用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡上課時經常傾計
go

囡囡上課時經常傾計 [複製鏈接]

話說今天我使計氹到囡囡講上課情況,知道她上課時經常傾計,我和老公都認為要向老師要求調位,但最大問題是囡囡和坐她前面的女孩子好friend, 如果現在向老師要求調位,一定令她覺得說真話是會招致損失的(即可能令她以後會說謊),到底我應該點令她上課時專心聽書,又不會令她有說真話是錯誤的感覺?
   0    0    0    0

monkeydiary 發表於 18-9-28 23:57
話說今天我使計氹到囡囡講上課情況,知道她上課時經常傾計,我和老公都認為要向老師要求調位,但最大問題是 ...

如果老師認為學生上堂傾計情況嚴重,不用家長出聲,都會叫學生調位。你女情況不算嚴重吧。

天助自助者,  別再怨天尤人

你要先教囡囡,讓她知道上課傾偈係不正確,要求調位未必適合,如果第時日子耐左,佢同同學熟左,難道又再要求老師調位嗎?

你可以搵d故事教佢,同埋要強調傾偈係無錯既,不過要係小息時或課堂以外的時間

monkeydiary 發表於 18-9-28 23:57
話說今天我使計氹到囡囡講上課情況,知道她上課時經常傾計,我和老公都認為要向老師要求調位,但最大問題是 ...

習慣每日問佢老師上堂講左咩野,佢就會去留心上堂唔會掛住傾計

回覆樓主

如果係成日傾計到影響到學習或課堂我相信老師唔洗講都會調

如果真係好影響,老師應該一早就調位。同埋如果係鍾意傾計,調到大西北都會繼續傾。

有個折衷方法,就係一想傾計就係張紙到寫低自己有乜要同同學講,落堂一次過講。雖然一樣係會上堂唔專心,但總好過騷擾同學。

1998Ruby1998 發表於 18-9-29 16:26
如果真係好影響,老師應該一早就調位。同埋如果係鍾意傾計,調到大西北都會繼續傾。

有個折衷方法,就係一 ...

唔好拉掛? 仲拎張紙寫

點解要向老師要求調位?? 其實小朋友同邊個坐都有機會同人傾計, 反而自己要同個女說上堂要專心, 係要慢慢解釋比佢知, 上堂傾計, 不單不尊重老師, 自己又聽不到老師教導, 亦影響同學上課, 仲有機會比老師罰.
如果上堂傾計問題嚴重, 老師自會有安排, 家長都是不用介入.

Felix223 發表於 18-10-3 10:40
點解要向老師要求調位?? 其實小朋友同邊個坐都有機會同人傾計, 反而自己要同個女說上堂要專心, 係要慢慢解 ...

我聽了你們的意見,有向女兒訓話說上課要專心,不可以傾計,否則會聽漏嘢,昨天她跟我說上課已沒有傾計了,希望是真的吧!

monkeydiary 發表於 18-10-4 18:00
我聽了你們的意見,有向女兒訓話說上課要專心,不可以傾計,否則會聽漏嘢,昨天她跟我說上課已沒有傾計了 ...
好好講就得, 唔好太嚴厲咁訓話, 否則也是會讓小朋友覺得講真話會被駡, 下次話唔講了。

little_yolky 發表於 18-10-4 18:17
好好講就得, 唔好太嚴厲咁訓話, 否則也是會讓小朋友覺得講真話會被駡, 下次話唔講了。 ...

咁又係,但佢已經有功課問我點做了,唔係唔識,只是不知道是否需要做,我同佢講:你上堂喎,點解要問我呢?老師上課時應該有講嫁喎!

monkeydiary 發表於 18-10-4 18:21

咁又係,但佢已經有功課問我點做了,唔係唔識,只是不 ...
記得笑住講, 唔好太harsh

monkeydiary 發表於 18-10-4 18:00
我聽了你們的意見,有向女兒訓話說上課要專心,不可以傾計,否則會聽漏嘢,昨天她跟我說上課已沒有傾計了 ...

慢慢來,應該會有改善。
‹ 上一主題|下一主題