用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-3-25 10:25
我阿媽連生雞都識劏,佢一劏就嚇到我走埋一角。佢識郁,好驚呀!好似殺人咁!
...
silence of the chickens

notcool 發表於 20-3-25 10:21
我應該說如何使用洗衣機。閱讀說明書,了解不同的面料。保持他們定期做是一個難題。 ...
最近無聊set browser to dark mode, 小朋友見到又自己上網找方法張部手機轉做dark mode, 是個里程碑

MrBeast 發表於 20-3-25 14:20
最近無聊set browser to dark mode, 小朋友見到又自己上網找方法張部手機轉做dark mode, 是個里程碑  ...

我部電話嘅email app/ig 就係無端端俾我女轉咗做dark mode...... 叫佢轉返正常佢笑以不答,最後我習慣咗

YmOra 發表於 20-3-25 11:43
我知呀!不過,我都係鍾意食,唔鍾意睇整嘅過程。

真係好得人驚

YmOra    發表於 20-3-25 16:38

IloveJJ 發表於 20-3-25 13:30
我細個見我媽劏蛇

最近無聊set browser to dark mode, 小朋友見到又自己上網找方法張部手機轉做dark mode, 是個里程碑  ...
過去,我將手機設置更改為 Greyscale / Negative colors -)因為我很少看電影,IG照片

嗯!我細個見過阿媽劏狗. 細個阿媽劏雞後成日要我掹雞毛

b3410    發表於 20-3-25 22:10

notcool 發表於 20-3-25 17:56
過去,我將手機設置更改為 Greyscale / Negative colors -)因為我很少看電影,IG照片 ...
ios 個smart invert 幾好,相和movies 唔會轉。前幾天用唔到支付宝比$,唯有自己揾返如何turn off smart invert,搞到check out 位阿姨黑面

醒目開學勳章

呢樣嘢我仔玩咗好耐,啲細路一摸上手就發掘到好多hidden嘢

小時了了 發表於 20-3-25 18:16
嗯!我細個見過阿媽劏狗. 細個阿媽劏雞後成日要我掹雞毛

Jane1983 發表於 20-3-25 08:43
回覆 YmOra 的帖子

你女推輪椅照護太婆,出吓街曬吓太陽,這種是對長輩、對生命、對人的態度培養,比煮三 ...

其實做家務同孝順完全無沖突既,唔可以話邊樣更有意義,亦唔需要只做一樣。

講開孝順老人家,99搬新屋,裝修完原來勁污糟!咁我哋一家四口就去幫99做清潔。一家三口都做得好落力,抹到D地方一塵不染,唯獨得阿大抹咗唔夠半間屋既地,就話好攰,坐響凳仔幫大家抹布過水。

不過,阿細好似好好咁,但剛剛收到通告下禮拜評估,提佢要做晒D功課同溫書,即刻面青青!

IloveJJ 發表於 20-3-25 22:41
咩評估?即係quiz咁?

差唔多,不過唔計分的

回覆 little_yolky 的帖子

時間有限呀!一日清醒時間就咁多,當然你可以壓縮佢的時間,但對佢身心健康、對你和佢的親子關係,都未必係最好。
亞大坐係度幫大家過水,都係分工合作,都算有參與和付出。小朋友個個唔同,你兩個女各有優點,你唔好take 亞大的自動自覺努力讀書 for granted,亦唔好當亞細的樂觀大快活係必然。

家務做唔做,對我來講係小事。但對長輩態度唔好、唔孝順,係大事,唔可以接受。

little_yolky 發表於 20-3-25 22:08

其實做家務同孝順完全無沖突既,唔可以話邊樣更有意義 ...
我會pat more attention to 阿細,唔排除外表堅強內心碎弱,呢d青春期可能一爆不可收十。
做完有冇獎下呀?上次我們又是去幫嫲嫲打掃,之後請吃movenpick icecream

IloveJJ 發表於 20-3-26 12:34
我哋中學老師話好大機會會計功課做平時分,叫啲同學交齊功課。

我哋中學已經出咗平時分比例,原來中學中文作文佔好重分。

MrBeast 發表於 20-3-26 14:25
我會pat more attention to 阿細,唔排除外表堅強內心碎弱,呢d青春期可能一爆不可收十。
做完有冇獎下呀? ...

你真係厲害,睇文字已經知道。係呀,阿細內心好脆弱既,我以前一直以為佢好開朗。

Jane1983 發表於 20-3-26 09:19
回覆 little_yolky 的帖子

時間有限呀!一日清醒時間就咁多,當然你可以壓縮佢的時間,但對佢身心健康、對 ...

係呀,佢坐響度過水都好過唔做,所以無話佢。
‹ 上一主題|下一主題