用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒  

回覆 王家爸爸 的帖子

所以我話 "做足準備" 就係依家開始唔好管制佢太多, 有時當唔太緊要既時間, 甚至我會放鬆佢自己決定.... 而且大家都可以傾任何事, 包括佢都可以話我的不是 (當然我真係做錯既時候啦)

妹妹頭 發表於 19-6-11 17:26
回覆 butterflylili 的帖子

我個女都係中一,就快13歲,我做足準備,迎接佢既反叛期 ...
你女可能會平穩度過,冇青春期呢!

butterflylili 發表於 19-6-11 16:46
遇到青春期的孩子,有時做家長的父母都會覺得自己更年期提早,真的會隨著孩子的脾氣而情緒起伏,做不到平淡 ...
我女都係中一。之前一兩年,脾氣很壞,動不動就黑你面,勁吾耐煩。到近幾個月,開始同我講返學校發生的野,態度好了很多。希望可以保持下去啦!

王家爸爸 發表於 19-6-12 13:10
如果家長教得好,關係好,夠耐心,俾佢適當既自由度,可能無反叛期都唔定,或者反叛期唔明顯。不過做好準備 ...
你既係仔唔明㗎嘞~女可以好估佢唔到我大果个細时好乖(呆?),叫佢東唔会西,猜圓㩒扁点都得,我陀佢陀得超舒服,-直以為呢个女会好錫阿媽……点知,-到青春期好似撞邪一样,变左个我完全唔識既人,好可怕。

Yanamami 發表於 19-6-12 23:23
你既係仔唔明㗎嘞~女可以好估佢唔到我大果个細时好乖(呆?),叫佢東唔会西,猜圓㩒扁点都得,我陀 ...

好奇想知下有啲咩事例,  因為我嗰個又係由細到而家都乖

你既係仔唔明㗎嘞~女可以好估佢唔到我大果个細时好乖(呆?),叫佢東唔会西,猜圓㩒扁点都得,我陀 ...

你講得好好,好似撞邪咁

回覆 Yanamami 的帖子

好驚我個女都會咁, 依家中一升中二, 已經冇以前咁聽話, 但未到恐怖階段..... 擔心中

聽d家長分享話細時越乖越順從既青春期就會越反叛, 反而自細已經唔多聽話既青春期就平穩渡過. 係咪真的呢?

四隻貓 發表於 19-6-13 09:07
聽d家長分享話細時越乖越順從既青春期就會越反叛, 反而自細已經唔多聽話既青春期就平穩渡過. 係咪真的呢?

...
係!細女係肚时已俾佢踢瓜,出世又难凑,new born全日光时间合共瞓少过-个鐘!由人奶轉奶樽用足个半月,用針筒逐支餵成45分钟……反而家下正正常常

王家爸爸    發表於 19-6-13 11:16

佢地變怪獸,可能都係身不由己的。亞女呢幾日同我講,佢感受到莫名其妙的mood swing,佢話以前同學做的無聊嘢,好似大力督佢、唧佢同佢玩,或者講d mean jokes串佢,佢話以前會覺得好笑,而家覺得煩和嬲。

希望由細到大一直關係好,儲落唔少,青春期od吓,都仲頂到。

昨天我和女兒又硬碰硬了,她和我說話的態度非常差,很多時候都不配合我,我們希望她好讓她向東,她偏要向西,結果我發脾氣,她就像發癲一樣大喊大叫讓我離開她的房間,當時那個樣子真的嚇到我了。真的青春期的脾氣嚇死人,一直愛惜她的爸爸昨天都忍不住訓斥了女兒。發現手機真的危害我們下一代,過於沉迷手機,青春期情緒波動過大,只要不順意就會變了一個人。現在老公讓我順其自然,不要再管她,冷處理一段時間,可能也是怕兩個脾氣強硬的母女真的會打起來或是發生嚴重事故。

有男朋友之後?

butterflylili 發表於 19-6-13 11:01
昨天我和女兒又硬碰硬了,她和我說話的態度非常差,很多時候都不配合我,我們希望她好讓她向東,她偏要向西 ...

如果你女讀書、品行各樣都ok,無學壞,你就暫且放一放,比d空間大家。

其實青春期係脆弱,有朋友個女突然剿番佢覺得亞媽一路偏心細妹,以前成日打佢(初小)的嘢黎唔開心。覺得自己一路考好小學、體藝各樣為細妹開路,個妹係寳,自己係工具...

王家爸爸 發表於 19-6-13 11:15
有男朋友之後?
禁又無拍拖……禁既港女,咪害人个仔~

王家爸爸    發表於 19-6-13 14:19

Yanamami 發表於 19-6-13 13:22
禁又無拍拖……禁既港女,咪害人个仔~

搞笑

四隻貓 發表於 19-6-13 09:07

...
我仲有個細仔,就係頂心頂肺個種。過多幾年,如果個貼仲保留係到的話,我再上黎匯報佢係吾係大個左會乖D?不過我覺得機會微些。

Yanamami 發表於 19-6-13 09:14
係!細女係肚时已俾佢踢瓜,出世又难凑,new born全日光时间合共瞓少过-个鐘!由人奶轉奶樽用足个半月,用 ...
我女自細就係極難湊, 好難攪. 希望佢青春期無來得0甘激烈啦.

今年初中, 暫時佢同我都有傾有講, 不過呀女對爸爸既態度就唔多好, 十問9唔應.

我好努力加操緊老公既'潮語'同辨認同學樣貌, 等佢同女可以溝通得好d.

四隻貓 發表於 19-6-13 14:08
我女自細就係極難湊, 好難攪. 希望佢青春期無來得0甘激烈啦.

今年初中, 暫時佢同我都有傾有講, 不過呀女對 ...
辨認同学样貌

Yanamami 發表於 19-6-13 14:37
辨認同学样貌
除左辨認同学样貌,仲有扮开明巴结佢地。

kkhon 發表於 19-6-13 17:12
除左辨認同学样貌,仲有扮开明巴结佢地。
係呀, 唔好批評佢d朋友, 有機會就同佢d同學傾計埋下堆, 仲同佢一齊聽BTS Blackpink.  

kkhon    發表於 19-6-13 18:07