用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 語境 及班人數 功課及閲讀量
go

語境 及班人數 功課及閲讀量

請問是否中文教學?一班約多少人?勁多功課課?重閲讀嗎?

回覆 DarlingS 的帖子

除ENG SCI 都中文教, 約42人一班
功課量初小唔多, 有功課堂, 肯做的話返屋企可以完全唔駛做; 高小就應該係另一個世界...

閱讀呀? OK啦, 呢樣我覺得靠家長, 屋企多過靠學校

英文:本地老師,無NET,教學基本就是做練習題,很簡單,但自由度很低,細節必須按老師要求來。英文寫作明顯不鼓勵小孩自由發揮,對語法的正確度要求遠遠高於內容,跟之前經歷的NET老師的要求有很大不同。不看好宣小的英文教育方式,只能靠自己了。
中文:跟其它主流學校無大的區別,談不上有大的優劣勢,但以練習為主的教學方式肯定對培養孩子的閱讀興趣沒有任何幫助。

數學:正常進度或偏慢,也是對作業的細節要求高,答題要嚴格按老師有求來。 有的應用題,7x6是正確答案,寫6x7就算錯,無法理解。

關於閱讀:學校發給孩子的閱讀書太過簡單,小二發回的英文書的難度不及幼稚園。5本書,小孩一會兒就看完了,還不讓第二天還,只能在規定日期歸還 (什麼鬼規定?)

音樂:樂器普及程度高,水平也不錯,樂器是學校強項,名不虛傳。

總體感覺:偏應試類的學校,自由度低,跟預期有差距。

回覆 jpmx 的帖子

英文有NET o既, 不過唔係教書, 佢有教phonics, 但分組係第5組別先會比NET教。 同意英文教法死板, 如果無家長發功/高人指點/廣泛閱讀不要期望6年後會寫出咩流麗英文
數學你講7X6, 6X7當錯, 呢個係實情, 但我支持老師喎, 乘數和被乘數o係概念上是有分別的! 恕我直言, 你自己應了解下~ 而且數學APS唔淺無教慢(你話慢肯定你是初小/你小朋友超班), 我可以講比大部份津校都有超前, 每年都有人因為數學fail 要留班的。我自己有對比APS同其他學校o既數卷, 同KTS比可能有不如, 但一般津校, even 神校都不比APS深

中文教果個(老師們)問題不大, 問題係行政, 一時粵教, 一時又強制2班普教, 普得o黎又唔係全普! 今年咁分班, 下年又改, 今年用課本, 下年又校本notes, 方向不明

音樂/體藝唔駛講, 樂團超班, 唔係咁多小學有咁高質o既樂團, 簡直嘆為觀止!! 排球在九北長勝even全港也是頂尖!!  學校同家長同小朋友係配合到的話, 6年後小朋友一定係文武雙全! 升中成績亮麗受普遍中學歡迎, 升中support比一般學校好

有好o既老師, 亦有惡 o既老師, 睇你彩數  

利申: 有碗話碗, 小朋友已離開APS

中文無教深, 但閱讀理解三年級開始, 肯定深過好多學校, 因為我有朋友讀不同小學可以比較, 朋友都話絕對唔惹少

英文無教深, 但15分鐘要完成4頁卷, 我朋友都話小朋友點做到, 哈哈

數學肯定係教快半年

其他科唔難, 功課初小不多, 大致學校完成, 好輕鬆, 到高小我覺得真係忙到形容不到

宣小比較適合做野快手的小朋友, 因為好多活動, 功課, 默書測驗

我很滿意學校, 老師很好

jpmx 發表於 18-10-11 09:23

英文:本地老師,無NET,教學基本就是做練習題,很簡單,但自由度很低,細節必須按 ...

總體而論,宣小比其他直私稍遜的應該只有英文!宣小只要考80名內,就好大機會入Band 1中學

語境: 如果希望要有外國人口音,APS 不會是你杯茶,但文法及phonics 底子會打得好. 每班約40-42 人,單班主任制,但老師都好關愛學生.
功課: 比我識人的其他津校少,重質不重量,小四後會明顯深,要備課,會有project, 要present, 訓練學生自習及表達能力,小五六會幫學生預備適應中學模式。
課外活動: 學校、家長都投入各項體藝,多數係隊際非個人,好多 on stage 經驗,no pain no gain, 大家用好多心機,我見到的不只是攞奬與否,而是習慣團隊合作同勇於面對得失。
中文:有普通話同廣東話的改動係因為接受家長的反映及學校試過幾年的經驗而作出調整
行政: 平日學校的安排、通告都好清楚,interview , 考試 改卷等都好快

當我小朋友參加升中面試及上中學後,真的發現APS 六年的教育好,不少中學喜歡APS 學生

回覆 Raleigh 的帖子

以呢兩年成績係一定入到band 1

jpmx 發表於 18-10-11 09:23

英文:本地老師,無NET,教學基本就是做練習題,很簡單,但自由度很低,細節必須按 ...

6x7和7X6是好大分別的,這是基礎乘數概念,如在文字應用題,6人,每人有7粒糖,和7人,每人6粒糖。雖然總數是42粒糖,但意義是不同的

回覆 Raleigh 的帖子

呢d 數學基礎概念好重要, 之前我小朋友也因此而改完再改,不過後來令佢好淸楚咁記到個意義

我的经验是 :
六年的宣道生活,可以換来中學>>>
1.上進的     >>>级頭二十名內的成绩 ( band 1A )
2.食老本的  >>>可以好happy咁玩完頭三年

小兒是宣小畢業

APS 不是國際學校, 所以英文是structured learning including Composition, Grammar, Comprehension.
小兒當年是轉校入小四, 亦耍適應structured learning in English. Structured learning亦有其很大的好處, Foundation 係好重要的,亦有IPA, reader 亦唔錯, 當然, 同有法文作主語言教學的小學英文是有分別的, 但絕對夠用, 一齊入書院的同學仔, 英文也不比小學部法文同學升上書院的差
中文: 同樣有結構性學習閱讀理解, 作文, 語文運用, 宜小同學中文是出色的
另外: 小四開始的閱評, presentation, projects, IS, IT 學習絕對有趣出色

要入Band1A在舊校已可以, 轉宜小是喜愛她的打好學習底字的執著,學習氛圍, 德育,著心培養孩子的自主學習, 自信, 時間管理
身邊盡是感恩的升中家長