用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒  

little_yolky 發表於 18-10-4 14:14
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。
自作孽呀~仲有乜野好埋怨呢?我以前成曰同女講,今日我对你仁慈,就係对將来既你(或我自己)既殘忍……

little_yolky 發表於 18-10-4 14:21
宜家咪有c6係屋企就扭計 ======>  就係咁。

我個c6抱既係細仔宜家小一都扭抱,最怕做緊功課c6返來,即刻扭話倦又手軟
我個大女無你c6果支歌仔,一向我主理,宜家中一仲正正常常,但睇見你咁講好驚

little_yolky 發表於 18-10-4 14:14
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。
妳老公很痴纏,我家男人也差不多,阿囡已15歲,他還希望阿囡像孩童時那樣親近他,常問囡錫唔錫爸爸,個女覺得佢煩,佢自己又變成一個容易受傷的男人。

Yanamami 發表於 18-10-4 14:25
自作孽呀~仲有乜野好埋怨呢?我以前成曰同女講,今日我对你仁慈,就係对將来既你(或我自己:wahaha ...
佢成日話我慈母多敗兒, 縱阿細, 其實我只係恩威並施, 佢又唔睇下自己既傑作。

YanKanMom 發表於 18-10-4 14:28
妳老公很痴纏,我家男人也差不多,阿囡已15歲,他還希望阿囡像孩童時那樣親近他,常問囡錫唔錫爸爸,個女覺 ...
有咩辦法丫, 阿大六個月我就有咗阿細, 所以阿大由細到大係C6帶大, 又換屎片又沖涼, 根本係抱住大架。依家阿大仲細, 快11歲, 佢哋係互相痴纏, 不過, 阿大就有事鍾無艷, 無事夏迎春, 唔見C6幾日又好掛住佢, 但日日見到又覺煩。

bb鼠 發表於 18-10-4 14:27
我個c6抱既係細仔宜家小一都扭抱,最怕做緊功課c6返來,即刻扭話倦又手軟
我個大女無你c ...
唔駛驚喎, 有D細路係無青春期既。我家C6從來都無發作過, 我亦都無青春期, 因為由細到大都係咁衰, 無乜特別衰過。

little_yolky 發表於 18-10-4 14:35
唔駛驚喎, 有D細路係無青春期既。我家C6從來都無發作過, 我亦都無青春期, 因為由細到大都係咁衰, 無乜特別 ...
你奶奶中金多宝啦!有幾許人有如此福份?病情徵狀輕微或發病期短已係執到~

little_yolky 發表於 18-10-4 14:34
有咩辦法丫, 阿大六個月我就有咗阿細, 所以阿大由細到大係C6帶大, 又換屎片又沖涼, 根本係抱住大架。依家阿 ...

我女細過痴c6,大大下就痴咗我個細嘅餵人奶時仲只有我抱先瞓,之後c6成日抱住,咁就痴咗c6,宜家夜晚都是抱著瞓

little_yolky 發表於 18-10-4 14:35
唔駛驚喎, 有D細路係無青春期既。我家C6從來都無發作過, 我亦都無青春期, 因為由細到大都係咁衰, 無乜特別 ...

我都係由細到大都咁衰所以無青春期

little_yolky 發表於 18-10-4 14:34
有咩辦法丫, 阿大六個月我就有咗阿細, 所以阿大由細到大係C6帶大, 又換屎片又沖涼, 根本係抱住大架。依家阿 ...
妳老公脾佢同阿大一定更痴纏。我老公佢好鍚孩子孩子對他會又怕又愛

IloveJJ 發表於 18-10-4 15:03
好恐怖
你係話C6恐怖吧?! 俾我鬧得多, 唔敢咁做了。

little_yolky 發表於 18-10-4 15:09
你係話C6恐怖吧?! 俾我鬧得多, 唔敢咁做了。

應該講阿大

係呀,據聞我老公係無發作過㗎。而我呢就... 由九歲生第一粒暗瘡起就成為暴風少年,頂撞阿爸唔在講 (阿媽返工廠工,加完班我整埋宵夜俾佢大家都瞓,無乜衝突,到今日佢都仲以為我好乖  ),留難老師,落 bar, 偷屋企啲酒飲,層出不窮
個女就啱啱猜返勻,8,9歲反叛咗兩年,10-12歲只同我老公嘈,13歲收晒火。

講到起身, 又有古仔聽。
話說阿大同C6瞓, 我同阿細瞓。阿大幼稚園返學時因為跨區, 都幾早要起身。C6驚阿大唔夠瞓, 咁點呢? 佢就朝朝抱起阿大, 然後放佢上屎塔, 去完vee vee, 再抱起佢, 响洗手盆旁放張櫈俾自己坐, 然後阿大坐大脾, 阿大只需要張開排牙, C6就幫佢刷牙、洗面、梳頭, 過程全程阿大係合埋眼的, 日日如是, 服侍周到, 咁你話阿大仲點識快手做嘢, 一叫就醒?
冬天話怕佢冷親, 起身前仲鑽入被竇, 幫佢換好校服至起身, 你話死未!

"港女"就是這樣煉成的

爸爸, 你係咪靠害唔想女女嫁人? 點搵一個好過阿爸嘅男人對自己好, 遷就自己呢?

我就將阿女煉成 "潑婦" 凶巴巴的

小時了了 發表於 18-10-4 16:15
我就將阿女煉成 "潑婦" 凶巴巴的
咁都一樣好難嫁人.........

小時了了    發表於 18-10-4 17:25

Yanamami 發表於 18-10-4 14:25
今日我对你仁慈,就係对將来既你(或我自己:wahaha ...
好句,mark 㡳佢先。
教導小朋友真是要好creative.  有次小朋友埋怨唔想練乒乓球,我就話:咁la, 贏一場比賽就可括免一天練習(per week),咁贏三次就連堂都唔洗上,我連學費都可以慳返

Yanamami    發表於 18-10-4 18:00