用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

回覆 YmOra 的帖子

你女推輪椅照護太婆,出吓街曬吓太陽,這種是對長輩、對生命、對人的態度培養,比煮三餸一湯、拖地、洗廁所,有意義得多。
我都好鼓勵我女孝順祖父母,呢d係中國人的文化精華。唔係功利式的養兒防老,係關懷和愛護。

YmOra    發表於 20-3-25 09:26
2jkidsfather    發表於 20-3-25 08:51

Jane1983 發表於 20-3-25 08:43

你女推輪椅照護太婆,出吓街曬吓太陽,這種是對長輩、對生命、對人的態度培養,比煮三 ...

我嗰一代人係比較多機會學習照顧長輩和孝順父母,嗰時無網上娛樂,假日同父母公公婆婆爺爺嫲嫲飲茶就係唯一嘅節目,個個禮拜剩係同每個單位飲都要輪三個星期,但嗰陣時無怒言反覺得同親人飲茶好正常,因為身邊個個同學仔都係一樣,但,e+年青人無哩種觀念啦!阿女好少少嘅!起碼對太婆好好。不過,佢有俾一D同學笑佢"老土",好在阿女唔明點解會老土,咁!我就放心了。其實,假日與家人飲茶唔難理解,晚晚播嘅愛回家好多場景都係一家人去飲茶,個人認為飲茶係我哋的文化,亦係組成家的重要元素之一。

你女推輪椅照護太婆,出吓街曬吓太陽,這種是對長輩、對生命、對人的態度培養,比煮三 ...

不過,雖然阿女懂得孝順太婆,但對我媽即佢外婆就麻麻哋!阿女嚴婆婆煩唔尊重佢意見,我估要過咗佢個"暴風期"才有好轉,或者升上大學會好DD。小妹仍然努力中。。。

YmOra 發表於 20-3-25 09:21
我嗰一代人係比較多機會學習照顧長輩和孝順父母,嗰時無網上娛樂,假日同父母公公婆婆爺爺嫲嫲飲茶就係唯 ...
飲茶的確是香港文化,其實唔係咁健康,老人家中意,間中去下都無傷大雅,不過若有都市病,問清楚佢地意願好一些。我身邊近親,很喜歡旦糕,逢家人生日都會買幾個,公公已通過波仔,雖然面有少少難色,又唔好意思say no, 大大舊照食,我只能輕輕提下。
ps 所以話唔好睇咁多cctvb

慢慢來,沉澱吓,佢長大以後,外婆又老d,大家的關係會好起來

YmOra 發表於 20-3-24 21:02
你想講"使用洗成機..."D咩呀?
我應該說如何使用洗衣機。閱讀說明書,了解不同的面料。保持他們定期做是一個難題。

小朋友其實唔笨,若父母話要孝順,但自己講一套做一套,又或者有時並不是自己唔孝順,但平時有事忙就容易忽略老人家,咁子女又點會變孝順。若父母能以身作則照顧長輩,這個中國傳統美德亦自動相傳下去,自己老時亦可安慰。

YmOra 發表於 20-3-25 08:12
我做女嘅時候屋企好窮,只有過時過節阿媽才會煮餐勁嘅!買條生生猛猛嘅活魚和好厚肉嘅肥雞,雞係買劏好嘅 ...

我阿媽連生雞都識劏,佢一劏就嚇到我走埋一角。佢識郁,好驚呀!好似殺人咁!

MrBeast 發表於 20-3-25 10:07
飲茶的確是香港文化,其實唔係咁健康,老人家中意,間中去下都無傷大雅,不過若有都市病,問清楚佢地意願好 ...

食量可以自己控制,太婆食好少,至在有家庭氣氛至在有杯茶落肚同埋至在見見個孫女而矣!阿女好鍾意飲茶,佢話飲茶就好似日韓嘅放題,又似酒店嘅自助餐,款式多想食多DD又得食少DD又得,佢撩咗我好耐,話帶太婆去試早前宣傳過用輸送帶送點心的茶店飲茶玩玩,耐何疫症要擱置。

little_yolky 發表於 20-3-25 10:25
我阿媽連生雞都識劏,佢一劏就嚇到我走埋一角。佢識郁,好驚呀!好似殺人咁!
...

我咁大個女係見過一次老爸劏過雞咋!用以前响米鋪訂米時個麻包袋,老爸响雞頸一刀再放入麻袋裏直至隻雞無晒慘叫聲為止,嘩!嗰時我仲係好細,D慘叫聲實在好恐怖呢!成個麻包袋充滿血,血加埋D叫聲是我人生第一套"恐怖娃娃"現場版,後來响電視睇哩套戲就不其言想起老爸當年唯一的劏雞事件,好在,老爸覺得劏雞好麻煩,從始就無再劏了。

YmOra 發表於 20-3-25 10:26
食量可以自己控制,太婆食好少,至在有家庭氣氛至在有杯茶落肚同埋至在見見個孫女而矣!阿女好鍾意飲茶, ...
旦糕個case, 我有和小朋友討論,我仲千叮萬囑叫佢大個千其唔好買生日蛋糕比我
飲茶我細個時都中意,e加反而唔係咁好,因為選擇多了,食物貴左但質素又好似差左,anyway, 我唔係話完全唔好去,女女喜歡as a family gathering, why not.  同時亦可explore other options

Jane1983 發表於 20-3-25 10:15

慢慢來,沉澱吓,佢長大以後,外婆又老d,大家的關係會好起來  ...

我都係咁認為,待女兒長大多DD就會明白有時"煩"都係其中一種""關心"",我估升上大學會好好多。

Jane1983    發表於 20-3-25 11:48

notcool 發表於 20-3-25 10:21
我應該說如何使用洗衣機。閱讀說明書,了解不同的面料。保持他們定期做是一個難題。 ...

oic,你說的對呀!被你提醒我可以看看家裏電器的"說明書",內裏都有D值得了解嘅""科學知識"",的確係一個好提議。thx.thx

YmOra 發表於 20-3-25 10:41
我咁大個女係見過一次老爸劏過雞咋!用以前响米鋪訂米時個麻包袋,老爸响雞頸一刀再放入麻袋裏直至隻雞無 ...

D血,可以整雞紅喔⋯⋯煮韮菜好好食的。

MrBeast 發表於 20-3-25 10:46
旦糕個case, 我有和小朋友討論,我仲千叮萬囑叫佢大個千其唔好買生日蛋糕比我
飲茶我細個時都中意 ...

係呀!點心貴咗好多係最令我感覺"無耐",點心質素差咗係我最"失望"嘅地方,縱然貴都唔好難食,咁會覺得又貴又唔好食,好慘架麻?!我寧願又貴但好食會好D吖!我實在驚飲茶文化會末落,我有同個女分享自己細個飲茶又平又好食,佢不知幾咁羡慕,有時遇上有D似兒時吃的味道就會即時與女兒分享,佢有共鳴架。但,最近發現多咗D地鋪開小茶屋,係坐得迫DD,但D嘢食幾好,聽人講,好似係D大酒樓D點心大廚自己開嘅!所以有質素。個人認為,如果全家人可以投入經常做的最少一件事上,在該活動的過程中必定可以帶到大家互相了解互相關心的時機出現。可能我屬老一派人,喜歡以"飲茶連結家人"。有架!我哋不只飲茶架!仲有其他活動會做架!

咁!你又唔駛話完全cut食蛋糕,可以以"杯仔蛋糕"代替,阿女哩期喜歡和同學慶祝生日以杯仔蛋糕充當兩磅蛋糕,幾好玩架!阿女話如果我肯佢會用心為我準備,見阿女咁投入都唔願掃佢興。

little_yolky 發表於 20-3-25 11:04
D血,可以整雞紅喔⋯⋯煮韮菜好好食的。

我知呀!不過,我都係鍾意食,唔鍾意睇整嘅過程。

回覆 MrBeast 的帖子

全中。講係無用,要做比佢睇,在生活中感受何為孝道,應該點樣對長輩。
我地好孝順,希望個女亦心領神會。

YmOra    發表於 20-3-25 11:58

YmOra 發表於 20-3-25 11:30
係呀!點心貴咗好多係最令我感覺"無耐",點心質素差咗係我最"失望"嘅地方,縱然貴都唔好難食,咁會覺得又 ...
其實本身我從小就不是太好甜野和旦糕,試過做電飯煲旦糕後先知原來好多旦和糖,不過好食的我會食少少的。所以我必定要先落閘,唔係第時要硬食難食美心旦糕點算。
Cupcakes,之前朋友仔生日會都有人試過,都是覺得得個甜字

MrBeast 發表於 20-3-25 12:10
其實本身我從小就不是太好甜野和旦糕,試過做電飯煲旦糕後先知原來好多旦和糖,不過好食的我會食少少的。所 ...

是的。你講得啱,做蛋糕用塘實在很多,當知道後食慾會大減。我記得幾年前我和幾個jm諗住平平地去工聯會學整菠蘿包,當知道原來好食嘅菠蘿包要用"豬油"做塊脆皮,以後就少食咗好多了。
‹ 上一主題|下一主題