用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-10-3 12:46
我每睇一次呢個帖嘅文章就眼濕濕一次, 眼濕濕咗幾次, 個心仲會有隱隱作痛. 望住個青春期阿女情緒, 我都 " ...
我女終於同我講:都唔知你之前点頂得我順……我終於见陸地了……大家加油!希望在人间~

Yanamami 發表於 18-10-3 15:09
我女終於同我講:都唔知你之前点頂得我順……我終於见陸地了……大家加油!希望在人间~ ...
連你啊細都登陸埋, 真係可喜可喜

Yanamami 發表於 18-10-3 15:09
我女終於同我講:都唔知你之前点頂得我順……我終於见陸地了……大家加油!希望在人间~ ...

我覺得, 青春期既小朋友, 就好似睇恐怖片D怪物、異形, 侵佔咗人類身體咁。最初都仲有一D「人性」型以壓抑到, 但依家猙獰既樣貌表示已經被惡魔完全佔據咗。

而你............就如同站在風涼的地方說風涼說話.....................

little_yolky 發表於 18-10-3 15:50
我覺得, 青春期既小朋友, 就好似睇恐怖片D怪物、異形, 侵佔咗人類身體咁。最初都仲有一D「人性」型以壓抑 ...
Yup. Been there, done that.会过去的~

TwinWong 發表於 18-10-3 15:38
連你啊細都登陸埋, 真係可喜可喜
我講紧我大女咋……細果个-向騎呢,我反而-早慣左,佢反而唔难頂。So predictable.

Yanamami 發表於 18-10-3 18:24
我講紧我大女咋……細果个-向騎呢,我反而-早慣左,佢反而唔难頂。So predictable. ...

好呀 輕鬆和諧 大家仲開心

小時了了 發表於 18-9-26 09:36
孩子,很想你知道……

孩子,很想你知道,在你面對我的問題默然無語的背後,我有一種被冷落的悲哀;想起你 ...

小時了了,謝謝你分享!

我呢一年鬧仔多過過去十一年加埋,真係好傷心,好難受!真係唔知點捱到暴風雨後,唔想破壞關係、但又唔可以唔理!

睇完,我舒服左d!

Yanamami 發表於 18-10-3 18:24
我講紧我大女咋……細果个-向騎呢,我反而-早慣左,佢反而唔难頂。So predictable. ...
咁又係, 可能阿大細個太乖, 所以落差好大, 接受唔到。阿細由細到大都咁衰, 今年自律咗DD, 反而好開心。

wfmama 發表於 18-10-4 08:08
小時了了,謝謝你分享!

我呢一年鬧仔多過過去十一年加埋,真係好傷心,好難受!真係唔知點捱到暴風雨後 ...
可以唔理就唔理……果d冲凉食飯著衫做功課……-律唔叫~記住講多过—句就係煩,同埋唔好抱住“為佢好”既心态,為佢好都要人地領情,否則係吃力不討好。衰野要當时运高睇唔到听唔见,有好多难听說話,don't take it too personal.

little_yolky 發表於 18-10-4 08:52
咁又係, 可能阿大細個太乖, 所以落差好大, 接受唔到。阿細由細到大都咁衰, 今年自律咗DD, 反而好開心。:wah ...
sorry to say, 剛剛開始,仲有排你捱

little_yolky    發表於 18-10-4 12:18

Yanamami 發表於 18-10-4 09:08
可以唔理就唔理……果d冲凉食飯著衫做功課……-律唔叫~記住講多过—句就係煩,同埋唔好抱住“為佢好”既心 ...
關心都是重要嘅,不過要放下鵝刀,立地成友 咁law

Yanamami 發表於 18-10-4 09:08
可以唔理就唔理……果d冲凉食飯著衫做功課……-律唔叫~記住講多过—句就係煩,同埋唔好抱住“為佢好”既心 ...
問題係出咗响C6度。我平時好多嘢都係唔叫 or 只講一次, 但C6就係咁鵝, 佢既邏輯係:
見你做錯唔同你講, 咁等到你出事(例如唔著衫病咗), 咁又要佢嘥時間同佢睇E生同照顧佢, 所以佢唔想, 結果就係咁鵝。有時真係鵝到我都起火。

MrBeast 發表於 18-10-4 12:16
關心都是重要嘅,不過要放下鵝刀,立地成友 咁law
唔理禁多唔係解唔关心~真係要拿捏得好準。

little_yolky 發表於 18-10-4 12:21
問題係出咗响C6度。我平時好多嘢都係唔叫 or 只講一次, 但C6就係咁鵝, 佢既邏輯係:
見你做錯唔同你講, 咁 ...
病我由得佢病,俾排“幸福”同-瓶水佢,叫佢食完早d瞓,順便加句唔好成日夜瞓,唔係抵抗力差又会易病(其实唔关著唔著衫事)。我唔会講:早叫你著衫啦,又唔著,而家病左又煩我……大忌~你老公可能唔会認同我,真係撞过板先会学精~有时晤係好嚴重同影响大既錯,我真係会忍心睇住佢錯(小-起我叫-次唔起床,我由得你遲刻,老師问起不必揾我,你自己去解釋点解~所以从小真係無呢个麻煩。又或者遲左起身無時間我就唔会紥辮由得你自己番去搞掂佢~試过大女自己行去睇医生,我忍住口唔点路,睇住佢行多个街口唔出声……-出声又嫌你煩,我唔講好过,費事自己激氣,次次开口就話知啦~~唔洗你講~)

little_yolky 發表於 18-10-3 15:50
我覺得, 青春期既小朋友, 就好似睇恐怖片D怪物、異形, 侵佔咗人類身體咁。最初都仲有一D「人性」型以壓抑 ...

請問有乜咁恐佈你形容到好似異型咁

bb鼠 發表於 18-10-4 13:47
請問有乜咁恐佈你形容到好似異型咁
阿大真係變咗異形!

Yanamami 發表於 18-10-4 13:29
病我由得佢病,俾排“幸福”同-瓶水佢,叫佢食完早d瞓,順便加句唔好成日夜瞓,唔係抵抗力差又会易病(其实 ...
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。

講到起身, 又有古仔聽。

話說阿大同C6瞓, 我同阿細瞓。阿大幼稚園返學時因為跨區, 都幾早要起身。C6驚阿大唔夠瞓, 咁點呢? 佢就朝朝抱起阿大, 然後放佢上屎塔, 去完vee vee, 再抱起佢, 响洗手盆旁放張櫈俾自己坐, 然後阿大坐大脾, 阿大只需要張開排牙, C6就幫佢刷牙、洗面、梳頭, 過程全程阿大係合埋眼的, 日日如是, 服侍周到, 咁你話阿大仲點識快手做嘢, 一叫就醒?

冬天話怕佢冷親, 起身前仲鑽入被竇, 幫佢換好校服至起身, 你話死未!

little_yolky 發表於 18-10-4 14:14
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。

阿大係男仔定女仔我c6都係咁宜家咪有c6係屋企就扭計

little_yolky 發表於 18-10-4 14:04
阿大真係變咗異形!

姐係要咩都同自己講會過去的~自己生嘅~
我個大未發病睇見都好驚

bb鼠 發表於 18-10-4 14:17
阿大係男仔定女仔我c6都係咁宜家咪有c6係屋企就扭計

...
宜家咪有c6係屋企就扭計 ======>  就係咁。

阿大係女仔。

前排, 响火車站見到有個後生爸爸, 抱住個小女孩返學, 兩個鸞聲細語, 笑語盈盈, C6睇得好心酸, 諗返起當年拖住阿大返學既情境, 阿大幾咁可愛。依家只會同佢講:你好煩呀!

b3410    發表於 18-10-4 17:14
‹ 上一主題|下一主題