用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒  

little_yolky 發表於 20-3-27 19:19
係唔記得,無得唔明!分數除法第一組數唔可以上下掉,係要記住,就係唔記得!
...
印象中我小朋友都有少少struggle, 我先解釋:6 除以2 ,2 可寫作2/1
亦可解作 6 的 1/2, ie 6 x 1/2
ie 6 除以2/1 = 6 x 1/2
即是話除數分數上下掉就會變x數。咁點解要將除變x呢,就是因為唔識除:6除以1/4

明了之後先操練,每日做幾題,唔使多,但是持之以恆,若都唔得,過兩個月再試,大d自然會好d。

我較重視明白概念,因為一時唔記得佢可以自己work out 番

MrBeast 發表於 20-3-27 22:15
印象中我小朋友都有少少struggle, 我先解釋:6 除以2 ,2 可寫作2/1
ie 6  ...

你講既嘢,老師已經拍片放上網,而且老師狼夾兇,一日俾咗幾十題數。咁,佢係都要唔記得,係都要俾人鬧,有時真係無辦法既!

little_yolky 發表於 20-3-27 23:13
你講既嘢,老師已經拍片放上網,而且老師狼夾兇,一日俾咗幾十題數。咁,佢係都要唔記得,係都要俾人鬧, ...
我自己小時候唔知數學學來做乜,一路成績麻麻,所以有時候要引用一些生活上的例子,你可以試下叫女兒解釋返比你聽,起初頭嗰幾題要睇住佢做,make sure ok, otherwise, 做一百題都冇用。如果都是唔得,就遲少少先再revisit 。我近一兩年會叫小朋友做筆記寫低我講嘅野,佢唔記得我叫佢先看看自己筆記

little_yolky 發表於 20-3-27 17:45
但我唔識教人丫嘛,阿細依家學緊分數除法,我講咗5次,老師講咗1次,都仲可以錯一樣既嘢,俾我鬧到狗血淋 ...

個人認為,教數好忌"激氣",十個教孔會塞去四五個,"耐性"絕對係靈丹妙藥。十孔齊開,易教之餘腦筋亦轉得特別順暢特別快,腦筋轉得快就自然講到D令人"叮一聲"嘅教授說話,孩子就容易理解或願意除去既有嘅固執接受規則的重要。努力呀!

MrBeast 發表於 20-3-27 22:15
ie 6  ...

以往經驗,自己小朋友,某日有同事講到佢P1小朋友早已識飛天,回見自己果個大落後,仲數緊手指,見到火咗D。平時都唔理,一於教吓先,教完始終好鬼頓,火到鬧咗一晚。明天再做咗啲notes,唔明唔緊要,背步驟啦,自覺好簡單,再教一晩,都係話明又做錯,火多一晚。原來,自己教嘅步驟係同佢老師唔同,佢未到呢D位,我越教佢越混亂,至此,我決定回歸唔再理佢~

自己教唔一定有效,始終可能同老師講嘅有出入,有啲小朋友係只信老師嘅,結果P5上學期仲見佢手指動,小朋友原來有成長期,某些方式係會隨年齡消失~

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:12
咁你屋企如果有燈泡壞,爆水喉,塞渠,吸塵機換電,printer有問題,呢啲小問題,邊個處理?

我老公又係唔 ...
簡單d我仔已經識做,複雜D老公包咗。焗爐壞佢哋兩個都剛剛整好,電腦,ipad,耳機都識整。屋企油牆都係我哋自己油。爆水喉一定要call師傅喇。

mcl203 發表於 20-3-28 10:20

以往經驗,自己小朋友,某日有同事講到佢P1小朋友早已識飛天 ...
我時常強調數學有趣的地方是有不同的方法,但小朋友即時話唔覺咁有乜趣

b3410 發表於 20-3-28 10:22
簡單d我仔已經識做,複雜D老公包咗。焗爐壞佢哋兩個都剛剛整好,電腦,ipad,耳機都識整。屋企油牆都係我哋 ...

勁喎,我只識整  壞~~~

b3410    發表於 20-3-28 10:42

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:34
咁你話你老公同個仔都無做家務,咁佢地又點學識整呢啲野呢?
我老公係細個唔使做家務呀,做咗爸爸咁係要做啦。大女出世第一塊尿片佢教我換
之後交俾工人就自己越來越懶。不過屋企維修類工作佢一直都自己來,而且帶埋仔一起做。

唔請工人之後,就要要分擔家務,因為佢自己話唔請工人,要每個人自己識照顧自己

MrBeast 發表於 20-3-28 06:34
我自己小時候唔知數學學來做乜,一路成績麻麻,所以有時候要引用一些生活上的例子,你可以試下叫女兒解釋返 ...

以前我都會叫小朋友寫底自己常犯嘅錯誤,温習時睇,不過大咗佢覺得煩,冇再堅持落去。

IloveJJ 發表於 20-3-28 11:03
咁所以咪又係要做。
你老公是不怕困難,所以唔識願意嘗試。不過有好多人,到成長後,即使要做,也會逃避, ...
維修類工作應該係自己鐘意做,感覺好似玩模型,砌lego. 一舊電器整好之後,著燈,識得正常運作,非常有滿足感。

IloveJJ 發表於 20-3-28 10:19

咁就罰啦!

香港大部分都係我大女呢種人,反而細女比較少,國內就好多。

IloveJJ 發表於 20-3-28 13:11
係呀!所以我咪話如果我大仔咁樣,佢一係就娶唔到老婆,咁就要痴住我,所以我寧願教曉佢基本能力,將來唔 ...
你哋係EK相睇

IloveJJ 發表於 20-3-28 13:11
係呀!所以我咪話如果我大仔咁樣,佢一係就娶唔到老婆,咁就要痴住我,所以我寧願教曉佢基本能力,將來唔 ...

但我細女讀書唔叻,日日同你個孫打機唔做功課架