用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-6-8 09:27
一家人包容吓頂一頂,你大女回頭就係最大回報。

我有個師姐,佢事業好成功,好多年所有錢和精力都係比晒 ...

我果时都对自己好d呀~無人錫,咪要自己錫自己多d。

其實唔係話包唔包容问題,而係我唔想硬碰,唔想激親自己血压高,唔想佢对家有討厭感覺而產生離心力。只focus係佢健康同安全,其他-概保持適當距離同各有各空间。

Jane1983    發表於 19-6-8 15:14

Jane1983 發表於 19-6-8 09:27
一家人包容吓頂一頂,你大女回頭就係最大回報。

我有個師姐,佢事業好成功,好多年所有錢和精力都係比晒 ...
我有個朋友又係同個女關系鬧得好薑,成日同我講話要對自己好啲,佢自己一年幾次同朋友旅行,四周圍搵好野食,唔煮飯都要做運動健身,表面睇佢好似睇得開,事實上心結未解,唔似真正開心。為人父母真正能開心的不過是父慈子孝,一家人能夠相親相愛。

Jane1983    發表於 19-6-8 15:22

請教小5小6會開始青春期嗎?你地講既特徵,我小朋友都有喎

October. 發表於 19-6-8 10:55
我有個朋友又係同個女關系鬧得好薑,成日同我講話要對自己好啲,佢自己一年幾次同朋友旅行,四周圍搵好野食 ...

父慈子孝,一家人相親相愛 - 其實唔容易。

最近我有d小挫折,其實好小事,但自己睇唔開,好唔開心。同人傾吓,發現每個人、每個表面好ok的家庭都有好多煩惱。做人真係好難,下世都係唔好來了

回覆 Jane1983 的帖子

每個家庭, 每個人都唔係完美, 一定有佢地既問題, 所以我看化了, 自己差, 一定有人比我更差, 唔好鑽牛角尖就得了, 努力

Jane1983 發表於 19-6-10 10:57

最近我有d小挫折,其實好小事,但自己睇唔開,好唔開心。同人 ...

家家有本難念的經, 你睇我好我睇你好啫,看似美好家,內裡千倉百孔也說不定,有時候不是靠我們一己之力就能夠改變環境的,諗唔通既野暫時冇好去諗呀,時間係最好既良葯,最緊要問心無愧就算,對父母對仔女都係,自己要放下。

妹妹頭 發表於 19-6-10 11:59
回覆 Jane1983 的帖子

每個家庭, 每個人都唔係完美, 一定有佢地既問題, 所以我看化了, 自己差, 一定有人比 ...

謝謝。會努力放開  

October. 發表於 19-6-10 12:34
家家有本難念的經, 你睇我好我睇你好啫,看似美好家庭,內裡千倉百孔也說不定,有時候不是靠我們一己之力就能 ...

謝謝。要再睇開d,努力努力。

Jane1983 發表於 19-6-10 10:57

最近我有d小挫折,其實好小事,但自己睇唔開,好唔開心。同人 ...

"When it hurts - observe. Life is trying to teach you something." - Anita Krizzan.
反正已到此-遊,咪好好走趟。 我唔係講閒話,我由細到大,屋企问題多籮籮,从來未太平过,咬咬牙就过。我觉得两个女会睇到我点面对逆境,係我希望佢地第日遇上乜都会諗起我,咬咬呀就挺过去。

Yanamami 發表於 19-6-10 16:11
"When it hurts - observe. Life is trying to teach you something." - Anita Krizzan.
反正已到此-遊, ...

是的,捱捱就過去。我後生硬净d,老老吓反而頂唔順。

Jane1983 發表於 19-6-10 16:24
是的,捱捱就過去。我後生硬净d,老老吓反而頂唔順。
唔係应該薑係老既辣咩?

Yanamami 發表於 19-6-10 16:38
唔係应該薑係老既辣咩?

我是越活越回去

遇到青春期的孩子,有時做家長的父母都會覺得自己更年期提早,真的會隨著孩子的脾氣而情緒起伏,做不到平淡如水。雖然千百次對自己說是自己生的要忍,要忍,可是一到有衝突的時候真的就是硬碰硬,然後大家都是硬著陸。其實孩子青春期時我相信很多家長都有些改變,都變得很敏感,孩子不高興時會識時務者為俊傑的去避讓,不過自己的內心真的很委屈。青春期孩子太追求獨立和個人隱私,總是喜歡把自己關在自己的房間內,我女都是和我沒三句話說,問多一句就讓我收聲不要說了,我很感性,真的受不了時,也會想哭,不過都還是強忍,希望能快點平穩陪她度過青春期。

回覆 butterflylili 的帖子

努力, 囡囡幾大?

回覆 妹妹頭 的帖子

13歲,中一啊

我個女都係中一,就快13歲,我做足準備,迎接佢既反叛期

忍耐和等待。保持一個適當的距離,對佢關懷和愛護,唔好太集中在她的身上。

babycute2009 發表於 19-6-10 08:54
請教小5小6會開始青春期嗎?你地講既特徵,我小朋友都有喎
個個小朋友情況唔同,但係一般係中一、二開始,高中慢慢好啲。

妹妹頭 發表於 19-6-11 17:26

我個女都係中一,就快13歲,我做足準備,迎接佢既反叛期 ...
如果家長教得好,關係好,夠耐心,俾佢適當既自由度,可能無反叛期都唔定,或者反叛期唔明顯。不過做好準備係好事。

妹妹頭    發表於 19-6-12 13:59

我告訴自己不要把所有注意力放在孩子身上,保持一些個人愛好,看劇看書做運動什麽也好,得閑和朋友聚會輕鬆下,離開壞情緒,唔好搞到自己有情緒病。保持身體及精神健康,好日子遲早會回來的。
‹ 上一主題|下一主題