用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙崇 VS 深崇
go

沙崇 VS 深崇   [複製鏈接]

想問下呢兩間, 分別在於乜?

我自己就畢業於沙崇, 都知佢宜家在沙田區係B1, 但深崇以前都係唔錯, 又近我屋企D, 所以想了解下呢兩間既分別, 再考慮下一步
   5    0    0    0

紫翹 發表於 18-9-28 10:27

我自己就畢業於沙崇, 都知佢宜家在沙田區係B1, 但深崇以前都係唔錯, 又近我屋 ...

沙崇       : 津英中, B1A, 自行及大抽獎入讀
深水步崇真: 直資英中, ~B1C-B2, 考入讀 (註: 聞說, 今個學年沙崇校長去咗深水步崇真做校長)

紫翹 發表於 18-9-28 10:27

我自己就畢業於沙崇, 都知佢宜家在沙田區係B1, 但深崇以前都係唔錯, 又近我屋 ...

深崇以前都係唔錯?

深崇開咗幾多年? 幾時"唔錯"過?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-28 10:54
深崇以前都係唔錯?

深崇開咗幾多年? 幾時"唔錯"過?
y搬左咋?  我以讀沙崇時, 係响深崇畢業禮架喎 (9X年), 果時係深崇好過沙崇喎.  因為係有深崇, 之後沙崇, 跟住馬崇喎

小時了了 發表於 18-9-28 10:36
沙崇       : 津英中, B1A, 自行及大抽獎入讀
深水步崇真: 直資英中, ~B1C-B2, 考入讀 (註: 聞說, 今個學 ...
張文偉去左深崇?  因為我以前讀沙崇時佢係主任.  同佢都熟

紫翹 發表於 18-9-28 11:02
張文偉去左深崇?  因為我以前讀沙崇時佢係主任.  同佢都熟
Tsung Tsin Christian Academy (TTCA) Principal's Address https://www.ttca.edu.hk/?page_id=60 ..... Cheung Man Wai   Principal

紫翹 發表於 18-9-28 11:02
y搬左咋?  我以讀沙崇時, 係响深崇畢業禮架喎 (9X年), 果時係深崇好過沙崇喎.  因為係有深崇, 之後沙崇, 跟 ...
深水埗只有崇真小學和幼稚園, 深水埗間由崇真會開辦既直資中學 - 基督教崇真中學, 係2004年先創校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 18-9-28 11:06
Tsung Tsin Christian Academy (TTCA) Principal's Address https://www.ttca.edu.hk/?page_id=60 ..... Ch ...

張校長今年9 月開始在基崇做校長

hkpapa852 發表於 18-9-28 11:08
深水埗只有崇真小學和幼稚園, 深水埗間由崇真會開辦既直資中學 - 基督教崇真中學, 係2004年先創校

...

沙祟和深祟也是

崇真會開辦的. 教學模式極之相似. 不同的有學生源, 設備, 教師質素, 團隊團結性..等

學校要"升呢"是無可能一步登天!  無人知需時多久, 今年已見張校長發功了, 但最少老師團隊肯用心教學, 部份更無條件付出私人時間教學, 實在坊間吾多見.

小時了了    發表於 18-9-29 09:13

CheungAA 發表於 18-9-28 14:44
沙祟和深祟也是崇真會開辦的. 教學模式極之相似. 不同的有學生源, 設備, 教師質素, 團隊團結性..等
學校 ...
崇真會旗下其實有唔少學校, 有6間中學, 4間小學, 13間幼稚園, 但做得出色既其實唔算多

hkpapa852 發表於 18-9-28 14:52
崇真會旗下其實有唔少學校, 有6間中學, 4間小學, 13間幼稚園, 但做得出色既其實唔算多

閣下對祟真會的學校認識又有幾多呢?
吾好忘記, 沙祟N年前係Band3校! 又點解可以"升呢"呢? 建意閣下如有時間, 可研究一下.

CheungAA 發表於 18-9-28 14:54
閣下對祟真會的學校認識又有幾多呢?
吾好忘記, 沙祟N年前係B5(舊制)校! 又點解可以:升呢? 建意閣下如有時 ...

我不排除有可能升lv
但現實中, 要升一間學校lv唔係易事

Agree
無人講過一定可以,
但最少教師團隊肯付出

hkpapa852 發表於 18-9-28 14:52
咁升呢確實需要時間, 我讀時係B2頭B1尾, 升得上B1, 我相信張老師/校長都好盡力, 因為佢响沙崇都做左好耐.  我讀果時, 佢已經係幾受學生尊敬同愛戴既老師

回覆 小時了了 的帖子

係事實啊

回覆樓主

基督教崇真當然係好學校,有良好基督教教育,熱心教育嘅團隊,唔一定要B1A先叫好學校。
其實學校只要搞好教學同德育培訓,啟發學生學習興趣,家校合作,成績自然慢慢好過來,無必要過度催谷,滙基東九龍書院就係好例子。不過滙基鄭校長就係基崇轉過去。

kennyklt 發表於 18-9-29 08:41
基督教崇真當然係好學校,有良好基督教教育,熱心教育嘅團隊,唔一定要B1A先叫好學校。
其實學校只要搞好教 ...

滙基東九有今時今日既成就,唔知SSP滙基書院當年氣走滙基東九創校校長班人有咩感受呢?

hkpapa852 發表於 18-9-29 09:48
滙基東九有今時今日既成就,唔知SSP滙基書院當年氣走滙基東九創校校長班人有咩感受呢?
...

東九呢間辦得有聲有色!新校舍亦比舊校優勝得多。
其實當年為甚麼會有東九呢間?分家?

josephbaba 發表於 18-9-29 09:55
東九呢間辦得有聲有色!新校舍亦比舊校優勝得多。
其實當年為甚麼會有東九呢間?分家?
...

當年分家嘅歷史唔清楚,亦無謂深究,不過現在滙基同滙基東九龍應該冇乜特別關係。
再者,滙基書院其實都唔差。

kennyklt 發表於 18-9-29 10:14
當年分家嘅歷史唔清楚,亦無謂深究,不過現在滙基同滙基東九龍應該冇乜特別關係。
再者,滙基書院其實都唔 ...

滙基書院大約係band 2 尾?
我留意下先
‹ 上一主題|下一主題