用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網受歡迎程度排名
go

14網受歡迎程度排名

爬過以往討論區資料,大抽獎最多人爭係咪華小>嘉諾摀>兩循>滬江>北衛>聖米>北官>太古?

MSWONG1001 發表於 18-9-26 18:26
爬過以往討論區資料,大抽獎最多人爭係咪華小>嘉諾摀>兩循>滬江>北衛>聖米>北官>太古?
...

不-定, 每間都有自己fans及心頭好. 14 net 係間間都好平均.

vlming88 發表於 18-9-26 20:33
不-定, 每間都有自己fans及心頭好. 14 net 係間間都好平均.

其實如何得知14網有幾多人報大抽獎?

vlming88 發表於 18-9-26 20:33

即係間間乙一都吾穩陣?

...

間間都有捧場客
除左間寶校

MSWONG1001 發表於 18-9-26 21:09
即係間間乙一都吾穩陣?

北循乙一入曬
北衞乙一入唔到

Cordelia78 發表於 18-9-26 21:24
北循乙一入曬
北衞乙一入唔到

謝謝資料,咁請問知吾知華小同滬江填乙一機會係咪吾太高?

MSWONG1001 發表於 18-9-27 07:00
謝謝資料,咁請問知吾知華小同滬江填乙一機會係咪吾太高?

大抽獎50%機會中 兩間學校學位一樣 視乎邊間必收生超收影響大抽獎學位 舊年華仁超收幾個 滬江好似over 10人

...
我覺得北衛fans唔比兩循少, 唔敢講高於兩循, 起碼是平頭
華小是齌校, 雖然有光環, 但只有仔既家庭才會考慮
所以14網要排爭既次序是唔可能的,
好似大家話齌各有棒場客

鬆一鬆 發表於 18-9-27 08:08
大抽獎50%機會中 兩間學校學位一樣 視乎邊間必收生超收影響大抽獎學位 舊年華仁超收幾個 滬江好似over 10 ...

對, 兩間乙-都差不多機會,一間係傳統名校齋男校, 一間係受颧迎學術高嘅男女孩.

借位一問,自行得15分除寶校外,其他學校抽中機會有幾大呀?係咪零機會

chuenying11 發表於 18-9-27 15:12
借位一問,自行得15分除寶校外,其他學校抽中機會有幾大呀?係咪零機會
...
寶校係咪指啟基先?

回覆 hohoho888 的帖子

chuenying11 發表於 18-9-27 19:50

炮米老師很好,功課唔多,是值得考慮的學校,唔放第一都很難入到,注重品格教育

鬆一鬆 發表於 18-9-27 08:08
大抽獎50%機會中 兩間學校學位一樣 視乎邊間必收生超收影響大抽獎學位 舊年華仁超收幾個 滬江好似over 10 ...

估吾到華小機會比滬江大,unexpected

MSWONG1001 發表於 18-9-28 00:07

因為好多人不喜歡名校,怕谷.同埋是男校, 有姊妹不用考慮.

vlming88 發表於 18-9-28 07:56
因為好多人不喜歡名校,怕谷.同埋是男校, 有姊妹不用考慮.

但在12, 41網,好大部分人愽St jo同LS

MSWONG1001 發表於 18-9-28 00:07

其實超收唔代表機會大定少吧, 超收是必收生多到攞左大抽獎位, 是大抽獎少左位,
但如果相對地少人選機會是大, 如果相對地多人選機會就細,
因為唔知道究竟取後幾多人選, 所以我唔覺得呢個原因是必然,
更加上既係我覺得華小既名氣唔會令佢機會大過滬江...

華小是男校, 好難直接同男女校比
如果成屋是仔果D會諗
兄妹果D未必諗
又有D 鐘意哥同妹既分開行都有
所以好難比

華小band 2生可以上港華,如果band 1可更上ㄧ層樓,而且小學階段普遍女孩積優過男孩,而華小齋男仔,大抽獎已經冇咗班女仔爭位,我反而覺得屋企只係囝的話,冇理由唔揀華小而揀滬江。滬江都好好,但冇中學backup,囝要同囡比成績,小學階段點都洩底d。

kudon 發表於 18-9-28 09:36

華小band 2生可以上港華,如果band 1可更上ㄧ層樓,而且小學階段普遍女孩積優過男 ...
所以我認為A超收大過B只是說明一樣野係就A學校今年既必收生多過B