用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑學障,求經驗分享
go

[讀障] 懷疑學障,求經驗分享

我懷疑我小朋友係學障(4歲幾),學野比較慢,記憶及專注力都得很弱,攞緝很差,會倒轉b,d,p,q,3,9,S,7, 這些字左右倒轉寫,13寫成31,紏正後寫返啱,但下次又錯,同佢睇書會扒抵或托頭,學野自理都比同齡小朋友慢,介片都比較慢(唔知關唔關事)。曾向老師查詢,話未正式學習未見到,有啲話發展有快有慢,我自己好擔心,我怕擔誤左治療黃金期,而且要揀小學,好想知小朋友係咪學習較慢,因為選校方向都唔同,我問過健康院,而家排等見健康院醫生,如果醫生應為懷疑,先再有得排評估。我想問:1。如果輕微學障,有什麼俱體特徵?
2。除左排政府,可以去邊做評估? 邊間?

回覆樓主:

評估要比幾千蚊(大幾千,不是細幾千)。如果能力上可以,快啲評估都好。
提供評估的機構好多。作為 research的起點你可以睇吓耀能,協康,邁步,領思。當然還有其他機構。你睇吓睇吓就會越睇越多了。

回覆 kmbe 的帖子

六歲前通常只能評估是否有讀寫障礙傾向, 你可以去博思會問,有一項比較簡短測驗,收費只是$800,如有傾向,博思會有支援課程報讀。但如果想得到正式報告去申請其他政府服務,則需做其他由教育心理學家或臨床心理學家的評估,費用由二千至九千不等。
www.pathways.org.hk

kmbe 發表於 18-9-28 08:32
我懷疑我小朋友係學障(4歲幾),學野比較慢,記憶及專注力都得很弱,攞緝很差,會倒轉b,d,p,q,3,9,S,7, 這些 ...

我囡囡因爲出咗感統問題(前庭)肌張力底,手眼協調差,以致學習困難,之前上咗好耐感統訓練,另外集中做運動,游水,強化肌肉能力,而家記嘢做功課都快咗,所以都建議你同小朋友做多啲運動,當然首先快去做評估,搵出個問題,俾適合嘅訓練佢⋯⋯

su-bb 發表於 18-10-3 14:10
我囡囡因爲出咗感統問題(前庭)肌張力底,手眼協調差,以致學習困難,之前上咗好耐感統訓練,另外集中做 ...

請問感統問題有咩特徵?點留意到小朋友係感統問題架.?

回覆 kmbe 的帖子

我仔仔同你講嘅情況差唔多!4歲半老師話大小肌肉唔夠好,發音有問題而影響到社交和自信心!等到5嵗出咗評估係疑似讀寫障礙同專注力不足!K3開學就派咗E位,10月正式上堂。 每星期都要上2-3次堂,我覺得幾好!糾正咗啲發音,寫字空間感都好咗,做功課快咗。小組活動仔仔都會有自信地不停舉手答問題(以前無可能發生)
其實都有後悔無即時去私人做評估和訓練,浪費咗仔仔嘅時間!

kmbe 發表於 18-11-20 17:18
請問感統問題有咩特徵?點留意到小朋友係感統問題架.?

最初發現佢對聲音敏感,社交較差,記性差,咁帶佢做評估先知有感統問題