用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1A升中, 可以分享D意見給我嗎?
go

北區B1A升中, 可以分享D意見給我嗎? [複製鏈接]

B1A 學生, 中文較弱, 運動一般, 中意數科技個邊
我地的心態係, 入到B1校當然好, 但真係唔好運氣B2校, 都應該應付自如

睇過北區, 資料有錯請告知, 謝謝

B1 - 鄧顯, 甲, 李嘉誠, 田家炳, 陳融
有英文班中中: 風采, 馬明, 廖萬石

B1個五間, 係咪, 李嘉誠, 陳融第二志願上年都有機會?

今年我地係小學返回機制個年, 升中人數應好多, B1位應該唔夠

因為中文較弱, 想睇下自二係咪出沙田大埔試下B1B校,

暫時想跨區的想法係想入到英中,  B1B沙田校應該都唔後悔

自一心儀甲

直資學校開始留意, 但未有方向, 有無邊間可以提議下?  

我地到時報名可唔可以大約估算欠幾多B1位?
因睇好多資料, 學校好多乙三多數保守, 唔再揀B1校, 諗緊係咪應該試下碌埋大補B1借位先落B2

先多謝各位意見!

5    0    0    0

利申︰小朋友北區小五,留名學習。
我建議試試出去考直資,反正個個都會試。培基﹑培僑應該都係B1,可以試下面試,無妨。
北區唔夠位,都聽左好多年,照計如果小學係強校,又係B1A,應該點抽都係B1A,所以樓主自行﹑甲一乙一應該都唔駛愁。
然後自行﹑甲二﹑甚至甲一不妨考慮出沙田

gigi1227 發表於 18-9-28 13:38
B1A 學生, 中文較弱, 運動一般, 中意數科技個邊
我地的心態係, 入到B1校當然好, 但真係唔好運氣B2校, 都應 ...

陳融上年有人放二定三入
李嘉誠唔知

大埔本身都唔夠位,可以的話出沙田。

b1a成績,最好係自行入到,免大抽獎abc一齊抽!

一間進取,一間保守

直資新界好似最好只有培基,但培基有b2頭入,呢間唔錯,睇你甘唔甘心!

nillnill 發表於 18-9-28 13:57
我建議試試出去考直資,反正個個都會試。培基﹑培僑應該都係B1,可以試 ...

抽獎就無再分B1A了, 大家都係B1

不過我地呢年個時升小己經多人都爆, 老師都有提議試出沙田

直資都睇緊, 匯基東九龍報左簡介會, 其他都睇緊,

面試都會去試下, 當係一個實戰

另外, 鄧顯係咪真係讀書個隻先好考慮入去, 有家長都問揀唔揀鄧顥
但小朋友唔中意睇書, 所以覺得唔啱佢

我建議試試出去考直資,反正個個都會試。培基﹑培僑應該都係B1,可以試 ...

路過,小學係強校,何解B1A生一定抽到B1A校呢? 去到統一乙部,教育局根本無分ABC,B1生先抽而已,隨機號碼定先後派位~~~

nillnill    發表於 18-9-28 14:23
nillnill    發表於 18-9-28 14:23

hinhei 發表於 18-9-28 14:05

陳融上年有人放二定三入

所以暫時的想法

自一就甲年B1A, 自二就沙田B1B(不後悔的)

都唔想混入B1一齊抽, 希望自行中

所以沙田都要睇邊間B1B, 適合又機會大D的去自二

mcl203 發表於 18-9-28 14:09
路過,小學係強校,何解B1A生一定抽到B1A校呢? 去到統一乙部,教育局根本無分ABC,B1生先抽而已,隨機號 ...

正確, 統一抽獎就無分ABC了, 大家都B1 ONLY

gigi1227 發表於 18-9-28 14:09
直資都睇緊, 匯基東九龍報左簡介會, 其他都睇緊,
面試都會去試下, 當係一個實戰
另外, 鄧顯係咪真係讀書個隻先好考慮入去, 有家長都問揀唔揀鄧顥
但小朋友唔中意睇書, 所以覺得唔啱佢

哈! 哈! 匯基東九龍好野來的, Go Go Go 去考呀

北區搭九巴 277E / 要搭頭班車 277P 先至唔遲到 / 277X / 678 係大老山轉車站, 轉九巴 88 基順小學落車, 行~10分鐘到校, 全程由上巴士至到校~50分鐘而已.

九巴開辦全新88特快服務 http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201707062544.html

88路線 http://www.kmb.hk/lib/88.pdf

B1A 如果報直資只係攞面試經驗, 真心講大家唔好報培基浪費其他真心想及會讀培基嘅機會, 其他人想讀但 shortlist 面試 機會都無, 真係好慘的. 大家高抬貴手, 攞面試經驗請報全 In 嗰啲 e.g. 福建中學 (呢間1 st 都好堅幾難架)

gigi1227 發表於 18-9-28 14:13
正確, 統一抽獎就無分ABC了, 大家都B1 ONLY

可以考慮下搭多幾個站,試九華~~~

直資試埋男拔啦,又可以試埋水溫~~~

小時了了 發表於 18-9-28 14:17
哈! 哈! 匯基東九龍好野來的, Go Go Go 去考呀

北區搭九巴 277E / 277X / 要搭頭班車 277P 先至唔 ...
我有睇你個POST, 50MIN車程, 報左個簡介會了, 通常直資幾時開始報名?

gigi1227 發表於 18-9-28 14:29
我有睇你個POST, 50MIN車程, 報左個簡介會了, 通常直資幾時開始報名?

舊年帖 >>> 直資中學開始接受申請 2018-19年 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3537767&fromuid=1539350

神校好似開始緊, 其他直資通常10月陸陸續續開始

gigi1227 發表於 18-9-28 14:09

我覺得鄧顯唔太適合活躍形小朋友,所以我女都無簡!

小時了了 發表於 18-9-28 14:28
B1A 如果報直資只係攞面試經驗, 真心講大家唔好報培基浪費其他真心想及會讀培基嘅機會, 其他人想讀但 short ...
有無建議邊間直資試? HY鐘呈二時間, 所以唔會報, 仲可以報邊間試? 基崇有無shortlist人in? 我想家姐同阿妹套面試內容。

回覆 little_yolky 的帖子

基祟全IN, 面試好易

gigi1227    發表於 18-9-28 17:21
小時了了    發表於 18-9-28 16:49

回覆 gigi1227 的帖子

前幾年有家長出席甲簡介會, 散會後, 私下問當日出席的老師, 老師私下告訴該家長她兒子的小學, 甲大約自行收幾多個. 不妨ㄧ試。
Fyi, 該家長的兒子讀粉嶺正XXX, 該老師説自行只收級前五

little_yolky 發表於 18-9-28 16:30
有無建議邊間直資試? HY鐘呈二時間, 所以唔會報, 仲可以報邊間試? 基崇有無shortlist人in? 我想 ...

妳阿大, 橫掂都係試考唔讀, 攞面試經驗, 不如試吓嗰另外2間女神+福建中學+王錦輝+匯基(東九)

DGS https://www.dgs.edu.hk/admissions/s1-application-chi 第一階段申請程序 日期:2018年9月24 至 2018年10月12日
31/10/2018 Announcement of Stage 1 results 公布第一階段成績 https://www.dgs.edu.hk/SchHP/S1%20Introductory%20Talk%20PPT.pdf

GH: http://www.ghs.edu.hk/sec/s1_admission.htm Application forms will be available from 8 October 2018 to 25 October 2018, Application deadline: 12:00 noon, 26 October 2018
First Interview: 5 January 2019

福建中學 (全 In) http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=732&Itemid=358&lang=zh >> 未開始報名. 考中、英、數(有幾條奧數)、幾個考生玩 LEGO

王錦輝(全 In) https://www.hkbuas.edu.hk/c/02_admission/02c_g7_e.html>> 未開始報名. 舊年教友讀培基小學嗰個小朋友有考呢間, 要考玩 LEGO, 面試老師英文對答(無考文言文)

匯基(東九) (全 In)
Interview: 16 Feb 2019

顏寶鈴 1st In (全 In)、李國寶好似係全 In(如有錯其他網友更正)、赤柱SSC (全 In) etc

基崇我嗰年全 In 1st In, 2nd In 才 shortlist. 但舊年見 EK 網友講只有一次面試, 唔記得係咪全 In.

gigi1227    發表於 18-9-28 17:31
little_yolky    發表於 18-9-28 16:53

小時了了 發表於 18-9-28 14:37
舊年帖 >>> 直資中學開始接受申請 2018-19年 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
THANKS

hinhei 發表於 18-9-28 16:03
我覺得鄧顯唔太適合活躍形小朋友,所以我女都無簡!
暫時收集返黎都唔係咁啱自己小朋友, 所以都係睇返其餘幾間

flmama 發表於 18-9-28 16:47
回覆 gigi1227 的帖子

前幾年有家長出席甲簡介會, 散會後, 私下問當日出席的老師, 老師私下告訴該家長她兒 ...

咁可以一試, 甲睇返資料應該經學校報名簡介會, 鄧顯都應該係

‹ 上一主題|下一主題