用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問以往多不多人冇Offer
樓主: beautytiny
go

想問以往多不多人冇Offer   [複製鏈接]

deco99 發表於 18-9-29 21:57
出咗offer:音小,真道
出咗2nd in:英華,優才,smc(部分)

嶺小?

deco99 發表於 18-9-29 21:57
出咗offer:音小,真道
出咗2nd in:英華,優才,smc(部分)
聖士提反2nd

星星的後裔 發表於 18-9-29 16:41
我反而覺得學校選學生角度太單一

好同意,大部分都係要收放自如,喜愛閱讀,合群,有禮,有基礎學術

反而純學術真係比較少

(上年考小)

scgift 發表於 18-9-29 18:54
我地暫時考左5間,冇一間有考過普通話。阿囡係怕羞慢熱型,5間之中4間出左1st result, 4間都有2nd in。我 ...

乖巧一定有優勢。聽教聽話,唔會阻礙課堂秩序。邊個老師唔鍾意。

KKLmama 發表於 18-9-29 22:09
回覆 scgift 的帖子

你女係乖巧得嚟學術又叻? 我聽人講乖巧慢熱輸蝕啲, 我女就係咁

係呀,我就係一向都聽聞啲學校要外向主動既小朋友,怕羞慢熱就好輸蝕。所以只係抱住試下當攞面試經驗既心態去報考,真係估唔到阿囡會連環有2nd in機會。不過4間當中有3間都唔係熱門直資,相對地比較少人報名。

阿囡讀劵校冇外補冇考cert,所以學術叻唔叻我真係唔敢講。只係佢熱愛閱讀,所以識字量還算不錯。雖然慢熱怕羞,但有問必會有答(細聲),乖巧坐得定,專注力記憶力好。

星星的後裔 發表於 18-9-29 22:56
乖巧一定有優勢。聽教聽話,唔會阻礙課堂秩序。邊個老師唔鍾意。

感覺上傳統津校老師會鍾意我囡呢類型。但一向聽聞考直資要小朋友主動外向,我囡係完全相反

scgift 發表於 18-9-29 23:19
係呀,我就係一向都聽聞啲學校要外向主動既小朋友,怕羞慢熱就好輸蝕。所以只係抱住試下當攞面試經驗既心 ...

剩係最尾嗰幾句已經好有優勢,很多慢熱怕羞的小朋友會唔講嘢/dead air. 作為考小過來人,我認為學術好對考某些學校係有優勢,如SFA, TSL, 但不適用於全部學校,尤其happy school同神校,佢哋較多著重測試小朋友的軟實力。

學術一定有, 通常一俾圖書小孩, 都可以screen左一批唔專心睇的, 再問下本書講咩, 再引伸到一D關於自身的問題, 已經考左學術/態度/溝通/禮儀/應變....
上年小孩有次first in, 俾人地搶野, 我聽到都驚, 好彩都過到關; 所以真係要多D俾小孩與同輩相處, 學習"和平"相處

scgift 發表於 18-9-29 23:19
係呀,我就係一向都聽聞啲學校要外向主動既小朋友,怕羞慢熱就好輸蝕。所以只係抱住試下當攞面試經驗既心 ...

能做到有問必答已足夠,好多慢熱小朋友會唔多講嘢

deco99 發表於 18-9-30 06:41
能做到有問必答已足夠,好多慢熱小朋友會唔多講嘢

因為自幼兒開始,出親街遇到既人(識唔識都好)都係異口同聲提住我囡"哎呀!你做咩唔出聲呀,怕羞呀?" 連幼稚園都係從校長主任到班主任,由k1讀到k3都係話佢好內斂怕羞……K2既兒檔內容更加寫佢說話時唔能夠用不同既字眼去豐富內容……種種既評語聽左幾年,見到佢在家裡/外既強大落差,真的打擊我對佢既信心。心想就算你面試時有問有答,但也一定未能好好表現自己雖然唔知最後有冇offer ,入到2nd in我已好安慰,開始覺得阿囡原來冇我想像中咁不濟

scgift 發表於 18-9-30 07:45
因為自幼兒開始,出親街遇到既人(識唔識都好)都係異口同聲提住我囡"哎呀!你做咩唔出聲呀,怕羞呀?" 連幼 ...

你女情況同我女好相似,學校不同老師評語話唔主動,無自信,聽到我地都打定輸數。

請問你可否分享有2nd in的學校是哪些學校?

lingan 發表於 18-9-29 13:14
咁咪好階級觀念囉?咁快要分神唔神嗎?自由社會,有選擇自由嘛,小朋友只有一個pat pat到最後只揀得一間學 ...

個諗法係來自,事實上所有offer集中喺同一群小朋友度,姑且不論佢地來自咩學校~ 但佢地一樣同其他面試表現冇咁叻嘅小朋友一樣都係報十幾廿間,變相in得冇咁好嘅就只有等waiting offer
沒錯一個小朋友只可讀一間學校,但呢班in得好的係可以hold N間,係個過程所有人都辛苦
神校呢個比喻唔好,自由市場道理,如果報學校有限幾多間,而我明知我小朋友冇可能in到A學校,我唔會因為要漁翁撒網,而浪費呢個quota去嘗試越級挑戰

Catliang 發表於 18-9-30 08:07
你女情況同我女好相似,學校不同老師評語話唔主動,無自信,聽到我地都打定輸數。

請問你可否分享有2nd i ...

嶺小,圓玄,李宗德,優才

deco99 發表於 18-9-29 21:51
報可自由報,offer只可留一個即可。等多幾日都無所謂,最憎d家長hold位到七八月,使唔使諗咁耐?
...

太自私,報之前已經諗清楚啦,同時間hold頂多兩間我可以理解
等waiting嘅人真係好慘,每日等電話嘅心情,只求一個位啫

scgift 發表於 18-9-30 08:25
嶺小,圓玄,李宗德,優才

謝謝回覆!你住新界區?這四間我地只有in 優才,開心可以去上堂

Catliang 發表於 18-9-30 08:33
謝謝回覆!你住新界區?這四間我地只有in 優才,開心可以去上堂

係呀,我地住屯門。我最心儀優才,大家一齊加油

scgift 發表於 18-9-30 08:48
係呀,我地住屯門。我最心儀優才,大家一齊加油

好遠,優才收會搬?

星星的後裔 發表於 18-9-30 08:59
好遠,優才收會搬?

是,有offer的話會搬。
‹ 上一主題|下一主題