用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大微調收生,科大照跟。 3322 是時候完了 ...
樓主: nanadog
go

中大微調收生,科大照跟。 3322 是時候完了 [複製鏈接]

但中大想收某啲科能力强嘅學生,都只要求 elective 取星,這樣才真正能減少錯配。中大此舉比較實際,亦能故勵有能力嘅學生多修3X.

政府近年在學界力推STEM教育,中大為吸納相關人才,首次於大學收生基本要求「三三二二」作出微調,讓其更靈活進入理學院和工程學院。學生凡應考至少三科與STEM相關的選修科,包括物理、化學、生物、數學延伸單元一或二、資訊及通訊科技、設計與應用科技、組合科目或綜合科目;並考獲至少三粒星,三科皆星或一科雙星加一科單星,即使未達到大學最低門檻,亦可獲兩學院予以特別考慮。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-1 10:30
但中大想收某啲科能力强嘅學生,都只要求 elective 取星,這樣才真正能減少錯配。中大此舉比較實際,亦能故 ...
Yeah!即係番去AL年代啦~

Yanamami 發表於 18-10-1 11:54
dse成績頃向重文科,呢幾年已經扼殺唔少理科能力强嘅學生入讀,錯配情況開始浮現,大學願意调整收生要求绝對是明智決定。

初步睇,我個人覺得中大嘅新方式比較實際的。比的學生希望大的,睇倒都開心的。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-1 10:30
但中大想收某啲科能力强嘅學生,都只要求 elective 取星,這樣才真正能減少錯配。中大此舉比較實際,亦能故 ...

個人諗法。

要求3X同報理/工學院,首先選3X同考得好,好大機會來自Band1英中,咁英文未至於好差;報考理/工學院,咁Maths都應該唔錯,Eng+Maths+3X已經係理/工學院Best5要求。

當然,我地未知大學嘅"考慮"係點。

不過,呢D都可能係呢幾年少DSE考生嘅過渡期措施。

希望清晰啲去界定,再公佈,唔係又發生另類75%事故就唔好啦。

回覆樓主:

好開心又多間大學貼地,雖然科大呢個要求較中大難,不過總算係好開始!我直覺。。。我仔第日都有機會因為呢次微調而受惠入到大學(只係佢中文差,唔係話佢其他實有**咁本事呀!)

October.    發表於 18-10-2 21:09

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 18-10-2 20:52
好開心又多間大學貼地,雖然科大呢個要求較中大難,不過總算係好開始!我直覺。。。我仔第日都有機會因為呢 ...

Same here,可能符碌碌到d野返黎

.....

Yanamami 發表於 18-10-1 11:54

前人有更好制度,現在應該撥亂反正,廢除33222的怪胎。

近年中大不同學院收生及學制都有大小動作,今次科大都認同,唔知某院長會唔會又撲出嚟反對,向UGC及或教育局投訴,有大學不跟指引! 然後兩年後又照抄,改名 De-richment  admission criteria。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-5 17:36
前人有更好制度,現在應該撥亂反正,廢除33222的怪胎。

近年中大不同學院收生及學制都有大小動作,今次科 ...

越嚟越多大學高調話會取錄個別科目不達標既安排, 反而有風險.

隨時EDB又出嚟擺吓姿態, 話必須按照3322要求收生, 咁就大鑊了!

正所謂, 寧俾人知, 莫俾人見, 依家一齊咁高調咁講, 好似係剃緊人眼眉......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:37
越嚟越多大學高調話會取錄個別科目不達標既安排, 反而有風險.

隨時EDB又出嚟擺吓姿態, 話必須按照3322要 ...

我又咁睇,政府高層係想推 STEM ,所以要為理科男生開綠燈,所以 EDB 冇得 say No。

去年習總在香港回歸二十年,講咗要打做香港成為國際級的國際創新科技中心,好多人要交功課及擦鞋,事在必行!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-9 09:43
我又咁睇,政府高層係想推 STEM ,所以要為理科男生開綠燈,所以 EDB 冇得 say No。

去年習總在香港回歸 ...
作為IT人, 每次聽到政府話要 "要打做香港成為國際級的國際創新科技中心", 其實個心真係涼咗一截......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 18-10-9 09:43

去年習總在香港回歸 ...

咁又係呀。

教育局點會自己去取消3322,咁咪好無面,同埋如果收2222,副學士可以收工。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:45
作為IT人, 每次聽到政府話要 "要打做香港成為國際級的國際創新科技中心", 其實個心真係涼咗一截......

你要咁睇,我們改變不了擦鞋仔女鋼硬搞喎香港教育的心,如果可以借東風,改變現正的歪風邪氣,我們應該要支持!

有時候,我間中見到中央冇心的,但無意中做好事

ANChan59 發表於 18-10-9 09:56
你要咁睇,我們改變不了擦鞋仔女鋼硬搞喎香港教育的心,如果可以借東風,改變現正的歪風邪氣,我們應該要 ...
又咁講, 只要中央繼續要求做D大白象工程, 傳統工程行業都會keep住有得做

創科呢...... 講真, 香港成本咁貴, 邊有可能做?

香港請一個AP既人工, 作國內至少請到2個Senior AP, 去印度/台灣, 可能請到3-4個.

其實10年8年幾前已有大商機, 全球call center服務. 講真, 香港人有能力提供高水平既call center 服務, 但點解做唔到, 最後人地寧願去印度, 馬拉甚至國內等地方開call center呢? 咪又係成本問題囉!

hkpapa852 發表於 18-10-9 10:08
又咁講, 只要中央繼續要求做D大白象工程, 傳統工程行業都會keep住有得做

創科呢...... 講真, 香港成本咁貴 ...

大白象不一定全錯的,黑白是相對的!

我在另一個帖中提出我當年反對新機場興建,但自己碩士論文研究結果是去到經濟發展步入低谷,政府在公共基建投資,係加速香港走出經濟困局的有效方法。只是俾人搵幾多笨就是另外一件事!

hkpapa852 發表於 18-10-9 10:08

創科呢...... 講真, 香港成本咁貴 ...

經濟發展是要取捨的,不能什麼都得到,冇可能的。

當年香港可以做煉油基地,只是放棄了,益咗新加坡!

ANChan59 發表於 18-10-9 10:20
經濟發展是要取捨的,不能什麼都得到,冇可能的。

當年香港可以做煉油基地,只是放棄了,益咗新加坡!
其實不少所謂大白象工程, 工程本質是沒有問題, 長遠亦係有用, 只係成本效益較低..... 而且有利益輸送之嫌
‹ 上一主題|下一主題