用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教ADHD徵狀
go

[過動] 請教ADHD徵狀 [複製鏈接]

我仔2歲9個月, 湊佢真係令到我心力交瘁,想請教大家以下症狀算唔算係adhd

1.衝動
睇唔到前面有野阻住, 只要想過去就會直接衝過去,唔會理前面有人阻住定係有物件。

如果係小朋友圍住,佢會直接用手推開其他人

2.打人,碰觸到其他人

細個嘅時候只要想同其他人玩就會拍人哋

大個好啲,但係佢好多時候會碰到人哋嘅身體,例如佢想望一樣嘢,佢經過其他小朋友佢會用手去摸住其他小朋友嘅背脊行過(其他小朋友突然被唔認識嘅人摸會好嬲)

3. 冇辦法靜落嚟
基本上係公園三個鐘,三個鐘喺公園就走嚟走去

由出世到而家食飯冇辦法坐喺度食, 會不停走來走去

就算睇電視對腳都會將自己拮起身,而唔係乖乖坐喺度睇

4. 一直亂揼嘢
只要喺屋企基本就係翻翻翻,揼揼揼

5. 無止境嘅挑戰底線

追佢會笑住咁樣走嚟走去

覺得挑戰媽咪好好玩, 你越嬲佢越開心

無時無刻都可以爬嚟爬去

6.堅持度高
小時候堅持不穿衣服,哄了半小時,家人半哄半逼的幫佢著,崩潰大哭1個半小時

不能不順佢意,一哭便是崩潰

0    0    0    0

112412110-12點係觀塘陳蒙恩幼稚園有個關於認識及輔導專注力不足/過度活躍症幼童既課程, 費用全免, 可以上www.mightycharity.org睇睇, 到時有專業既心理學家教你ADHD既特徵同實用既技巧,希望幫到你!!

‹ 上一主題|下一主題