用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?  

長話短說,青青跳左級,而家讀小六。校長推介王錦輝同真道,有比較多成功例子同支援。我想知道有無更多選擇,官津更好。

多謝意見。

唔使考小五呈分試?

持之以恆 發表於 18-9-26 12:08
唔使考小五呈分試?

小四跳小六

greentea000 發表於 18-9-26 12:08
小四跳小六
就是問是否不用考呈一呀。

持之以恆 發表於 18-9-26 12:10
就是問是否不用考呈一呀。

教育局學位分配組話無考呈一唔影響自行同統一派位

持之以恆    發表於 18-9-26 12:14

greentea000 發表於 18-9-26 12:13
ic

greentea000 發表於 18-9-26 12:06
長話短說,青青跳左級,而家讀小六。校長推介王錦輝同真道,有比較多成功例子同支援。我想知道有無更多選擇 ...
點解要跳級? 學校有講跳級後呈一如果解決? 因為無呈分, 只可以報直資學校。另外, 跳級後有信心保持三甲? 似乎升中遊戲要保住頭三位置, 要比讀少一年小學有優勢喎。

greentea000 發表於 18-9-26 12:13
當然唔影響, 都有考生因病無考其中一次呈分試, 但問題係, 學校點將分報上去? 因為間間小學既決定唔一樣。有小朋友因而B1變B2。但學校叫你青青跳, 應該係對佢有利至跳, 依家主要係睇佢能否跳級後都保住三甲。學校建議兩間都唔係一線直資, 但青青唔跳班係有能力讀一線官津喎。

little_yolky 發表於 18-9-26 12:16
點解要跳級? 學校有講跳級後呈一如果解決? 因為無呈分, 只可以報直資學校。另外, 跳級後有信心保持三甲? 似 ...

有其他學生申請跳級,校長話有興趣既一次過考。結果申請果個失敗,搭單既成功,包括青青。

只係無呈一,有呈二呈三依然可以申請自行同統一派位。當然啦,自行果度機會大減。

greentea000 發表於 18-9-26 12:39
有其他學生申請跳級,校長話有興趣既一次過考。結果申請果個失敗,搭單既成功,包括青青。

只係無呈一, ...
吓?! 青青應該係要靠自行食糊呀!你哋又唔想讀直資, 靠統一咁牙煙!!!!!! 

little_yolky 發表於 18-9-26 12:42
吓?! 青青應該係要靠自行食糊呀!你哋又唔想讀直資, 靠統一咁牙煙!!!!!!  ...

係六上比較痛苦,11月頭就考呈二。青青媽打算如果呈二成績欠佳就返轉頭五上,青青就唔肯,預左自行同統一都唔得,想搏叩門。

greentea000 發表於 18-9-26 12:48
係六上比較痛苦,11月頭就考呈二。青青媽打算如果呈二成績欠佳就返轉頭五上,青青就唔肯,預左自行同統一 ...
睇返青青學校之前跳班的學長升中戰績如何,便略知自行的結果一二吧?

我都覺得跳級去讀學校推薦的兩間直資唔係好抵。

持之以恆 發表於 18-9-26 12:53
睇返青青學校之前跳班的學長升中戰績如何,便略知自行的結果一二吧?

無往績可尋

b3410 發表於 18-9-26 12:54
我都覺得跳級去讀學校推薦的兩間直資唔係好抵。

我兩間都唔了解,而家先做功課。

長話短說,青青跳左級,而家讀小六。校長推介王錦輝同真道,有比較多成功例子同支援。我想知道有無更多選擇 ...

聖保羅男女中學 https://topick.hket.com/article/2112743/%E3%80%90DSE%E6%94%BE%E6%A6%9C%E3%80%91%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E7%94%B7%E5%A5%B3%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E8%B7%B3%E7%B4%9A%E7%8B%80%E5%85%83%E3%80%80%E5%B0%8F%E4%BA%8C%E7%9C%8B%E5%B0%8F%E4%BA%94%E6%9B%B8%E6%9C%AC%E8%A2%AB%E8%A9%95%E7%82%BA%E8%B3%87%E5%84%AA%E7%94%9F
年僅16歲的黃同學,小二時接受測試被評為資優,獲學校建議跳級升讀小四,小二時已經會看五年級的課本,他表示自小一直沒有參加補習,而他本身喜歡挑戰自己,在學業方面一直沒有適應問題,小學至中學年年考第一,靠自製筆記、勇於發問及與同學互相切磋。

香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/149568/%E6%9C%AC%E6%B8%AF%E5%85%A9%E5%90%8D15%E6%AD%B2%E7%A5%9E%E7%AB%A5%E7%8D%B2%E7%89%9B%E6%B4%A5%E5%8F%96%E9%8C%84-%E5%85%B6%E4%B8%AD%E4%B8%80%E4%BA%BA%E5%85%A9%E6%AC%A1%E8%B7%B3%E7%B4%9A%E7%8F%BE%E8%AE%80%E4%B8%AD%E5%85%AD

佛教黃允畋中學誕13歲神童跳級考DSE獲20分冀入港 http://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&ved=2ahUKEwjOg9jF8tfdAhWSOnAKHUaUAq04ChAWMAB6BAgIEAE&url=http%3A%2F%2Fwww.bastillepost.com%2Fhongkong%2Farticle%2F3265420-%25E3%2580%2590dse%25E6%2594%25BE%25E6%25A6%259C%25E3%2580%2591%25E4%25BD%259B%25E6%2595%2599%25E9%25BB%2583%25E5%2585%2581%25E7%2595%258B%25E4%25B8%25AD%25E5%25AD%25B813%25E6%25AD%25B2%25E7%25A5%259E%25E7%25AB%25A5-%25E8%25B7%25B3%25E7%25B4%259A%25E8%2580%2583%25E7%258D%25B220%25E5%2588%2586%25E5%258A%258D%25E6%258C%2587&usg=AOvVaw2r5RTg_ALM3AL9Fa9Rj4gI

將軍澳真道書院 http://www.kcs.edu.hk/ckc/kcpsca/0203/W51/%BDm%B2%DF%A4%E5%B3%B9/51.3.txt

我女兒是資優,如何跳級。https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3240372&fromuid=1539350
#5 比較歡迎資優生跳班學校:CKY、真道、男拔
      有機會會有獎學金

小時了了 發表於 18-9-26 13:08
聖保羅男女中學 https://topick.hket.com/article/2112743/%E3%80%90DSE%E6%94%BE%E6%A6%9C%E3%80%91%E8%8 ...

多謝資料。頭果間青青非常心儀,到而家佢仍然自我感覺良好,認為自己好有機會。其他三間我都要啦啦聲研究下,以防萬一。

greentea000 發表於 18-9-26 13:07
我兩間都唔了解,而家先做功課。
兩間都唔係一線直資, 都有一條龍小學部, DSE成績一般。真道係有IB課程, 而且整個中學課程只係讀5年。所以, 有JM話跳級考呢兩間就唔多抵, 因為青青如果正常上, 應該唔需要target呢兩間。如果呈二入唔到頭5, 學校又俾, 真係要考慮下入返五上, 青青仲係小朋友, 無考慮得太周詳, 你哋又唔係主打直資, 小學又係二線學校, 自行係相當輸蝕。

greentea000 發表於 18-9-26 13:16
多謝資料。頭果間青青非常心儀,到而家佢仍然自我感覺良好,認為自己好有機會。其他三間我都要啦啦聲研究 ...
考SPCC最大機會應該係用P5/P6考級一, 用校長推薦位考。跳咗級, 仲點考級一? 你估人哋原本P6個級一流咩。

王家爸爸    發表於 18-11-9 10:18

奇怪. 正常官津小學, 應唔會接受學生skip咗小五, 因為無呈一成績, 影響好大

EDB會參考番呈二同呈三成績去估算呈一成績, 即係呈二和呈三其中一次失手, 就等於兩次失手, 無得救

正常學校唔會咁害學生......

王家爸爸    發表於 18-10-9 08:35
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。