学校囉~~唔知你仔小学以往派位係点,你大概可参考下头五名入左边幾间中学。

妹妹頭 發表於 18-10-1 19:39

我自己覺得,將來條路點行,真係要靠佢自己。但現階段,佢只係一個小六,11歲既 ...

我都係一樣感覺,由P5開始聽講座,安排補習,去左多場面試,到阿大終於入到佢想入既中學,感覺功成身退,之後既路就靠佢自己了。

依家又從頭玩多次阿細了!
‹ 上一主題|下一主題