用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1A升中, 可以分享D意見給我嗎?
樓主: gigi1227
go

北區B1A升中, 可以分享D意見給我嗎? [複製鏈接]

考完呈二, 對卷中, 暫時順利, 等待結果就要選擇了

北區的話, 應該鄧甲田

李嘉誠大家的評價要如何, 我今日去網頁都仲未見有家長簡介會

回覆 gigi1227 的帖子

李嘉誠係12月15日早上開放日呀

思思baby 發表於 18-11-22 17:59

李嘉誠好像不是B1A,未必合樓主口味。
題外話:風采好像都未有消息

思思baby 發表於 18-11-22 17:59

THANKS, 收到學校資料了, 不過同鄧顯撞期

nillnill 發表於 18-11-22 18:51
李嘉誠好像不是B1A,未必合樓主口味。
題外話:風采好像都未有消息

雖然每間級別不同, 但我都想去每間睇下, 但李嘉誠同鄧顯撞左, 但都會過北區聯展到了解下

風采有啦, 2.12

甲寅年原來有呢單野, 感覺校方都有不妥的地方, 小朋友去求, 情緒應該唔穏定, 訓導主任指責完又知道事態危險, 最不理解點解校長第二日先知, 其實當老師通報呢件事俾副校知, 應該能即時通知校長, 其實係咪怕無向高層請示, 所以怕去到醫院唔識處理, 怕有問題上身呢?

GOOGLE 布志強老師就有不同報章的報導

轉發明報-中四男生接老師來電後墮樓亡 最後遺言:求求你放過我

16歲中學生去年測驗前一日翹課,同夜被發現在天水圍洪福邨墮樓身亡。死因庭今日傳召死者就讀學校的訓導老師作供,老師承認案發後曾接到醫院電話要求他到場協助,惟他則以「學校沒有指引」及自謂「不懂安慰人」而沒有到院協助。

相關報道:中四生疑學業壓力墮樓亡 訓導老師揭翹課稱要「記大過」 曾通電央求「放過我」
案發時任東華三院甲寅年總理中學中四級訓導老師的布志強(52歲)作供稱,他自1993年入職該學校,現仍任經濟科及總務組老師。布志強認識死者梁卓銘(終年16歲),指案發時梁就讀中四,成績平平,不過經常欠交功課及曾連續數日沒上學,但沒察覺梁卓銘在情緒或人際上有問題。
布志強憶述,案發當日(2017年3月21日)約下午2時接獲校務處通知,指梁卓銘午膳後沒有返回學校上課,亦聯絡不上其家長。他馬上致電梁卓銘,梁卓銘自稱午膳時曾到校務處辦早退手續,惟校務處書記否認,布志強則籲梁卓銘通知家長處理。
直到晚上8時許,布志強見梁卓銘家長尚未有回應,故主動致電梁母,及向她講述梁卓銘翹課一事。梁母稱,兒子告訴她當日下午測驗沒有課便早點回家,惟布志強則澄清指翌日才是測驗,梁卓銘是在說謊。不久後布志強再度致電梁母,在通話中指責梁卓銘逃課,說可能會記大過,籲梁卓銘向母親坦白,亦同意梁卓銘曾央求「放過他」。
布志強稍後再接到梁母電話,得悉梁卓銘沒攜鑰匙手機便出外,布志強認為事態危險,着梁母報警。然而過了數十分鐘,梁母再度致電布志強,布志強稱只聽到她在哭,聲線含糊,隱約有描述「跳樓」一詞。
布志強續稱,天水圍警署的警察後來致電他,講述梁卓銘墮樓一事,布志強立刻通知學校訓導主任及副校長。其後屯門醫院的護士亦有致電布志強,指梁母哭成淚人不能補充資料,着布志強到醫院幫忙。另一邊廂學校副校長卻籲布志強不要到場,認為不適合;而布志強亦自謂「不懂安慰人」,結果他當晚以「學校沒有指引」為由沒有到醫院協助。
直到翌日清晨7時許,學校校長才得悉事件,布志強則指因沒有校長手機號碼,才遲了通知校長。
死因裁判官詢問布志強,一般而言學生出事後由甚麼老師負責,布則稱按「慣常做法」,開會討論、轉介社工、尋找家長及要求班主任介入等,若事態嚴重便會報警處理。
死因研訊主任則問布志強有否曾接受輔導訓練,布志強坦言沒有,指校方除了定期辦教師發展日外,再沒有給予相關指引。研訊明續。

我都有留意緊李嘉誠, 我估計坊間都估緊李嘉誠係B1C,問過學校, 都話自行唔好揀李嘉誠, 話banding 跌緊.
叫我地試沙田B1B 中學.
利申︰仔仔band 1b

gigi1227 發表於 18-12-4 08:33
甲寅年原來有呢單野, 感覺校方都有不妥的地方, 小朋友去求, 情緒應該唔穏定, 訓導主任指責完又知道事態危險 ...

又不是第一次學生自殺,教育局和學校都有相關指引如何處理,切莫被報導誤導了。

gigi1227 發表於 18-12-4 08:33
甲寅年原來有呢單野, 感覺校方都有不妥的地方, 小朋友去求, 情緒應該唔穏定, 訓導主任指責完又知道事態危險 ...

報道提到死者初中成績優良,但中四分班後成绩下滑给老師忽視,好明顯呢間嘅老師真係麻麻地,唔太關愛學生。

asweetmom 發表於 18-12-5 00:22
又不是第一次學生自殺,教育局和學校都有相關指引如何處理,切莫被報導誤導了。
...
我的理解雖然學校有做得唔好的地方, 但我偏向認為家長方面責任較大, 睇埋小朋友的信,

已經感覺到佢家人俾唔到關愛和支持佢,

講真, 我覺得每間學校叻的聽話有表現的同學事實會俾老師關心多D, 當改變唔到的野,

家人就係最後的支持了,

gigi1227 發表於 18-12-5 13:20
我的理解雖然學校有做得唔好的地方, 但我偏向認為家長方面責任較大, 睇埋小朋友的信,

已經感覺到佢家人俾 ...

沒想到你這麼理智

終於確認左B1A,
但如果跨出沙田或九龍,
北區B1A成績會差幾多?

直資會滙基東九龍, 呢刻仲有邊間可以去報?
津中就考慮緊北區鄧甲田, 沙田沙崇沙呂曾,

伊中係咪都可以?
沙呂曾過左簡介會, 沙崇黎緊會去簡介會聽下....

gigi1227 發表於 18-12-7 10:14
終於確認左B1A,
但如果跨出沙田或九龍,
北區B1A成績會差幾多?

崇呂曾要睇你b1a 前唔前了!
呢三間正正係沙田最強個三間呢!
津校會睇晒所報學生呈一二排名!

北區小學應同沙田差少少,唔多.....除非你係邊緣人先有影響!
‹ 上一主題|下一主題