用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有學校是可以收內地學生的呢?
樓主: 黎小宝
go

有沒有學校是可以收內地學生的呢? [複製鏈接]

Cara2006 發表於 18-10-4 09:27
點解要特別限制 Harrow 呢?
怕 Harrow 會偷偷收父母不在香港有居住權的學生?

Harrow中學有boarding, 如果收大陸人實成村人擁哂來讀。

964000 發表於 18-10-4 09:33
Harrow中學有boarding, 如果收大陸人實成村人擁哂來讀。

我個 point 係,只要不發 student visa ,就已經解決問題。總之,任何國籍,要在香港讀書,一係在香港出生(例如雙非),一係父母必須在香港工作( dependent visa)。咁已經好清楚啦。事實,而家,其他學校也唔會收冇 dependent visa 的陸生。

Cara2006 發表於 18-10-4 09:19
咁到最後,即係唯有移民,而唔係用 student visa 。

I do t even know why they bother mentioning Mainland if their requirement is to have a HKID through Quality immigrant scheme.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Cara2006 發表於 18-10-4 10:58

我個 point 係,只要不發 student visa ,就已經解決問題 ...

可能因為 Harrow 有 boarding, 所以要出 Student Visa。但為何要針對陸生?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-4 13:47
可能因為 Harrow 有 boarding, 所以要出 Student Visa。但為何要針對陸生?
沒有內幕消息,純推測。
哈羅在國際學校中的本地收生比例較高,我相信教育署和學校在談判時,有考慮到其比較遠的地埋而放鬆此比例。但由於屯門太接近深圳灣,不排除部份大陸人會在深圳灣居住,司機送到屯門讀書,車程在一小時內,深圳灣太近南山區,有錢人太多。因此教育層就寫死唔俾只有中國護照嘅學生報讀。

如果父母沒有在港工作,即使買樓和買護照都唔可以。當然你投資移民一定無問題。

而由於國際護照比例已經得50,如果國際護理照那條隊俾中國護照讀,其他國際護照就會減少。香港在回歸後,英基慢慢由英制轉至IB,令在港英國人無法為子女找學校,哈羅主力Target呢類需求。

而我所知,好多英國人都比較喜歡純英制學校,原因是他日回國時比較易接入。所以連無牌嘅Mount Kelly都有外國人Buy。

EconFather 發表於 18-10-4 19:08
沒有內幕消息,純推測。
哈羅在國際學校中的本地收生比例較高,我相信教育署和學校在談判時,有考慮到其比 ...

我覺得香港政府立法會,不會全心為保障英國人喜歡的英式教育,而限制大陸學生入哈囉。

shadeslayer 發表於 18-10-4 20:24
我覺得香港政府立法會,不會全心為保障英國人喜歡的英式教育,而限制大陸學生入哈囉。
...

沒有保障,50本地生已經係大優惠。

回覆樓主

父母一方有合法逗留香港的身份的話,孩子就可以申請~

shadeslayer 發表於 18-10-4 20:24
...

同意,限制陸生,可能真的純是限跨境生而已。
唔覺香港政府是保障英國人,香港大把華裔有外國護照,除非連族裔也限,否則冇得保障甚麼。
亦唔覺英國人特別喜歡香港 H 記,又唔係得 H 一間非 IB。
不過,限咗陸生都仍然有咁多,可想而知冇限制不得了。

nintendo 發表於 18-10-8 13:49
同意,限制陸生,可能真的想純是想限跨境生而已。
唔覺香港政府是保障英國人,香港大把華裔有外國護照,除 ...

陸生何只香港多,英美世界各地也多,如水銀瀉地。

shadeslayer 發表於 18-10-8 15:18
陸生何只香港多,英美世界各地也多,如水銀瀉地。

直呈銀彈射穿地,避無可避

香港這必須有dependent visa或hkid才能入讀真乃德政,否則香港學校一定被迫爆, 美國就算非法移民都能入讀本地中小學, 所以真係有好多呢d人入讀. 係好有人權, 但對國民真冇物好處.

入英制學校比較有名的仲可選Kellett, 到而家呢個年代, 港府肯定不會保英國人教育要求,反而我覺得留有一些non IB schools, 對某些不想讀IB的家庭,都係一個選擇.畢竟IB在我個人而言,不是那麼"神", 亦不明白為何香港咁多學校一窩蜂去行IB,讀其他學制,考得好,一樣能入好大學. 與其話制度,不如話學校老師學生本身更關鍵.好似d公司攞ISO XXX咁, 人人都鍾意有張沙紙, 好似得到某種認證就是名牌,但間公司有cert都可能營運不善,蝕本.所以我對IB不敵視,只是費解. 因你見英美的好中學, 不一定要行IB, 學生一樣入到好大學.  ~ 都係題外話.

elmostoney 發表於 18-10-9 11:25
香港這必須有dependent visa或hkid才能入讀真乃德政,否則香港學校一定被迫爆, 美國就算非法移民都能入讀本 ...

學制,好難一制獨大於世,各學制也有特色優劣,在香港,作為一個非主流的國際學制,IB 受歡迎好易理解,因為去英美澳加香港讀大學,也合用。並不一定是學校認為IB入好大學易。

在香港用AL入香港大學不比lB少。

嘩,原來非 IB 學校家長,對 IB 學校怨恨不少。
其實都係一個選擇。
IB 多人選擇,即係通街都係,
即係,IB 好似 BMW ,通街係,
你地非 IB ,就如 Maserati Lamborghini 咁,少好多,勁過 IB 啦。
咁諗會唔會開心 d 呢?
冇人話 IB "神" ,何必傭人自擾?

我正正是IB家長, 所以這thread中的IB家長不用太大反應, 我純粹係提一下自己諗法, 冇意put down IB.

自己少時係讀美制,若概括d講,只覺ib將好多以前讀書若想入好點大學, 中學要做這做那的不成文規定制度化,再另加一個ib試, 如此而已.(大家都知美制是奉行全人教育的, 文科人一樣要讀點理科, 理科人不能不讀文科,不能在中學階段後期過份側重一邊).讀英制一樣考到入美國好大學, vice versa.我只覺得IB做marketing 真好掂, 學校比一大筆錢去攞accreditation,仲要年年交會費!

我覺得就算自己細路讀緊某學制, 家長都可以持平之心去分析, 唔洗因為咁有favorable bias.我反而覺得香港IS生態,比較established的學校,學制選擇真的太狹隘, 差不多所有較有歷史口碑的都轉哂做IB,就只幾間除外.

真的非常香港生態, 譬如一開藥房,一間大廈樓下6個地舖, 可以開成4間!

elmostoney 發表於 18-10-11 10:58
我正正是IB家長, 所以這thread中的IB家長不用太大反應, 我純粹係提一下自己諗法, 冇意put down IB.

自己 ...

越來越多國際學校,包括已成立多年,都轉或提供埋IB, 有無特別原因?相信管理層应有考慮過ib強弱項,唔似網上見'過有新校話將会提供ib因市場有需要,這是本末倒置。ib文理兼備,要求兩種語文和 enquiry based, 這些都是我為孩子選ib這教育制度原因,但正正這些要求令ib考試制度未必適合所有孩子,在公開試考獲高分。但我相信孩子所得的skills, 日後都用得着

回幾句咋,都唔夠你一半字數,邊個先 "太大反應",乜 EK 咁一言堂。
其實,唔覺有人好多人話 IB 最好,反而,乜唔係有幾個特別喜歡話 IB 唔好嗎。
做人唔好咁執著啦,人地選擇乜,你理得人?
你覺得讀得唔開心,轉校囉。
唔轉,就要接受,
轉咗,就放下。
其實條條大路上通羅馬,做人放開胸懷,會開心 d 。
各位慢慢,費事比人又話我大反應。

如之前所言, 我只是有感而發,香港is學制相對單一化,家長學生選擇少.IS教育當然比LS彈性好多,不會如此工廠化,但若有更多學制可選,對學生而言,當然更能貼身.每樣"制度",就如其名,每個人都要跟住個套規劃做,選擇多,便可揀套啱自己的套餐而已.即使IB能教出將來所需的skills,也不是人人啱讀,我已開始聽到不少去到y9或以上的朋友,反影學校有"勸退"被評為讀唔上的學生(請不要問我是邊幾間了, 因我一說,就會有家長跳出來話未聽過有咁嘅事), 當然亦有部份是個細路自己覺得讀唔到, 轉去其他學制. (申報一下, 我家二件,一件高小,一件初中,所以暫時未睇得出佢地讀成點,所以不存在因佢地讀唔掂,令我有感而發).

ek家長,不用見到calm down二字便如此反應.我只是奇怪,為什麼有人對ib有意見,便立時被認定為非IB家長.
‹ 上一主題|下一主題