用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女自幼鐘意英文,成績几好,點做可以幫佢再好d? ...
樓主: a1234bc
go

阿女自幼鐘意英文,成績几好,點做可以幫佢再好d?

唔想浪費潛質……听寫讀講曰常多接觸不就好了?

回覆樓主:

P2有冇睇開咩英文書? 我好感激Captain Underpants, 我女(6歲)睇完呢本終於可以接受黑白bridging books / early chapter books! 唔使再頭痛去搵coloured books俾佢睇
推介!!!

如果對語言有興報,只要佢肯看英文書,看下英文卡通劇集,佢吸收的自然會好會快, 反而唔好補習令佢抗拒了英文.  

應該只要多看書便可。

Elenalan 發表於 19-1-23 14:35
P2有冇睇開咩英文書? 我好感激Captain Underpants, 我女(6歲)睇完呢本終於可以接受黑白bridging books / ea ...

E本英文書都多字 我囡對漫畫好有興趣,對文字完全無!可以點呢?

https://mssl.eslite.com/main/searchlist/Word-Power-Made-Easy

呢本幾好睇下

作者簡介

諾曼‧路易斯(Norman Lewis)
出生於1912年,於2006年逝世。

任教於紐約大學,專精英文文法、辭典學及語源學,是美國英語文能力研究之權威,其經典英文字彙鉅作《Word Power Made Easy》至今銷售超過200萬本,2013單年銷售78,851本,並獲選為美國英語教師協會推薦書籍。諾曼‧路易斯其他暢銷書籍還包括《30 Days to Better English》、《30 Days to a More Powerful Vocabulary》,並改編出版過多本《Roget’s Thesaurus》。