用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問以往多不多人冇Offer
樓主: beautytiny
go

想問以往多不多人冇Offer   [複製鏈接]

alsonl 發表於 18-9-29 09:35
我報左20間,真係得一個offer,waiting 係零,其他全rejected
恭喜你有一個未至於完全冇
各位請指教應該點平衡自己心理去玩呢場遊戲?

回覆 19841984 的帖子

本人覺得能進入下輪面試小朋友大都有上面班。已見有廣告話今年報某一小學專攻班小朋友(即下輪面試題目)已比上年多,要盡早book 時間上堂。。。呢d 面試班知道考甚麼類型題目,點樣學技巧去講故事。我想剩係有報人數,學位都唔夠班小朋友分。

回覆樓主

上年所見,間間直私幾千人報名,而offer好多時集中係同一批小朋友身上。去到最後,有waiting 的好多時都會wait 到

j_sweet 發表於 18-9-29 14:18
恭喜你有一個未至於完全冇
各位請指教應該點平衡自己心理去玩呢場遊戲?
...
老土啲咁講都係平常心面對, 我女冇上面試班又冇特訓, 仲要係細B, 報咗9間都預左陪跑, 就算真係冇offer, 都叫做試過冇遺憾咁解

c_manki 發表於 18-9-29 15:42
回覆 19841984 的帖子

本人覺得能進入下輪面試小朋友大都有上面班。已見有廣告話今年報某一小學專攻班小朋 ...

會唔會講得早左,好多學校都是將開始或剛完面一,面一成績都未出最少港同,WKF,SPCC 都未。現在就話入到面二是有面試班,真係言之過早。最少我有一間私小OFFER 及直資2nd in 而無上過面試班。

19841984 發表於 18-9-29 14:39
其實offer集中在幾百個小朋友身上,  才反映面試是公平的

我反而覺得學校選學生角度太單一

99dogdog 發表於 18-9-28 19:08
至弊仲有好多人真係相信有童真、禮貌同良好態度就夠呢!

好認同,呢啲全部都係基本嘢,最後都係睇學術、表達能力,教育制度就係咁,無得改變,喺得呢個社會生活,唯有跟住個遊戲規則做,各位加油!

星星的後裔 發表於 18-9-29 16:41
我反而覺得學校選學生角度太單一
兩文三語聽寫講, 活潑好動叫得停, 多數學校主要都係想要呢啲, 但係有幾多個5歲小朋友做得到

咩case都有, 如果講first batch收的, 都係集中同一類, 外向唔怕羞有禮貌;
我一個小孩零offer, 一個小孩4個dream offer(另外有D自己放棄final in); 做阿媽好清楚, 結果唔反映小孩的絕對能力, 只係性格不同; 當然, 現今社會, 性格都好影響一個人嘅成敗....

同埋都識人一路冇offer, 去到最後一間差不多最遲final in的, 中左

99dogdog 發表於 18-9-28 19:08
至弊仲有好多人真係相信有童真、禮貌同良好態度就夠呢!
宜家間間都話幾千人考, 有禮貌/態度好 + 學術好嘅小朋友都已經一大堆。你事旦衰一樣都已經可以bye bye了。如果話考學校唔使理學術, 就未免有點離地了!

Streetboy 發表於 18-9-29 17:39
兩文三語聽寫講, 活潑好動叫得停, 多數學校主要都係想要呢啲, 但係有幾多個5歲小朋友做得到 ...

我地暫時考左5間,冇一間有考過普通話。阿囡係怕羞慢熱型,5間之中4間出左1st result, 4間都有2nd in。我反而開始諗啲學校係咪鍾意乖巧型

scgift 發表於 18-9-29 18:54
我地暫時考左5間,冇一間有考過普通話。阿囡係怕羞慢熱型,5間之中4間出左1st result, 4間都有2nd in。我 ...

你小朋友好強,我暫時一間有2nd in只得waiting,一間喊住入去in嘅reject左,其他都未知,普通話係有不過唔多,主要都係廣東話同埋英文

回覆 星星的後裔 的帖子

都係純粹個人想法。因我見一d 專頁常post 有d 家長嘅小朋友收到好幾間小學offer。你好叻,可唔可以講邊間私小收到offer及邊間2nd in?

19841984 發表於 18-9-29 19:45
可能是,間間選語文能力強,反應快的小朋友

所以求學不是求分數只是口號。

c_manki 發表於 18-9-29 19:37
回覆 星星的後裔 的帖子

都係純粹個人想法。因我見一d 專頁常post 有d 家長嘅小朋友收到好幾間小學offer。 ...

其實19/20出了offer 同2nd 唔多。

melolo317 發表於 18-9-29 10:35
我有幻想過,如果直私都係好似甲一咁,限家長最多報3間就好喇,大家唔使考十幾廿間只求唔抽獎 ...

報可自由報,offer只可留一個即可。等多幾日都無所謂,最憎d家長hold位到七八月,使唔使諗咁耐?

星星的後裔 發表於 18-9-29 20:40
其實19/20出了offer 同2nd 唔多。

出咗offer:音小,真道
出咗2nd in:英華,優才,smc(部分)

仲有無?
‹ 上一主題|下一主題