用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學第一輪結果
樓主: 教育先生
go

英華小學第一輪結果  

其實小朋友慢熱、性格內向、見林校長係咪冇咁著數、因為聽家長分享、校長鐘意收主動及活潑的男孩多。

教育先生 發表於 18-10-5 09:17
其實小朋友慢熱、性格內向、見林校長係咪冇咁著數、因為聽家長分享、校長鐘意收主動及活潑的男孩多。 ...

又唔駛咁驚,我小朋友慢熱,亦好內向(和其他英華仔比), 只要肯主動講野,錯左都唔怕,勇放4答問題,一定有機會。

sunnymama2 發表於 18-10-5 09:40
又唔駛咁驚,我小朋友慢熱,亦好內向(和其他英華仔比), 只要肯主動講野,錯左都唔怕,勇放4答問題,一定 ...

第三關見校長驚嗎?

fadgare 發表於 18-10-5 10:03
第三關見校長驚嗎?

佢都有怕怕醜醜ga。 但肯講野,唔可以話仔答得好,但講野古靈精怪到令到校長笑到好開心(又可能校長見個個都咁開心)。仲有佢講野粗粗魯魯(唔係冇禮貌),校長聽得出平時主要照顧者係老人家 。事實上我阿仔係公屋長大的。。。

sunnymama2 發表於 18-10-5 09:40
又唔駛咁驚,我小朋友慢熱,亦好內向(和其他英華仔比), 只要肯主動講野,錯左都唔怕,勇放4答問題,一定 ...

第三關小朋友要係父母面前,回答校長問題嗎? 仿佛小朋友有父母係到,都表現沒那麼自如。。。

sunnymama2 發表於 18-10-5 10:20
佢都有怕怕醜醜ga。 但肯講野,唔可以話仔答得好,但講野古靈精怪到令到校長笑到好開心(又可能校長見個個 ...

咁家長驚唔驚呀

sanmasanma 發表於 18-10-5 10:34
第三關小朋友要係父母面前,回答校長問題嗎? 仿佛小朋友有父母係到,都表現沒那麼自如。。。
...

講真,我唔會知。因為我睇唔到阿仔一個人面試時的表現,所以比較唔到。

不過,同阿仔試過幾次一齊面見老師或校長,又唔覺得阿仔唔敢講野(咁當然同屋企有分別),係怕醜,有問必答,陽光笑容,(當年)無論結果如何,我地都為阿仔好自豪。

fadgare 發表於 18-10-5 10:41
咁家長驚唔驚呀

當然驚啦,等嗰時個心卜卜跳,反而阿仔見慣大場面,一叫到佢名,唔等埋佢阿爸阿媽,跟職員自己行入校長室

sunnymama2 發表於 18-10-5 10:57

當然驚啦,等嗰時個心卜卜跳,反而阿仔見慣大場面,一叫 ...

多謝分享

入到英華,一定勁,他日前途無可限量。

kenwood868 發表於 18-10-5 12:06
入到英華,一定勁,他日前途無可限量。

唔認同,入到去都要努力學習,培養良好的學習態度,呢d 和其他學校一樣呀。

唔同的係 唔駛受教署限制,學校有較大自由度,跟據需要改編課程。

回覆 sanmasanma 的帖子

第3輪, 我覺得校長會睇小朋友有爸爸媽媽陪同時的表現如何。