用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東/培德/鴨真
樓主: MMMaMa12
go

何東/培德/鴨真 [複製鏈接]

回覆 skyliner852 的帖子

不知你清楚或有否聽過有關教學語言微調政策呢?

教學語言微調政策: 2009年5月,教育局正式訂定《微調中學教學語言》安排,於2010年9月開始在中一實施。「『前列40%』的中一新生平均比例達到一班學生人數的85%該校便可全權酌情決定有關班別的教學語言安排。」意味着只要在中一收生一班中有29人合乎這個要求,學校即可開設英文班。

以上政策是針對被落車的中中所推行,所以只要學校所收學生人數達標即可開設英文班.
你所說的最多只有一班英中(官方核准),這是錯的答案.
真實情況是好多中中只能開一班英文班,原因在所收的學生平均比例只夠開一班,人數不達一班人數所以並不能開多一班英文班.
絕非如你所說官方核准中中每校最多只有一班英文班. 真光是跟教育局指引開設英文班,並沒犯規.
請搞清楚教學語言微調政策,要在此作不實報道! 誤導他人!

另外,資肋學校亦非如你想像般可隨意犯規不跟教育局指引辦事.教育局對資助學校比其它學校要求其實更嚴,學校每項申請都要經審查才獲批,想走精面說易行難 ! (我本身是另一間中學執委,清楚一些學校與教育局的辦事情況.所以我所知的並非個人猜想及道聽途說. )

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

何東有二班英文班,自行全 in ,收生要求較全面: 面試(25%)、申請學生的成績次第名單(由教育局提供)(20%)、操行(15%)、校內成績(15%)、課外活動及服務(10%)、有兄姊或父母曾在本校就讀(10%)、獎項(5%)

PP媽媽 發表於 18-10-6 00:10
....想問下扣門是否好少位和好難? ...
何東去年扣門 in 13x人 收 6人

回覆 MMMaMa12 的帖子

何東校風很好,學習要求較全面,最小要参加一個課外活動,中1 一定要自費 (全年$1350) 加入一個樂器班,二班英文班功課較重,二班中文班 中英數各科 分做三班上堂

samhoyk 發表於 18-10-23 18:55
何東去年扣門 in 13x人 收 6人

津校多用留班位收扣門生, 單數位, 如果果年多人留班, 跟本就無扣門位.
今年有間香港島名津, "0" 個扣門位因多人留班, 扣門位用盡了
另一間名津女校係"1"個扣門位, 入紙又中簽的機會機乎係"0"
除了講易吾易扣, 或者可能要問有冇得扣 (有的機會比B1校大些)
間間扣門人數眾多, 難中簽吾出奇
但何東對名小扣門者比較有與趣

MMMaMa12 發表於 18-10-2 09:46
請問有用家或以前有考過自行既家長可俾心得嗎?因為上網睇,好似只有一間有開放日,其餘2間好似無,有錯請 ...

校風來說兩校不錯,感覺上天主教加有修女會嚴d, 嘉諾撒會學校成績同校風都較有保證。真光當然都不會太差,女校黎講體育算幾勁。
網站排名的參考價值有幾高,我覺得可以睇下你本身識果d學校佢評得中吾中肯。
至於開放日,真光同培德都有架。培德我都算熟,佢初中教學係幾活,亦有方法教同學溫習同準備考試,我幾buy 佢地果套,初中同學仔好鐘意老師,應該適應得幾好。中西區小學佢都收得多,因為會收番屬會同天主教的小學,但算吾算難入就吾知,應該都好重視操行。
另一間,何東學術相對較弱,校風就不太清楚。

juee 發表於 18-11-14 22:37
校風來說兩校不錯,感覺上天主教加有修女會嚴d, 嘉諾撒會學校成績同校風都較有保證。真光當然都不會太差, ...

謝謝你回覆,上星期六帶囡囡去睇過2間資訊日,我自己覺得培德好似親切d, 老師都幾健談,會主動介紹講下學校既學習問題;但真光相對較COOL, 唯一吸引我女就係真光多元化活動

回覆 錡E 的帖子

請問係咪要入到去(鴨真), 開學前考分班試決定入中/英文班?
如何得知 DSE 成績? (個別學校網頁?)

回覆 juee 的帖子

請問南區學校排名係咪咁上下?
1嘉諾撒聖心書院
2聖公會呂明才中學
3嘉諾撒培德書院
4聖伯多祿中學
5香港真光書院
6香港仔浸信會呂明才書院
7新會商會陳白沙紀念中學
8明愛莊月明中學
9余振強紀念第二中學
10明愛胡振中中學
11培英中學

回覆 jessiejy 的帖子

我果日有去,開頭先有一步操表演,跟著講下學校咁啦,有提到會有兩班英文班和兩班中文班,英文班除左術科外全部用英文,中文班會多兩科用中文,應該係數學和另一科晤記得係咩野,同埋有本profile派左有學校的介紹,又叫我地去FB睇野。跟著就陪丫女上堂,試左英文,都ok互動,上完一堂跟著到禮堂聽講座,請左St. Mary校長講下d升中野,無咩特別,最後課外活動表演,都幾impressive,大致係咁,如果以band 2女計我認為都報得過。印象較深是呢度d老師都幾親切同nice,會真係同你傾下計晤會淨係sell學校。

回覆 minisheep 的帖子

聖伯多祿中學唔會好過真光,包括成績及校風.
陳白沙都好過聖伯多祿.
明愛胡振中係最差.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

minisheep 發表於 18-11-20 11:55
回覆 juee 的帖子

請問南區學校排名係咪咁上下?
唔係

開學前考分班試決定入中/英文班.

DSE 成績睇校網校務報告

littlefour 發表於 18-11-20 16:43
回覆 jessiejy 的帖子

我果日有去,開頭先有一步操表演,跟著講下學校咁啦,有提到會有兩班英文班和兩班中 ...
即是培德下年中一開始有2班英文班? 咁又真係好大進步呵!

大家覺得何東同培德邊間好D? 官校的老師會否比較HEA? 夠鐘就走人咁呢?

錡E 發表於 18-11-20 18:55

聖伯多祿中學唔會好過真光,包括成績及校風.
浸信會呂明才呢???
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 錡E 的帖子

請問南區學校, 嘉諾撒聖心(好難入, 唔駛諗).  咁聖呂呢? 係咪只收 Band 1 學生, 邊緣人有無機會? 校風好嗎?

聖心以前無公開自行就真係好難入, 唔駛諗.因為無校長信無得見.
而家公開自行就可以諗.只要Band 1 成績都可以試,但自行Band 1 尾就一定陪跑多,除非英文好好.

聖呂自行係主收 Band 1生,邊緣人自行夠突出又未必無機,因為南區 Band 1A B 一定走出區唔會揀佢,除非家長對佢了解唔夠或者想近近哋怕煩唔想出區先會自行揀佢.聖呂校風好,但成績真係不可接受,話晒主收Band 1生但DSE成績一年比一年差,1C成績都保唔到.咁睇得兩個可能,一系收既學生叻既唔多,一系教學上出問題.
‹ 上一主題|下一主題