用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒  

Yanamami 發表於 19-7-12 21:44
哗!12月6月考試月,放X'mas, CNY, Easter假,唔洗食晏儲埋發死佢啦!仲俾零用?譚仔两餸$3x啫~

零用做咩 ...

咁暑假點計數?

Eat_Sleep_Play 發表於 19-7-2 17:37
見到大家面對青春期女兒的困境,自問自己的情況已經是天堂.....
阿女中二準備上中三,中一已經步入青春期, ...
你控制到實在太好,我女女由6月中考完試巳日日機不離手,到呢幾日先肯比我控制每日六點後先自由使用。手機使用不當確實萬惡,真係想完全禁止

IloveJJ 發表於 19-7-13 12:29
睇你點講?

點講好?你知我唔識講嘢。

IloveJJ 發表於 19-7-13 12:45
你咪話,原來其他媽咪都係無另外俾一個零用錢既,因為初中都無乜需要,只係俾早餐錢午餐錢同車費喳!

咁 ...

試下先

little_yolky 發表於 19-7-12 21:50
乜咁大個都鍾意去迪迪尼⋯⋯
我女超晒齡啦,年年起碼都去一次迪迪尼(有時唔止),今早又去呀,我都唔明好乜好玩,佢話去睇下表演&SHOPPING.

little_yolky 發表於 19-7-13 12:07
咁暑假點計數?
七月仲要番幾日学,八月唔洗番,通常俾佢-千,儲又好用又好。 反正上左中学,佢零用就係呢d机会儲起慢慢用。自己想買乜買物都自己搞掂了。

小時了了 發表於 19-7-12 21:28
Bingo 説出重點來。
唉!例如阿女一直以來講過唔少次話想去迪迪尼,但我卻認為海馬公園較益智丶又保育丶我 ...
買張annual pass 一年去飽佢,不過其實同同學去應好玩d

Yanamami 發表於 19-7-12 21:53
人都係你氹下我,我氹下你开心d. 如下下講实際、实用都無乜瘾。老公送件你喜欢既礼物比你,会开心过收部吸 ...
上次旅行出budget 比小朋友買手信送佢好友,選擇障礙令小朋友好大壓力,當然我望佢楝唔到慳返

little_yolky 發表於 19-7-12 21:29
咪上次去註冊,唔見有乜食,所以同阿女去深水埗站附近,食碗麵都47蚊我好耐無出街食lunch,乜咁貴 ...
仲係貴得泥唔好食,不過有時當尋寶遊戲自娛,eg, 麥當當有兩個餐特別平,談仔不同配搭又會有不同價錢

小時了了 發表於 19-7-12 11:43
有關小女理財, C6 再三向我表達叫我俾多次機會佢去指導阿女. OK, C6你咁有熱誠用其他方法去教導阿女理財,  ...
其實一起食飯買野淘寶都可以,不過記得理財不只是洗$,買賣投資都是其中之一(im working on a cunning plan myself )

MrBeast 發表於 19-7-13 14:54
上次旅行出budget 比小朋友買手信送佢好友,選擇障礙令小朋友好大壓力,當然我望佢楝唔到慳返 ...
剛去完台灣,佢问我可否買鳳梨酥請同学食(梗係我出錢),我話sure~ 佢仲識问佢既同学係咪真係会食先預佢果份,費事乱派左俾人唔食嘥錢又浪費食物。

Yanamami 發表於 19-7-13 15:48
剛去完台灣,佢问我可否買鳳梨酥請同学食(梗係我出錢),我話sure~ 佢仲識问佢既同学係咪真係会食先預佢果份 ...

呢d三高多數唔會建議買,上次去Korea strawberry 買唔夠反而我比我阿媽話。anyway,買手信我都好強調是否阿fd想要和香港是否買到,不要為買而買

MrBeast 發表於 19-7-13 16:09
呢d三高多數唔會建議買,上次去Korea strawberry 買唔夠反而我比我阿媽話。anyway,買手信我都好強調是否 ...
哗~食-旧半旧唔洗禁惊啩~我成日牛角包仲死……

Yanamami 發表於 19-7-13 16:39
哗~食-旧半旧唔洗禁惊啩~我成日牛角包仲死……
最主要是因為我本身唔中意甜點,己所不欲 勿施於人ma, 事實我完全唔覺得好食,其他如月餅從小都唔中意
牛角包是personal fav, 去旅行早歺有必食幾個, 食死都底

Yanamami    發表於 19-7-13 17:38

Yanamami 發表於 19-7-12 21:44
哗!12月6月考試月,放X'mas, CNY, Easter假,唔洗食晏儲埋發死佢啦!仲俾零用?譚仔两餸$3x啫~

零用做咩 ...
請教一下,阿女生日仲會吾會送禮物?定係畀佢自己搞掂?

Ahbee02 發表於 19-7-13 17:16
請教一下,阿女生日仲會吾會送禮物?定係畀佢自己搞掂?
唔知喎~我無过问,我估大大下無啩~

IloveJJ 發表於 19-7-13 18:15
其實迪士尼係好難講,我自己就無興趣,但我識人無細路都自己買年票。
夢幼樂園,令人重拾童真,我女怕曬,又咁熱天時都去,樂園係有佢吸引力既。