用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田B1小學級2x可以點揀?
樓主: 女皇駕到
go

藍田B1小學級2x可以點揀?  

TLHE 發表於 18-11-7 07:47
可能这样說会容易理解些,小强、保良局一系催谷型前列的学生,是可以有能力適應这類文静读書型的B1A中学, ...
這個當然明白,習慣催谷不代表喜歡催谷嘛!但如果催谷慣,小朋友自理唔夠好,去到不催谷既學校可能會出事。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rainkay 發表於 18-11-6 01:46
同區小學,如果女仔,剛升小五,小四時只考50-60,如想㨂 St. Paul , st cat 或梁式芝, 有機會嗎? 謝指教
...
考級50-60, 藍田St Paul 機會應該無..

Felix223 發表於 18-11-7 11:15
考級50-60, 藍田St Paul 機會應該無..

請問 應該㨂 聖傑靈 定 梁式芝? 謝

回覆 Felix223 的帖子

聖傑靈都應該機會不大...

rainkay 發表於 18-11-7 13:06

聖傑靈機會微,  梁式芝穩陣D!
如果唔一定女校, 另一間可試順天/蒙民偉!

跨區女校可試德愛!

當然,你心儀St.Cat 既話, 可試!!!

回覆 rainkay 的帖子

可考慮嘉諾撒書院

christy2011 發表於 18-11-7 16:41

可考慮嘉諾撒書院

九龍塘?其實希望以短時間返學放學,可惜成績入唔到聖寶祿.....

只考慮女校?將軍澳1c英中考慮嗎?
宣基,景嶺dse level 4 % 俾同樣1c 德愛,梁式芝 ,順利天主教,蒙民偉好

rainkay 發表於 18-11-7 17:46
九龍塘?其實希望以短時間返學放學,可惜成績入唔到聖寶祿.....

點解入唔到St. Paul? 自行未必得,大抽獎咪可以囉. 假設上年band 1 生有88人, 級一至級八十八都有機會.

christy2011 發表於 18-11-7 18:09

只考慮女校?將軍澳1c英中考慮嗎?

其實只想「肯定入到」英中,同唔需要「叩門」,女校只係諗青春期身體有變化唔洗尷尬。

驚自行唔㨂間易入的英中,到大抽獎㨂聖寶祿希望越高跌得越痛。朋友都話我無運,咪咁進取。

唔識現今遊戲規則,自己畢業二十年,當日自己都入唔到聖寶祿(同區)。

回覆 smsiu 的帖子

係,上年有六成幾入到b1中學

christy2011 發表於 18-11-7 18:32
回覆 smsiu 的帖子

係,上年有六成幾入到b1中學

但只得10個入到藍田聖寶祿。10個入st cat。難過中六合彩

大抽獎講運氣,如不想搏可以自行梁式芝同德愛,常理自行會收

rainkay 發表於 18-11-7 18:34
但只得10個入到藍田聖寶祿。10個入st cat。難過中六合彩

TT 多數博區外,數字未能反映真實情況.

smsiu 發表於 18-11-7 18:39
TT 多數博區外,數字未能反映真實情況.

認同,所以63%入b1,其實因為好多誇區或後來叩門入。所以並無多左區內b1選擇

christy2011 發表於 18-11-7 18:37

大抽獎講運氣,如不想搏可以自行梁式芝同德愛,常理自行會收 ...

曾見到個Post2015年,話梁 芝芝的學生要靠補習才考到試,老師無教書,只幫好同唔多好既學生,都唔知真偽。

所以如保守,自行德愛梁式芝多數收。始終你間小學係九龍東好出名

rainkay 發表於 18-11-7 13:06

聖保祿 1a, 聖傑靈1a, 梁式芝1c

回覆 Ak112318 的帖子

睇番st cat 過去幾年dse成績,應該1b~c

christy2011 發表於 18-11-7 21:18
回覆 Ak112318 的帖子

睇番st cat 過去幾年dse成績,應該1b~c

但佢收1a學生