用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一統測
go

中一統測

開左已經一個月, 眼見阿女好忙, 成日默/小測, 10月尾就統測, 好驚佢搞唔掂, 請問佢地應該用咩方法去溫? 最驚係SCI, HIST, CHIST, GEO, 依幾科小學係冇既

妹妹頭 發表於 18-9-27 16:33
開左已經一個月, 眼見阿女好忙, 成日默/小測, 10月尾就統測, 好驚佢搞唔掂, 請問佢地應該用咩方法去溫? 最 ...

已上中學,放手讓孩子適應吧。

開左已經一個月, 眼見阿女好忙, 成日默/小測, 10月尾就統測, 好驚佢搞唔掂, 請問佢地應該用咩方法去溫? 最 ...

放心! 佢地自己會揾到方法温習, 中一第一次form test都係摸索出卷模式,之後就會掌握到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

huba 發表於 18-9-27 18:21
已上中學,放手讓孩子適應吧。
同意,我小朋友上中一後,我已由佢自己摸索。

回覆 huba 的帖子

我都冇諗住同佢溫,我都已經放手,依家默書,小測都係佢自己處理,我只係擔心佢自己溫習,出黍既成果係點,驚嚇死我。

妹妹頭 發表於 18-9-27 19:32
回覆 huba 的帖子

我都冇諗住同佢溫,我都已經放手,依家默書,小測都係佢自己處理,我只係擔心佢自己溫習 ...
中-上学期咪俾佢自己摸,考試撞过板下次就知要点答点温。我女His第-次考試有11/50無答到(寫得慢做唔切),下次咪知要摩打手囉~

妹妹頭    發表於 18-9-28 10:24

Yanamami 發表於 18-9-27 22:23
中-上学期咪俾佢自己摸,考試撞过板下次就知要点答点温。我女His第-次考試有11/50無答到(寫得慢做唔切), ...
我小朋友近排功課D字核突,話佢就反駁話唔係咁,考試一定做唔晒。

唔駛擔心,ㄧ切比他們自己摸索一個讀書的方法,尤其你說這幾科,你小朋友keep有温習,成績ㄧ定唔會太差。另外,成績跌未必不是一件好事。

持之以恆 發表於 18-9-27 22:52
我小朋友近排功課D字核突,話佢就反駁話唔係咁,考試一定做唔晒。

做唔哂平常事,要寫字 快狠準,尤其通識。

回覆樓主:

中一我已放手了,佢唔俾我教,我預左佢上學期不合格我也不會動氣。知恥近乎勇,只要肯學,仲有幾年追上去。

多測默, 預左啦. 間間都係咁. 吾擔心得咁多. 最多得閒問下佢, 有咩吾明, 幫手上網找下資料, 解釋佢聽. 中一你仲幫到, 遲D吾會幫到, 隨非一D學歷高的父母. 但都未必得, 因吾好科科精! 再搞吾掂, 只要學生自己問番老師或私補跟貼.

統測快到, 唯有努力吧! 真係多野讀同記

回覆 JJDBB 的帖子

我地學校總平均分唔合格, 冇得升班, 今年就有5個REPEATER了

妹妹頭 發表於 18-9-28 10:15

我地學校總平均分唔合格, 冇得升班, 今年就有5個REPEATER了
总有大把人墊底既……正正常常禁讀,点都唔会係全級最差果十个八个

妹妹頭 發表於 18-9-28 10:15

間間中學每年都有好幾個repeater, 阿女今年中三, 同級唔同班有個今年係第3年讀中三。

温馨提示:
不過寫字真係要快, 中一阿女第一次form test有2科唔夠時間做。。。不過好彩冇肥到, 下次佢都醒左。呢D經驗係衰過先記得, 年輕人等佢地跌跌撞撞先知! 中學階段父母只係從旁鼓勵。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我建議等佢自己處理,初中最緊要係搵到小朋友(唔係家長)對各科既感覺、興趣同相對強弱。等小朋友自己處理,咁高中時先會揀到啱既科目。

我囡似乎唔係太擔心個test(還感覺佢有點hea) , 反而佢阿媽緊張到不得了 , 無形中給了阿囡不少壓力 , 我已極力在兩人中間發功 , 希望佢兩個可以搵盡快到個大家都合適嘅節奏啦

想像下,如果某啲科目,家長因種種原因,有特別好感,迫小朋友多啲溫習呢科,咁嗰科既成績其實係谷出來既,唔係因為興趣或者實力。到咗高中時,啲內容深好多,可能亦都悶啲,小朋友無興趣同真正實力既支持下,好難讀得好。

回覆 Yanamami 的帖子

佢地真係好多 "學霸"

回覆 王家爸爸 的帖子

明白, 咁等佢自己處理, 我可以收工了

回覆 王家爸爸 的帖子

我都好驚佢揀錯科, 有朋友個囡, 中四揀錯科, 佢讀林謢, 最後冇心機讀, DSE只有17分, 上唔到大學