用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才備取生揮手區~
樓主: CxN_2013
go

優才備取生揮手區~   [複製鏈接]

carmen6282001 發表於 18-10-11 08:31
可惜是中文小學
其實KTS, St Paul Co-ed 等名校都係中小,唔代表中小一定唔好
上到中學考DSE就知道中文好係好有利

回覆樓主:

請問有分優先備取生和備取生嗎?thanks!

starry_night 發表於 18-10-11 10:57
其實KTS, St Paul Co-ed 等名校都係中小,唔代表中小一定唔好
上到中學考DSE就知道中文好係好有利 ...
直私嘅中小同官津嘅中小係可以好唔同的. 直私嘅所謂"中小", 一般情況下, 英文已經會教得比官津嘅"中小"深. 況且好多去到高年級時, 好多科目會漸變為英文或中英並行了. 所以對我嚟講, 直私係"中小"定"英小, 其實都只係一個稱呼.

starry_night 發表於 18-10-11 10:57
上到中學考DSE就知道中文好係好有利 ...
其實咁多名小,小學階段都是中文小學, 肯定有佢地既原因吧

carol818 發表於 18-10-11 10:44
中文中學,小朋友英文好嗎?

GT是中文小學,英文中學!

BIGBOSS888 發表於 18-10-11 12:23
請問有分優先備取生和備取生嗎?thanks!

今日上完家長課,說1000人2nd,並說全部都是2nd 沒有給offer。咁之前話有人 己有offer ,是怎樣一回事?

fatbao 發表於 18-10-13 11:05
今日上完家長課,說1000人2nd,並說全部都是2nd 沒有給offer。咁之前話有人 己有offer ,是怎樣一回事?:q ...

上上下,會有人走的。比GT早出offer 的學校很多。

回覆 babybaby2014 的帖子

咁多人2nd interview , 入圍機微,是否有3rd interview?

fatbao 發表於 18-10-13 11:05
今日上完家長課,說1000人2nd,並說全部都是2nd 沒有給offer。咁之前話有人 己有offer ,是怎樣一回事?:q ...

GT應該無咁易1 take過比offer,不過唔知有無分優先備取生&備取生呢………

caca316 發表於 18-10-13 11:32
回覆 babybaby2014 的帖子

咁多人2nd interview , 入圍機微,是否有3rd interview?

今年只有二次面試。二月面試。

babybaby2014 發表於 18-10-13 11:24
上上下,會有人走的。比GT早出offer 的學校很多。

請問幾月出offer ?thanks!

BIGBOSS888 發表於 18-10-13 11:35
請問幾月出offer ?thanks!

網頁有寫,2月16日 2nd in, 同月出conditional offer

AgapePa 發表於 18-10-13 17:19
網頁有寫,2月16日 2nd in, 同月出conditional offer

唔該晒!
即兩星期內會出offer,好有效率喎!^.^

回覆樓主

我今天聽到副校說聽講座的有千三人,但會打折嘅,即係會有人吾出席,而2nd in係會再篩選一半人。當打折只有八百人出席和做功課,即係二月會選一半人即四百,咁學位只有128個,係咪會3rd in呢?

echoo 發表於 18-10-13 19:08
我今天聽到副校說聽講座的有千三人,但會打折嘅,即係會有人吾出席,而2nd in係會再篩選一半人。當打折只有 ...

今年冇3rd in, 校長係報紙講了。

我今天聽到副校說聽講座的有千三人,但會打折嘅,即係會有人吾出席,而2nd in係會再篩選一半人。當打折只有 ...

我今朝冇聽到副校講會揀一半人2nd in喎。睇封信既講法係家長堂有75%出席率+交左功課就有2nd in。

我估計係之後其他學校出晒offer,陸續有人唔上堂,最後出席2nd in既人數會得返幾百。

另外,副校今朝都提左今年只得2面,冇3rd in。

我約略數過禮堂下層座位約520個,第二場坐滿曬下層還有少部分人坐咗去上層,如果第一場都差不多情況,估計有共有1100-1200人出席。副本話今年有128個學位,所以機會約十分之一

1300人, 當有一半人走左, 有650個, 再當2nd 後又西走一半, 即係325 個
通常是出conditional offer 後剩下就是waiting law 都合理既
我諗佢地決定比1300人入, 應該是有過去既data 知道到最後通常走剩多少人..

請問大家。發了讀書筆記的家長功課之後,會不會有回復郵件?

我沒收到回復郵件。

bmilu 發表於 18-12-27 16:14
請問大家。發了讀書筆記的家長功課之後,會不會有回復郵件?

我沒收到回復郵件。 ...

同問
我都冇收到
‹ 上一主題|下一主題