用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-26 21:53

input咗10+年終於識output了。阿大小學作文成 ...

「立意」- 個日阿女作文時同佢閨密傾電話,我都聽到佢係咁同人講作文要「立意」

回覆 little_yolky 的帖子

亞細係四年級?仲有時間好好揀。

Jane1983 發表於 20-3-27 08:57

亞細係四年級?仲有時間好好揀。

五年級了,已經沒有時間了。

little_yolky 發表於 20-3-27 10:08
五年級了,已經沒有時間了。
未cross finishing line 都仲有,我有個朋友升中失落(其實都唔差)最後插中二到心儀中學。
來緊有成個summer, 試下其他方法

MrBeast 發表於 20-3-27 10:27
未cross finishing line 都仲有,我有個朋友升中失落(其實都唔差)最後插中二到心儀中學。
來緊有成個summ ...

今年好亂。睇情況,大部分自行可能要睇P4成績。佢P4衰咗,所以自行除非直接揀B3學校,否則無望。只能寄望大抽獎。我唔知佢能否堅持一年半到呈三。不過,唯有盡力而為。

疫情預計唔到,都係盡力而為。大快活通常有d運的,可能大抽獎就去到佢安身立命的地方,唔使你煩咁多自行。

Jane1983 發表於 20-3-27 11:27

疫情預計唔到,都係盡力而為。大快活通常有d運的,可能大抽獎就去到佢安身立命 ...

係,唯有咁諗。

Jane1983    發表於 20-3-27 12:47

IloveJJ 發表於 20-3-27 11:57
不是話7月底會考呈一嗎?
如果p4差,而P5好,也不怕呀!

唔係7月底考,係7月底交分。

你睇佢個款有乜可能好呢P5上學期都唔多好,四主科全B而已。

IloveJJ 發表於 20-3-27 13:47
咁你而家停課又Home office, 攪下佢囉!
你應該可以襯呢個機會拋贏人哋架!你有時間又有學識
...

但我唔識教人丫嘛,阿細依家學緊分數除法,我講咗5次,老師講咗1次,都仲可以錯一樣既嘢,俾我鬧到狗血淋頭

little_yolky 發表於 20-3-27 17:45
但我唔識教人丫嘛,阿細依家學緊分數除法,我講咗5次,老師講咗1次,都仲可以錯一樣既嘢,俾我鬧到狗血淋 ...

錯來錯去都係同一樣嘢,即係佢唔明。唔關講幾多次的事,唔明講十次都無用。

唔識教人的,通常係無耐心多過無能力。自己骨肉,點都要幫佢。呢個周末平心靜氣教識佢。

回覆樓主:

你鬧到佢狗血臨頭係ok,細路哥心散、唔願學,通常剷吓會醒d。

little_yolky 發表於 20-3-27 17:45
但我唔識教人丫嘛,阿細依家學緊分數除法,我講咗5次,老師講咗1次,都仲可以錯一樣既嘢,俾我鬧到狗血淋 ...

有冇試過上YouTube/ETV 睇下有冇片啱睇 等阿細明啲呀?

可能睇下片好啲

S-Kwok 發表於 20-3-27 18:56
有冇試過上YouTube/ETV 睇下有冇片啱睇 等阿細明啲呀?

可能睇下片好啲

最簡單Khan academy,搵到相關topic,睇片,學數學,順便學英文。

Jane1983 發表於 20-3-26 16:48

我家姐同亞大一樣,鍾意讀書,年年級一,討厭做家務。幾十年來,佢的人生係榮耀 ...
我細個都係齋讀書,唔使理家務,只要成績好,一定唔會鬧。不過近年,冇請工人,開始做家務,我老公都係一樣。發現家務不是想象中的困難,當然生活要儘量一切從簡,越簡單越好。

Jane1983 發表於 20-3-27 18:34
錯來錯去都係同一樣嘢,即係佢唔明。唔關講幾多次的事,唔明講十次都無用。

唔識教人的,通常係無耐心多 ...

係唔記得,無得唔明!分數除法第一組數唔可以上下掉,係要記住,就係唔記得!

要佢記,每日做10條,熟能生巧。佢咁可愛,你呢忍心佢搞唔掂。
做小朋友,達到成績好,最起碼做到「不辱」。

回覆 b3410 的帖子

我唔係覺得難,係覺得無樂趣。姐姐返鄉下的時候,part time都係週末來清潔和熨衫,星期五六日出街食。但我自己都要負責星期一至四的晚飯和家務。我都搞得掂,不過就唉聲嘆氣

‹ 上一主題|下一主題