用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒  

回覆 S-Kwok 的帖子

佢肯唔肯道歉?

S-Kwok 發表於 20-4-26 07:46
唉!好難忍。
真係佢發住脾氣回應你,你就當無嘢?充耳不聞?

同个心理不平衡既人計較?係街俾个傻既问候你同佢嘈?走唔切啦。

等於两公婆或男女友嗌交,总要有-方退-步,两个恃住自己啱鬥落去無謂。

Jane1983 發表於 20-4-26 08:39

佢肯唔肯道歉?
少年風暴唔会道歉,要过晒呢个階段或佢醒覺先会道歉。

Jane1983    發表於 20-4-26 14:53

Jane1983 發表於 20-4-26 08:39

佢肯唔肯道歉?

佢肯

Yanamami 發表於 20-4-26 09:35
同个心理不平衡既人計較?係街俾个傻既问候你同佢嘈?走唔切啦。

等於两公婆或男女友嗌交,总要有-方退 ...

我明白你所講 嘗試調適下自己 催
眠自己 咪同佢儍

S-Kwok 發表於 20-4-26 09:41
佢肯

佢肯,就唔好太傷心。等大家心平氣和時,傾吓佢有乜嘢令你唔開心。

有時佢地d態度、表情或者語氣唔好,佢地唔為意做出來,令人唔開心,但佢並非故意咁nasty。好似我女最近多咗d唔耐煩表情,好似人地欠佢錢咁。我扮番比佢睇,佢笑晒覺得乜原來咁克人憎。

S-Kwok 發表於 20-4-26 09:41
佢肯
禁佢症狀輕微,你都頂唔順,实在好难升lev.

Jane1983 發表於 20-4-26 11:09
佢肯,就唔好太傷心。等大家心平氣和時,傾吓佢有乜嘢令你唔開心。

有時佢地d態度、表情或者語氣唔好,佢 ...

佢會笑咪好
我嗰個係會發脾氣話我哋學佢

Jane1983 發表於 20-4-26 11:09

有時佢地d態度、表情或者語氣唔好,佢 ...
我女早輪都係成日一面臭臉,有次同大家相熟嘅朋友食飯,佢又係咁,我當住佢面同朋友講:青春期個d人,係會好似成個宇宙欠咗佢咁㗎,你懂的! 我朋友又神助攻,話:都係嘅青春期個d人好麻煩下,下次你可以自己留返係屋企唔使陪我地㗎,之後我地Ignore佢,佢覺得面懵懵,跟住成晚都面口好返晒~
宜家佢係屋企一有唔耐煩樣,我就話佢:得!成個宇宙欠咗你㗎嘛,我明㗎!佢就知我會開始ignore佢,咁又會面口無咁衰,由個時開始,佢都好耐無再係咁~

Yanamami 發表於 20-4-26 09:39
少年風暴唔会道歉,要过晒呢个階段或佢醒覺先会道歉。
我同有經驗嘅朋友傾開,都發現好多小朋友都會有個階段,阿爸阿媽見到佢都唔想同佢講咁多,愈早到呢個發生時候就愈好,有d真係17-18歲先會咁呢,太大個先到呢段時間就好容易阿爸阿媽掌控唔到。

Yanamami    發表於 20-4-26 14:50

回覆 gigayan 的帖子

所以我覺得佢地青春期少年,唔係故意臭面,駁嘴駁舌去令人唔開心,係唔自覺的。
好似有次我出車場,有一家人要進來。咁我比佢地入先,對夫婦入來以後,佢個15、6歲的仔扶住度門,比我行。點知我經過佢的時候,佢突然「唧」的一聲。我好驚訝,係佢示意讓我行我先行,佢「唧」咩呢?我估佢唔係專登的。佢呢個年紀就係好似箭豬。

幾年啫,勸吓、教吓、笑吓、鬧吓,大家關係唔太差就平穩過渡。

gigayan 發表於 20-4-26 14:11
我女早輪都係成日一面臭臉,有次同大家相熟嘅朋友食飯,佢又係咁,我當住佢面同朋友講:青春期個d人,係會 ...
我連果句都悭番,講都嘥氣……-ve野唔好講禁多,人腦好奇怪,呢衰野記得好耐。所以通常我会好似见鬼禁,當时运高睇唔到,同个妹两个好过,俾番个空间佢自己癲。

有人受軟,有人受硬,你搵一個方法係佢受的,大家好好溝通和相處。佢先小六,你閒閒地仲有6年,諗吓點頂好d。

Yanamami 發表於 20-4-26 14:55
我連果句都悭番,講都嘥氣……-ve野唔好講禁多,人腦好奇怪,呢衰野記得好耐。所以通常我会好似见鬼禁,當 ...
有時真係避無可避,唔想直面衝突,唯有轉個彎拍佢個頭等佢知好收一收啦!

Jane1983 發表於 20-4-26 14:42
回覆 gigayan 的帖子

所以我覺得佢地青春期少年,唔係故意臭面,駁嘴駁舌去令人唔開心,係唔自覺的。
荷爾蒙都有影響,呢樣佢自己有時都會覺,佢仲發現如果個排有練跑運動得比較密,影響又會細一點,佢話可能個人太攰,唔記得要臭面.....

Jane1983    發表於 20-4-26 18:23

gigayan 發表於 20-4-26 16:46
荷爾蒙都有影響,呢樣佢自己有時都會覺,佢仲發現如果個排有練跑運動得比較密,影響又會細一點,佢話可能個 ...
因為你地果d未到生人勿近既程度,仲可以拍头、学佢黑面同告誡……我果个直情係……好似你係街边見到癲婆要走夾唔透果隻~

Yanamami 發表於 20-4-25 23:50
划不來,死好多細胞。

呢句真。

上禮拜日,阿細發癲,激到C6趕咗佢出街。我第二日發燒到38.8度,燒咗幾日,全身骨痛,病咗一個禮拜,依家仲食緊抗生素。

little_yolky 發表於 20-4-27 10:59
呢句真。

上禮拜日,阿細發癲,激到C6趕咗佢出街。我第二日發燒到38.8度,燒咗幾日,全身骨痛,病咗一個 ...
題外話,伤風感冒,唔洗食抗生素喎~

Yanamami 發表於 20-4-27 11:16
題外話,伤風感冒,唔洗食抗生素喎~

E生俾,就食囉。

Yanamami    發表於 20-4-27 17:16