用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東/培德/鴨真
go

何東/培德/鴨真

請教如題中3間中學如校風、教學邊間較為活動、學校邊間較嚴謹等等,想黎緊自行揀其中2間

MMMaMa12 發表於 18-9-29 22:30
請教如題中3間中學如校風、教學邊間較為活動、學校邊間較嚴謹等等,想黎緊自行揀其中2間
...

我都想知培德如何?

我都想知,Pls

回覆樓主

請問有用家或以前有考過自行既家長可俾心得嗎?因為上網睇,好似只有一間有開放日,其餘2間好似無,有錯請指証

回覆 MMMaMa12 的帖子

我大女係用家. 鴨真較嚴,但D囡囡都喜愛返學. 學校活動較多,師姊都好照顧學妹.

今年改咗自行要求三主科要B,操行B, 揀人見. ( 我女5年前要求只是三主科合格操行B, 揀人見.)
對比下鴨真一向係比培德難入. 鴨真有兩班英文班.

何東我不清楚也不熟.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 18-10-2 20:28

我大女係用家. 鴨真較嚴,但D囡囡都喜愛返學. 學校活動較多,師姊都好照顧學妹.
想問下如果入了英文班, 萬一成績退步了下一年要轉中文班咪好慘? 書又完全不同, 好難適應, 咁讀英文班為保持成績都好大壓力?

回覆 PP媽媽 的帖子

入得英文班係學校知道你適合用英文學習才會入到英文班,所以主要係睇英文成績.
成績退步了亦係睇得好全面的,如果成績太差,應該係要留班,又或者自己申請轉去中文班.好小睇一年成績就要求同學轉去中文班.
成績好既學校覺得你可用英文學習既亦會由中文班轉去英文班.轉班不會是想像般簡單.

英文班為保持成績都好大壓力?
不會太大壓力,因為入得英文班既巳知學生係適合用英文學習,大部份英文班同學既成績同學習係比中文班高既.
如果要力保才跟得上,咁証明這學生不適合用英文學習,轉去中文班對這位學生其實更好.

學校既英文班係精英班,分別一班英文叻D,一班數學叻D.所以中文班係比英文班讀得輕鬆D.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 18-10-4 19:52
回覆 PP媽媽 的帖子

入得英文班係學校知道你適合用英文學習才會入到英文班,所以主要係睇英文成績.
唔該晒你呀! 解釋得好詳細, 亦釋除了我的疑慮! 多謝你! 而家問題只是入唔入到咋! 阿女的英語能力我又不擔心, 反而數學真係差到無朋友....合格邊緣....雖然是中西區強校,但自行都可能機會不大... 派位嘛...小學當年派位陰影太大,扣好多間好彩最後先入到, 我總覺得今次也會不好彩派不到要扣門....想問下扣門是否好少位和好難? 真的感謝你的解答!

回覆 PP媽媽 的帖子

想問下扣門是否好少位和好難?

我眼見每年有不小人交扣門表,學校也是揀大約30人考扣門試.我看過每年收既人不太多,
單位數內.
因為不是全IN,扣門有一定難度.至於有幾難,真係要扣咗入去既同學先答到你.

你說你女兒在中西區強校讀,是那2間女校?聖彼得? 如果係機會不算低.照計算學校大多想扣入去
既學生讀到英文班..反而南區中文小學扣到機會微.除非係邊緣人.

回覆 錡E 的帖子

謝謝你的意見! 唔知你或其他家長是否知道培德的情況? 因為想自行兩間都報

錡E 發表於 18-10-2 20:28

謝謝你!對真光了解多了,因我小朋友係外區普通小學,好怕連B2中學都無機

回覆 PP媽媽 的帖子

我知既係培德易考D,佢都係揀人見,但要求無真光定得高.

回覆樓主

希望有其他家長可多分享培德及何東,先謝

錡E 發表於 18-10-6 20:14
回覆 PP媽媽 的帖子

我知既係培德易考D,佢都係揀人見,但要求無真光定得高.

但坊間網站資料係培德2A, 真光2C

MMMaMa12 發表於 18-10-6 20:15
但坊間網站資料係培德2A, 真光2C

咁呢個坊間網站唔多可信,鴨真一定冇2C禁低,培德一定冇2A禁高,一般認為鴨真較培德好,你亦可用宗教作考慮

南區唯一一間2A校係聖公會呂明才.
坊間網站評南區聖公會呂明才B1校,但以DSE成績計佢只有2A水平.

培德以DSE成績計佢無可能係2A.教學語言微調培德亦開唔到英文班.
因要學生能以英文學習達某比率才可開英文班,真光開到2班,再以DSE成績評真光大約係2B.

除掉宗教這考慮,培德自己小學,同屬會既姊妹校成績好既B2生都係考真光首選.自己中學咩成績佢哋清楚.用腳投票呃唔到人.

你信坊間網站還是信真實業績?

錡E 發表於 18-10-6 21:40

南區唯一一間2A校係聖公會呂明才.

坊間資訊只作參考,所以才到EK請教大家,加上我完全對港島區中學無概念,完全唔認識,我兒時是讀九龍區中小學,所以真心多謝大家給我既意見,讓我對學校多了解

回覆 錡E 的帖子

真光有兩班英文班?看看中學概覽,除英文科外,中一及中二只有一科用英文,而中三多一科,明顯是用盡教育局給學校25%英文的上限,即是四班中只有一班個別科目全用英文,或個別科目全級用英文,所以可以推斷中三會有一班較似英中的英文班,而中一二則用一般學校也用的手法,化時為科。簡而言之,若有兩班教育局核准的英文班,則中學概覽內以英語教學的欄位不會有那麼少科,或只有佔課時不多的科目。利申:有朋友做中學老師,負責派位收生部分。

回覆 skyliner852 的帖子

我大女係鴨真由中一讀到現在中五.一直都在英文班.
鴨真中一至中三A同B班係英文班,C,D班中文班.

英文班. 以英語為教學語言 (英國語文,數學,綜合科學,綜合人文,音樂,家政,普通電腦,視覺藝術 )中一至中三以英語為教學語言既科都係全英語課本,英語上課.這兩班是似英中的英文班.我相信兩班是教育局核准的英文班吧 !

我認識中鴨真這兩班並没有化時為科,或你說的四班中只有一班個別科目全用英文,或個別科目全級用英文.

至於你指既用盡教育局給學校25%英文的上限,係中文班,中文班就是你所說的一般學校也用的手法,化時為科。中文班係用中文書及不多於25%的課時進行英語延展教學活動,其餘時間以母語(中文)為教學語言 .

巳係鴨真讀了4年英文班的大女應該比別校中學老師及中學概覽清楚實况吧 ?
至於中學概覽為何資料不多,我沒有看過最新中學概覽,所以不清楚最新内容.
鴨真學校網頁有清楚說明教學語言科目.

回覆 錡E 的帖子

明白,親身體驗是最準確的。
不過那就顯示真光未必跟教育局指示了。南區津中只有兩間英中,分別是聖心和聖呂,其餘均最多只有一班英中(官方核准),當然學校犯規,教育局不執法,又是另一個問題了。

例如不少學校用增值指標作宣傳,還是好的那年才公佈,不好的便不公佈,其實是違反教育局規定,不過學校見局方不捉人,便走精面。這些情況屢見不鮮。