用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-6-25 09:15
唉! 唉! 唉!

尋晚我同C6床邊談心, 我尋日對阿女個心真係"心碎", "心痛"感受, 好似以前後生時同C6拍拖有爭 ...

忍耐下呢个階段(三、五年等閒事)~做个隱身守護天使好了。有乜意见請同佢有偈傾既人轉个弯傳達。

用錢其实要由細教,15歲有d难,但难开步好过無,唔係到成年更惨。每周發零用,無fixed amt其实最唔好,佢根本学唔到点安排自己scarce resource, 隨时浮动,就唔会学識節制。我女小-至小四係每周俾,五年班开始已-个月發-次。我地係……需要既,全由我提供;想要既,自己儲。-直都好好表現。細女同你女-样大,我都係每月俾哂fixed amount午飯早餐加車費。食貴食平佢自己控制。就算放summer timetable或所有学校假我都係-个月fixed amt. 果d唔洗番学、食晏日子剩錢就係零用。So far就算佢去韓团演唱会或買佢地CD, poster都係自己儲番黎,我唔会補貼。消費、儲蓄係-个習慣,養成好定怪习慣,影響可以好大吖~

去紐-事,事先有無双方同意?有时出於-片好心,但受果个唔欣賞都無用。对自己已為对方盡力而息懷啦~要做既已做,你唔欣賞接受都無計,已盡左責任就算。

回覆樓主:

唔知樓主管得幾緊,亦唔知樓主女兒有幾過份,少女愛買嘢,亦係正常的貪靚和虚榮心。父母在教導和指引之餘,適度滿足吓,不宜苛責。因為女仔就係多人獻殷勤,過幾年有人送了,到時更頭痛。

醒目開學勳章

小時了了 發表於 19-6-25 09:15
唉! 唉! 唉!

尋晚我同C6床邊談心, 我尋日對阿女個心真係"心碎", "心痛"感受, 好似以前後生時同C6拍拖有爭 ...

小時了了,我覺得對着已長高女女,思想而未成熟適當時要隻眼開,隻眼閉,未關係拉得緊張,白頭髮又多幾條,你是否到咗心情煩燥更年期? 你女女有得交換生到紐,成績應該好,吾好太擔心成績方面,女大會有自己想法,尋找去向,父母祗能夠做啦啦隊,同女講,屋企大門是佢避風塘。

見到大家面對青春期女兒的困境,自問自己的情況已經是天堂.....
阿女中二準備上中三,中一已經步入青春期,講嘢有時會晦氣,有時也會駁嘴,但慶幸情況唔算多,因為每次佢一駁嘴,我就即刻著火狂鬧,最後佢都係比我鬧到笠哂水,所以而家阿女盡量唔會激嬲我,但我講嘢又要好小心,盡量語氣平和提醒佢,唔好講負面嘢,提醒說話講一次就算,慶幸而家出街阿女仍然同我手拖手,有時去街臨走時都會錫我一啖先出街......

Btw......電話真係萬惡之源,我到而家仍然限制每日只可睇機不多於一個半小時.....

阿女小學時曾看過呢句《父母的保存期限,只有10年》, 當時未有深刻感受, 亦未能體會. 今日經歷中, 原來係真的. 十年轉眼已過, 《空巢期》原來已靜悄悄到來了.

《父母的保存期限,只有10年》https://wangpeiting.pixnet.net/blog/post/257858681-%E3%80%8A%E7%88%B6%E6%AF%8D%E7%9A%84%E4%BF%9D%E5%AD%98%E6%9C%9F%E9%99%90%EF%BC%8C%E5%8F%AA%E6%9C%8910%E5%B9%B4%E3%80%8B

從孩子的五歲到十五歲,您只有十年的機會

望著孩子背著背包的小小身影,我知道,我總有一天要面對孩子離開身邊的人生。
但我一點也不沮喪,因為,我已經將孩子的每一份笑容、眼淚、體貼和愛意留存起來了,
到那一天,我只要再從心裡拿出來解凍就好——
絲絲甜蜜的回憶,就是父母度過老年時,所需的全部養分。

很多父母是這樣想的:
孩子還小,等我們什麼什麼的時候,再怎樣怎樣。

三歲小嗎?八歲如何?八歲還是太小了,十二歲如何?
而機會,常常都是在等待中失去的。

從孩子的五歲到十五歲,唯有這黃金的十年,

您可以前一秒鐘跟他像好朋友般說話;
後一秒鐘,他卻可以帶著天使般的臉龐依偎在您的懷裡睡著。
如此美妙的特別感覺,您只有十年可以享受,一旦錯過,機會將永遠不回頭。

我知道,旅行只是一個概念,只是父母活在當下的一種實現。
我知道,不是每個爸媽的保存期限都是十年——放心,只會更少,不會更多。
然而,父母能陪孩子多少年、到幾歲,都只是一個提醒:

我們不是上一代只求溫飽的父母,

我們還要好好享受,養育下一代時,千金也買不到的美好時光。

——汪培珽

https://www.cmoney.tw/notes/note-detail.aspx?nid=116978
在《父母的保存期限,只有10年》書中讀到
很多父母都是這樣想的:
孩子還小,等孩子大一點再怎樣怎樣
但機會,常常都是在等待中失去的
從孩子的 5 歲到 15 歲
唯有這黃金的 10 年
您可以前一秒鐘跟他像好朋友般說話
後一秒鐘,他卻可以帶著天使般的臉龐
依偎在您的懷裡睡著。
如此美妙的特別感覺
您只有十年可以享受
一旦錯過,機會將永遠不回頭。
我知道,不是每個爸媽的保存期限都是10年——
放心,只會更少,不會更多。

父母把自己、孩子的時間
花在栽培孩子身上
現在競爭激烈的時代
要養育一個孩子
並且培養出有競爭力的孩子
父母要花上很多心力。
為了讓孩子過更好的生活
父母把自己的時間拿去工作、賺錢
要讓孩子能與他人競爭
家長選擇把孩子送去補習班、安親班
然而,陪伴孩子的時間
就這麼流失掉了。

錯過陪伴孩子的黃金 10 年
也只能收手和承受事實
在孩子還小的時候
父母對他們來說是萬能的
這就是父母對孩子教育的黃金時期
等孩子已到了青少年時期
父母的有效期限就快到了
過期後的父母再怎麼努力
也比不過 10 年有效期了
要知道收手和承受的事實。

孩子長大的速度
比你想像的還要快
回想起每一次過年
見到一年沒見的親戚
他們總是會說:
「想當初,還是那個抱在懷裡哭的孩子呢!」
而在這段成長過程中
他跟你最親密、接近的時刻
只有短短的 10 年
一轉眼,他們長大成人
漸漸成熟,有了自己的想法
你便不再是他最親密的人
如果在他成長的黃金 10 年間
你沒有跟他建立起親密的關係
沒有讓他有足夠的歸屬感
等到他身邊有了自己的朋友、伴侶
你們的關係就會越來越遠
你費勁心力要讓他過上好的生活
用力的栽培他
卻換來你們之間的疏離
你認為是值得的嗎?

「一個父親勝過100個校長。」
孩子的教育當然重要
但有人說:「一個父親勝過100個校長。」
我認為父母扮演著一樣重要的角色
無論家長們有著什麼樣的理由
都不能成為忽略孩子的藉口。
天氣晴朗的時候,請帶上孩子
開車去野外郊遊;雨過天x之後
請爸爸帶上孩子尋找遠處的彩虹
孩子有心事的時候
請充當孩子的「知心好友」
孩子考試成績不理想時
請為孩子重新樹立起丟失的自信
即使您因為工作原因
無法日夜陪伴在孩子身邊
也請用另外的方式來陪伴孩子成長。

有關小女理財, C6 再三向我表達叫我俾多次機會佢去指導阿女. OK, C6你咁有熱誠用其他方法去教導阿女理財, 我都暫時唔插手C6點樣教阿女了

最近, 自己同啲專業人士傾偈, 有被 "叮" 一聲被提醒.

有3條問題思考:
1) 阿女鍾意/著緊啲咩野?

2) 父母 (我哋)為阿女好, 為佢安排及做嘅野係咪 match 到阿女心目中鍾意/著緊嘅野?

3) 當第2點父母做嘅野原來唔係阿女鍾意/著緊嘅野, 阿女係會完全 get 唔到&感受唔到父母對佢嘅愛. 作為父母完全浪費晒啲心血及時間但係阿女接收唔到

我真係 "當頭棒喝", 父母愛嘅表達目的都係想子女感受得到及體會得到, 當子女原來 get 唔到, 作為成年人嘅父母(我) 原來係要改變心態,思想模式及行為表達等等去同阿女去行呢條青春暴風少年期.

我及 C6 學習及調節中. 對自己大大聲講: 加油!

Yanamami 發表於 19-6-25 12:42
忍耐下呢个階段(三、五年等閒事)~做个隱身守護天使好了。有乜意见請同佢有偈傾既人轉个弯傳達。

用錢其实 ...

阿大中學我想佢同同學出街食飯,請問果頭有咩食?一餐應該俾幾多錢?
我諗住一個月俾500蚊零用錢,我包八達通車費,然後每個禮拜俾飯錢。不過唔知果頭一般幾錢一餐。

小時了了 發表於 19-7-12 12:11
最近, 自己同啲專業人士傾偈, 有被 "叮" 一聲被提醒.

有3條問題思考:

呢个我老早領悟左確实係-矢中的。
等於買礼物俾人,好难㗎,買支自己以為好香既香水俾人,点知对方觉得臭,甚至佢不嬲唔搽香水……嘥氣呀~

little_yolky 發表於 19-7-12 20:51
阿大中學我想佢同同學出街食飯,請問果頭有咩食?一餐應該俾幾多錢?
我諗住一個月俾500蚊零用錢,我包八 ...

我真係去果区巡下各食肆-般收費㗎~而家俾細女$50/day, 佢餐平餐貴自己拉平,另加$400/month地鉄同早餐。番足学日子应無乜錢淨,除非佢係学校買$20飯盒。無另計零用,因為学校假期我係照每月total$1500俾佢,佢自己儲起唔洗番学食飯搭車早餐錢做零用。每个月30号出下个月洗費。

Btw, 乜你女唔係話帶飯咩?SSP区应比佐敦平,你要落区视察下,-般佢地行落白田或石峽尾南山邨果边食。

Yanamami 發表於 19-7-12 20:55
呢个我老早領悟左確实係-矢中的。
等於買礼物俾人,好难㗎,買支自己以為好香既香水俾人,点知对 ...

Bingo 説出重點來。
唉!例如阿女一直以來講過唔少次話想去迪迪尼,但我卻認為海馬公園較益智丶又保育丶我卻三番四次帶佢去海馬公園,而唔係佢鍾意嘅迪迪尼。

我及C6同阿女講,等佢8月係英國返嚟後同佢去迪迪尼玩,亡羊補牢,希望阿女俾我哋陪佢玩

Yanamami 發表於 19-7-12 21:02
我真係去果区巡下各食肆-般收費㗎~而家俾細女$50/day, 佢餐平餐貴自己拉平,另加$400/month地鉄同早餐。 ...

咪上次去註冊,唔見有乜食,所以同阿女去深水埗站附近,食碗麵都47蚊我好耐無出街食lunch,乜咁貴架。佢話想帶飯,但中學好似出街同同學仔食開心D丫嘛。

我早餐響屋企整佢食架。乜原來大家無零用架?講咗添,弊。唔怪得阿大問我,阿媽D零用錢要嚟做乜架。

little_yolky 發表於 19-7-12 21:29
咪上次去註冊,唔見有乜食,所以同阿女去深水埗站附近,食碗麵都47蚊我好耐無出街食lunch,乜咁貴 ...

哗!12月6月考試月,放X'mas, CNY, Easter假,唔洗食晏儲埋發死佢啦!仲俾零用?譚仔两餸$3x啫~

零用做咩?以後自己要送生日礼物、買零食文具、假日約同学睇戲食飯娱樂-概自己搞掂,唔好问我囉。

小時了了 發表於 19-7-12 21:28
唉!例如阿女一直以來講過唔少次話想去迪迪尼,但我卻認為海馬公園較益智丶又保育丶我 ...

乜咁大個都鍾意去迪迪尼⋯⋯

Yanamami 發表於 19-7-12 21:44
哗!12月6月考試月,放X'mas, CNY, Easter假,唔洗食晏儲埋發死佢啦!仲俾零用?譚仔两餸$3x啫~

零用做咩 ...

我都係咁同佢講。不過以佢勁孤寒既性格,佢一定會儲埋佢。

小時了了 發表於 19-7-12 21:28
唉!例如阿女一直以來講過唔少次話想去迪迪尼,但我卻認為海馬公園較益智丶又保育丶我 ...

人都係你氹下我,我氹下你开心d. 如下下講实際、实用都無乜瘾。老公送件你喜欢既礼物比你,会开心过收部吸塵机。

阿細迷KPOP, 久不久網購CD、相册之类(唔太过份),我心入边骂嘥錢、無聊,但佢用自己儲既零用,佢enjoy、开心,我都隻眼开隻眼闭,反正平曰佢除左同同学去睇早場都無乜点洗錢。

IloveJJ 發表於 19-7-13 10:43
我無打算俾零用,會計埋兩餐+車費,預鬆少少就一星期咁俾。自己入八達通,要買野自己儲。橫掂肥,餓下都 ...

乜原來咁多人都唔俾零用錢⋯⋯咁如果我依家話唔俾,大家覺得阿女會唔會反面丫拿⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題