用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-3-24 14:46
係呀!後天努力確係有可能改變,如果讓我選擇,我會努力改變學術水平,家務放遲DD改變,e+孩子只要管 ...
唔係呀,其實越早越好,青春期或之後采你有尾,最主要唔係家務,而是培養責任感和can do attitude, 呢d第時出來做事就會有用。有些人send d 細路去eq班,家務咁就手做乜唔就地取材

Yanamami 發表於 20-3-24 15:50
因為除左学习,仲有好多体艺野,好花时间。你女呈分你会cut走哂比賽、活動,甚至面試,但我女小四至小六- ...
所以最好時機就是在長假,之後開學就扮好人話讀書咁辛苦等我幫你⋯

Jane1983    發表於 20-3-24 17:43

MrBeast 發表於 20-3-24 17:22
唔係呀,其實越早越好,青春期或之後采你有尾,最主要唔係家務,而是培養責任感和can do attitude, 呢d第時 ...

責任感和態度唔使經家務去培訓嘅~

又咁講,家務有幾難做?,咪大把人都係獨立咗或有兒女先局做,從來都無上培訓班㗎~

Yanamami 發表於 20-3-24 15:50
因為除左学习,仲有好多体艺野,好花时间。你女呈分你会cut走哂比賽、活動,甚至面試,但我女小四至小六- ...

平時,我都無特別叫佢哋做,但係疫情佢哋唔返學,無得體藝,工人姐姐嚟唔到,咁佢係咪都應該負擔下家務呢?我估IloveJJ平時都唔會叫小朋友做好多家務,執好自己床、整理好自己檯同櫃桶係基本嘢,但有工人姐姐既小朋友係唔會做。係叫都唔做。

MrBeast 發表於 20-3-24 17:22
唔係呀,其實越早越好,青春期或之後采你有尾,最主要唔係家務,而是培養責任感和can do attitude, 呢d第時 ...

如果係利用做家務來讓孩子學習"責任感",這點我認同架!我認識有些jm有用來教導孩子的責任心,效果係有嘅!而我係用另一種方法來教阿女的責任感和孝順,其中一樣係,佢太婆長期坐輪椅,平日很少出街,阿女係唯一一個負責推輪椅上落嘅太孫女,這點是我倆公婆想阿女學習嘅責任感,因為我自小就給父親教導,我們做孫嘅責任就是好好照顧長輩,阿女自小見爸爸推得多,有時仲坐埋上去添,e+大個咗好理所當然又好自然地沒有埋怨就取代爸爸的工作了。個人認為,個個小孩子都是不一樣的,我最了解自己阿女,所以就用別的方法而不用做家務的方法來教導"責任感"這課題。耐何我們一家對家務都係麻麻地才少利用來作學習成長的好工具,建議給jm就有試過。不過,我係認同做家務可以有其教導的用途。例如,完成一份炒菜心炒牛肉之菜式,整個過程好講一步一步去,次序調轉對完成時間會有著很大的分別,我識個jm佢老公是程式設計員,佢囝囝跟咗佢喜歡埋寫程式,佢老公當年未教阿仔寫程式先教炒菜嘅程序。

little_yolky 發表於 20-3-24 18:02
平時,我都無特別叫佢哋做,但係疫情佢哋唔返學,無得體藝,工人姐姐嚟唔到,咁佢係咪都應該負擔下家務呢 ...
又係果句……“最佳時机已过”
要由細开始做,失驚無神+幾歲先开始叫佢參與,啋你都有味。

話时話,禁我女都会搞掂佢地自己領土範圍以內既野,我話唔做野,係唔做“公家”野。

little_yolky 發表於 20-3-24 08:40
我係希望佢態度好+做家務+識打理自己+自動自覺讀書

你為何不接受她付費別人替她做家務呢,你不是也付費工人替你做嗎?

little_yolky 發表於 20-3-24 18:02
平時,我都無特別叫佢哋做,但係疫情佢哋唔返學,無得體藝,工人姐姐嚟唔到,咁佢係咪都應該負擔下家務呢 ...

平時你上班也不用做清潔,疫情來了,公司裁了清潔工,你是不是應該分擔一下吸塵倒垃圾呢?你能接受嗎?

YmOra 發表於 20-3-24 18:26
如果係利用做家務來讓孩子學習"責任感",這點我認同架!我認識有些jm有用來教導孩子的責任心,效果係有 ...
同意。家務既可以學習,也可以很有趣。如何蒸雞蛋 (Steps)?用醋和蘇打粉清洗,會發生化學反應? 使用洗衣機...

Yanamami 發表於 20-3-24 19:15
又係果句……“最佳時机已过”
要由細开始做,失驚無神+幾歲先开始叫佢參與,啋你都有味。

其實,只睇孩子塊"領土"執成點都可以得知一二佢到底懂唔懂得做家務,阿女間房執得好過我哋間房,空間善用到盡,少女用品和心頭好放得整整齊齊。仲有呀!佢間房個窗係佢自己抺架!

notcool 發表於 20-3-24 20:41
同意。家務既可以學習,也可以很有趣。如何蒸雞蛋 (Steps)?用醋和蘇打粉清洗,會發生化學反應? 使用洗衣機 ...

真係好,遇見同路人,這個"疫假"裏,有幾次引個女與我一起做飯都有成功,由於佢愛做實驗,我就話買條活魚返嚟劏順便研究下佢個內臟結構;蘇打粉之化學反應佢知道,但可以有咁多嘗試响學校係無嘅,我哋試用蘇打粉洗有茶漬嘅膠樽和生鏽嘅鑄鐵平底鑊看看效果;又玩慢煮又玩整雪糕等等。總之,能夠可以寄情於科學嘅家務,阿女會肯投入做下嘅!不過,唔會長遠。

notcool 發表於 20-3-24 20:41
同意。家務既可以學習,也可以很有趣。如何蒸雞蛋 (Steps)?用醋和蘇打粉清洗,會發生化學反應? 使用洗衣機 ...

你想講"使用洗成機..."D咩呀?

mcl203 發表於 20-3-24 17:53
責任感和態度唔使經家務去培訓嘅~

又咁講,家務有幾難做?,咪大把人都係獨立咗或有兒女先局做,從來都 ...
我地嗰一代是,e世代未必架,你見隔離stanley 公仔咪就係唔做

YmOra 發表於 20-3-24 18:26
如果係利用做家務來讓孩子學習"責任感",這點我認同架!我認識有些jm有用來教導孩子的責任心,效果係有 ...
不嬲都話以身作則是最好的方法,
仲可以保證第時子女和孫孫會孝順你。

我有時都會有意無意之間比multiple instructions 訓練下小朋友,只要細心諗諗,teaching moments 近在身旁

YmOra    發表於 20-3-25 00:38

asweetmom 發表於 20-3-24 20:36
你為何不接受她付費別人替她做家務呢,你不是也付費工人替你做嗎?

付費工人係符合法例,係貼錢買難受!

加上,佢依家唔識賺錢,到佢大個,我理得佢呢

asweetmom 發表於 20-3-24 20:41
平時你上班也不用做清潔,疫情來了,公司裁了清潔工,你是不是應該分擔一下吸塵倒垃圾呢?你能接受嗎?
...

我平時上班也做家務,我5:00起身,工人5:45起身。我響office都會吸塵、清潔自己個位、倒垃圾喔!

YmOra 發表於 20-3-24 20:59
真係好,遇見同路人,這個"疫假"裏,有幾次引個女與我一起做飯都有成功,由於佢愛做實驗,我就話買 ...

哇!你好勇敢喔,真係剛柔並重!我入廚40年,未死既生物我實在唔敢劏

little_yolky 發表於 20-3-25 01:35
哇!你好勇敢喔,真係剛柔並重!我入廚40年,未死既生物我實在唔敢劏
...

我做女嘅時候屋企好窮,只有過時過節阿媽才會煮餐勁嘅!買條生生猛猛嘅活魚和好厚肉嘅肥雞,雞係買劏好嘅!所以細細個便學識劏魚了,其實都唔係好難啫!只要掌握下刀嘅深度小心不要割破內臟就可以了,練多幾次一定識。
‹ 上一主題|下一主題