用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒  

little_yolky 發表於 18-10-4 14:14
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。
不如你同老公每星期掉低d女去拍下拖,每年一次二人旅行,咁先知爸媽好

小時了了 發表於 18-10-4 16:08
"港女"就是這樣煉成的

爸爸, 你係咪靠害唔想女女嫁人? 點搵一個好過阿爸嘅男人對自己好, 遷就自 ...
落毒呀~永遠只有爸爸最好,無第二个男人可以好似老爸禁好啦……

小時了了    發表於 18-10-4 18:57
little_yolky    發表於 18-10-4 18:05

MrBeast 發表於 18-10-4 18:01
不如你同老公每星期掉低d女去拍下拖,每年一次二人旅行,咁先知爸媽好
留底佢兩個, 咪即係難為個工人

little_yolky 發表於 18-10-4 18:02
受人錢財替人消災

Yanamami    發表於 18-10-4 18:08
little_yolky    發表於 18-10-4 18:05

little_yolky 發表於 18-10-4 18:02
你放心好了,無你两个主人公睇实,工人都会按章工作~

Yanamami 發表於 18-9-26 17:01
捱左幾年,我女少年風暴已隨山竹登陸了!

你就好啦!我嗰件剛剛嚟料,每一句說話、每一件大小事都頂到應!EQ少d都頂唔住!

yuenkw 發表於 18-10-14 22:50
你就好啦!我嗰件剛剛嚟料,每一句說話、每一件大小事都頂到應!EQ少d都唔住!
...
忍忍就过,適度关心、保持適當距離同个人空间,focus多d係自己身上,幾年就过~

little_yolky 發表於 18-10-4 14:30
佢成日話我慈母多敗兒, 縱阿細, 其實我只係恩威並施, 佢又唔睇下自己既傑作。 ...

慈母多敗兒,我成日咁提自己,我媽好縱我細佬,我睇到點教就會有點樣嘅孩子,我唔想自己嗰仔係咁,我做嘅、教嘅,幾乎同阿媽全相反,我媽係十分唔認同。

Yanamami 發表於 18-10-14 23:36
忍忍就过,適度关心、保持適當距離同个人空间,focus多d係自己身上,幾年就过~ ...
你啱,真係吾好跟車太貼,依家話佢多一句或以上就發脾氣

kkhon 發表於 18-10-15 09:06
你啱,真係吾好跟車太貼,依家話佢多一句或以上就發脾氣

大女校長係开学礼已早warn过我地啦~同-句說話講多过-次就係太多~我真係听唔听都只会講-次。

Yanamami 發表於 18-10-15 09:22
大女校長係开学礼已早warn过我地啦~同-句說話講多过-次就係太多~我真係听唔听都只会講-次。 ...
C6又幫住仔,話我只須提一句精簡就是,再多的說話就係煩!仔發脾氣,我話你青春期大晒呀?老娘我更年期呀!仔笑笑口。

claudiayumt    發表於 18-10-16 11:16
2jkidsfather    發表於 18-10-16 08:39
HaYi    發表於 18-10-15 11:04

kkhon 發表於 18-10-15 09:33
C6又幫住仔,話我只須提一句精簡就是,再多的說話就係煩!仔發脾氣,我話你青春期大晒呀?老娘我更年期呀! ...
其实係真。講一句,听就做左。唔願做,講N句效果都係-样。所以我悭番啖氣暖肚,亦費事自討沒趣。

kkhon    發表於 18-10-15 15:05

支持。

Yanamami 發表於 18-10-15 09:48
其实係真。講一句,听就做左。唔願做,講N句效果都係-样。所以我悭番啖氣暖肚,亦費事自討沒趣。 ...
高級組別

Yanamami 發表於 18-10-14 23:36
忍忍就过,適度关心、保持適當距離同个人空间,focus多d係自己身上,幾年就过~ ...
正是。

Yanamami 發表於 18-10-4 09:08
可以唔理就唔理……果d冲凉食飯著衫做功課……-律唔叫~記住講多过—句就係煩,同埋唔好抱住“為佢好”既心 ...
“冲凉食飯著衫做功課”,呢D我都係甘提下就算。但訓覺實在睇吾過眼,一日遲過一日,忍吾住出動鵝姐。

little_yolky 發表於 18-10-4 12:21
問題係出咗响C6度。我平時好多嘢都係唔叫 or 只講一次, 但C6就係咁鵝, 佢既邏輯係:
見你做錯唔同你講, 咁 ...
講真,鵝姐好煩。
有日個女又黑面,我同老公吾理,由得佢自己發脾四。我媽不知死活,竟然走去鵝佢,結果換來一聲大喝。我同老公兩個都無可奈何,講極我媽都係甘,係都要摸老虎屁股。

little_yolky 發表於 18-10-4 14:14
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。
你先生真係24孝,照顧太貼身,好容易養港女出來。

題外話,依家大女仲有沒有同爸爸瞓?遲D估計佢都吾想嘎啦

bb鼠 發表於 18-10-4 14:19
姐係要咩都同自己講會過去的~自己生嘅~
我個大未發病睇見都好驚
...
你女可能係個D稀有的,吾會發作品種呢?

應該會非常開心