用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅小默書次數
go

旅小默書次數 [複製鏈接]

在簡介會好像聽過是隔週中、英默,即每週默書一次。但在學校網站又看見小一從9月中起每週都有中、英默,那是否全年都是每週默兩次書?有沒有用家可分享,小一新生會否吃力?
   0    0    0    0

回覆 martianmom 的帖子

默書是每週一科(中或英),衹是兩週前打風放假,才會順延至下-一週,同時默兩科。
默書深淺因人而異,有人話深,有人話淺,要睇幼稚園有無默開。但班內好多同學都90幾、100,似乎不太深。

ying8 發表於 18-9-28 12:06

默書是每週一科(中或英),衹是兩週前打風放假,才會順延至下-一週,同時默兩科。

謝謝你的回應!因小兒讀happy school,很擔心小一開課不久便要狂温默書,很快便怕了上學…

請問知道小一中文默書的範圍有多少?是整課課文,默長句子嗎?另好像9月已有中文背書,範圍大嗎?

對不起有很多問題,因為正在為自行苦惱中。

小一初期中文默書份量唔算多,都係默3、4個詩歌句子。英文就會溫8-10句,但默6-7句,都係Good morning, Miss Chan.之類。
幼稚園如果是happy school,會有點困難。
開平開學第3週先開始默書,第1次好似話唔計分。

已删除

ying8 發表於 18-9-28 13:11

小一初期中文默書份量唔算多,都係默3、4個詩歌句子。英文就會溫8-10句,但默6-7 ...

十分感謝你的詳細回答!!

martianmom 發表於 18-9-28 12:19
謝謝你的回應!因小兒讀happy school,很擔心小一開課不久便要狂温默書,很快便怕了上學…

請問知道小一 ...

但我朋友的小朋友都係 happy school 出嚟,佢小朋友都怕谷,聽佢家長講都跟得到,只要家長跟足進度就可以了。

south_north 發表於 18-10-7 13:36
但我朋友的小朋友都係 happy school 出嚟,佢小朋友都怕谷,聽佢家長講都跟得到,只要家長跟足進度就可以 ...

謝謝分享!!

south_north 發表於 18-10-7 13:36
但我朋友的小朋友都係 happy school 出嚟,佢小朋友都怕谷,聽佢家長講都跟得到,只要家長跟足進度就可以 ...

對,我識很多讀happy kg入旅小,小朋友都跟到,而且旅小如果要背默,次次回家前已識背,唔覺有問題,況且每學期6次英默,6次中默,只是正常數量,與好多學校一樣,並不覺得多,默書範圍也是學生能力可應付的。
‹ 上一主題|下一主題