用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?  

little_yolky 發表於 18-9-26 16:06
你可唔可以講D聽得明既嘢呀, 完全唔知你up乜。

只用呈二成績加面試去考SPCC,成功嘅可以早一年入神校,慳錢慳時間,但風險非常高,大把級一學生用校長推薦面試嘅都入唔到。更加須要小心評估少考呈一對考中學有何影響,作最壞打算。

b3410 發表於 18-9-26 16:04
小朋友好生性!SPCC每年中二都收唔少插班。萬一中一入唔到,有心讀 中二再去考。
...
佢地中二課程比中一深好多⋯

little_yolky 發表於 18-9-26 15:52
咁要睇邊間直資喎。唔係努力到呈三, 係努力到畢業試。依家DGS已經開始報名了, 其他都陸陸續續開波, 你要快D ...

頭先見羅定邦網上已經出左申請表,即刻印返份,呢間超近我父母家。

回覆樓主

如果校長可以保證,呈二考得唔理想可以落返小五復活,由呈一再考過就無敵啦

greentea000 發表於 18-9-26 16:26
頭先見羅定邦網上已經出左申請表,即刻印返份,呢間超近我父母家。
真心講, 如妳女資質係跳級生, 做咩報呢間呀??

羅你個死人頭咩, 真係忍住想唔鬧你都唔得, 係咪大埔果間? 呢間連英文好既B3都收, 報嚟做乜鬼啫。我同你講DGS呀, 你同我講羅定邦!

IloveJJ 發表於 18-9-26 16:27
你一向話無錢讀直資,即係只有SPCC你認為值得俾學費?
阿女又無咁叻, 吹下水啫, 又唔駛負責既。

little_yolky 發表於 18-9-26 15:55
真係聽到都想流眼淚。佢堅持跳級, 只係為咗想入SPCC, 但父母唔想佢入直資嘥學費!小朋友唔識咁多, 唔知道個 ...

我計完小時了了個女雜費條數都差唔多3萬,仲未計咩交流遊學果D。如果青青父母真係唔肯負擔,我十分理解。

小時了了 發表於 18-9-26 16:16
學 kennyklt 網友講, 跳級呢個投資 Plan 校長推動, 咁不如叫校長用 spcc 校長推薦嗰條隊考, 成功機會率係 ...
校長推薦位一級只有一個, 而且通常係級一, 跳咗級, 邊個可以保證仲係級一。

greentea000 發表於 18-9-26 16:34
我計完小時了了個女雜費條數都差唔多3萬,仲未計咩交流遊學果D。如果青青父母真係唔肯負擔,我十分理解。 ...

鬼叫你考東九匯基咩, 其他JM咪講咗其他直G唔駛咁多囉, 只係主要俾學費, 仲包免費ECA, 交流都只需要俾機票。你睇帖睇晒全部至得架, 唔好剩係睇最驚嚇果D啦。而且你要計計, 匯基學費本身2XXX, 係平。其他唔駛咁多雜費既, 學費可能要4XXX-6XXX, 除勻其實差無幾。但係, 青青成績好, 好多直資有機會有船呀, 起碼第一年已經慳返先。

小時了了    發表於 18-9-26 16:41

回覆 little_yolky 的帖子

今次真係玩大左

little_yolky 發表於 18-9-26 16:32
羅你個死人頭咩, 真係忍住想唔鬧你都唔得, 係咪大埔果間? 呢間連英文好既B3都收, 報嚟做乜鬼啫。 ...

以防萬一嘛,羅假假地都係英中。而且羅係申請表格下面放左呢張剪報,十分有誠意。

小時了了    發表於 18-9-26 16:48
little_yolky    發表於 18-9-26 16:46

greentea000 發表於 18-9-26 16:34
我計完小時了了個女雜費條數都差唔多3萬,仲未計咩交流遊學果D。如果青青父母真係唔肯負擔,我十分理解。 ...
不如考HYS。學費唔貴,成績好,小朋友低調勤力斯文。學校活動多,絕大部分唔使錢。而且學校學習加課外活動,時間安排好充實,唔使出去補習而且都冇時間補習,跟返學校進度已經非常okay.   

唔係呀?

呢間連真道, WKF都不如......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greentea000 發表於 18-9-26 16:42
以防萬一嘛,羅假假地都係英中。而且羅係申請表格下面放左呢張剪報,十分有誠意。

...

如果羅定邦你真係諗, 咁不如你疊埋心水考王錦輝及真道算喇! 唉!

誠意係好, 但阿女前途更重要. 咁你跳級原來係考入羅定邦, 老老實實得罪都要講, 我真係暗中取笑你,  心裏只有嘆氣及嘆息

greentea000 發表於 18-9-26 16:42

...
而且HY係全in, 青青把口有著數。

little_yolky 發表於 18-9-26 16:35
校長推薦位一級只有一個, 而且通常係級一, 跳咗級, 邊個可以保證仲係級一。 ...
又唔係, 如果係聖公會小學, 仲有另一條隊, 而且個條隊可以多個一個學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。