用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 留在灣仔區定轉東區
go

留在灣仔區定轉東區 [複製鏈接]

小女今年六年級, B1.
家住東區,在灣仔某一官小讀書,心儀BPS,  
根據BPS上年分配學額 :灣仔區聯繫學額有12個, 而東區非保留學額有48個。
唔知應唔應該轉校網, 請各位指教。
謝謝 !
   5    0    0    0

HanYatMum 發表於 18-9-25 22:54
根據BPS上年分配學額 :灣仔區聯繫學額有1 ...
咁你又要諗吓東區街位幾多人爭
联繫位只係俾兩軒抽...仲要BPS係女校...B1生抽先
唔計BPS...灣仔升中又利女生 ~~~

王家爸爸    發表於 18-9-26 09:33

mcl203 發表於 18-9-25 23:05
咁你又要諗吓東區街位幾多人爭
联繫位只係俾兩軒抽...仲要BPS係女校...B1生抽先
唔計BPS...灣仔升中又利女 ...

真心想請教, 點解你會話灣仔升中會利女生嘅 ??

HanYatMum 發表於 18-9-25 23:34
真心想請教, 點解你會話灣仔升中會利女生嘅 ??

灣仔本身女校甚少會係統一階段搏出街,咁仲會係統一階段要做選擇既女生只會係非直聯小學既女生,當中女生比男生人數又相對較少,況且,本區坑真係聯繋中學,聯繫位相對較少,咁,本區既B1女生可以抽坑真,又可搏聖鄧,又3女直中又有少量街位提供,仲有如BPS既聯繫位,係應該夠凸晒俾本區女生既~~~

況且,4女小學應佔去大比例B1生,減少左非直聯小學B1生既人數~~~

聯繫位穩陣過街位,不過,就算跟屋企住址過東區抽,而本身學校有聯繫位。乙一填BPS,是否都會乙一先抽聯繫位,如果唔中,又可以抽東區的40 + 街位?

回覆 b3410 的帖子

好似冇咁喎,聯系12位,但每年二校加埋約十五,十六,自行都收左几個呢。

b3410 發表於 18-9-26 09:02
聯繫位穩陣過街位,不過,就算跟屋企住址過東區抽,而本身學校有聯繫位。乙一填BPS,是否都會乙一先抽聯繫 ...

你最好研究清楚,如果無記錯,好似係轉咗區就無咗乙一既優勢。等多幾個月,等教育局公佈統一派位資料時再睇清楚實際要求:
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

chrischeung 發表於 18-9-26 09:25
回覆 b3410 的帖子

好似冇咁喎,聯系12位,但每年二校加埋約十五,十六,自行都收左几個呢。 ...
兩軒女仔唔多,所以機會都大。

反正肯定了是B1生,比我會繼續留喺灣仔區,點都好過東區。

回覆 王家爸爸 的帖子

男仔先煩,吾選qc亦冇其他b1a,b1b選擇,選左又怕做尾個班.請問聖鄧比起九龍城b1c銀禧,黃笏南,邊間成績好些?

王家爸爸    發表於 18-9-26 10:11

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:31
你最好研究清楚,如果無記錯,好似係轉咗區就無咗乙一既優勢。等多幾個月,等教育局公佈統一派位資料時再 ...
我對派位研究不多
只是覺得如果可以聯繫位抽一次,街位再抽一次,成功機會高好多。

b3410 發表於 18-9-26 09:56
我對派位研究不多
只是覺得如果可以聯繫位抽一次,街位再抽一次,成功機會高好多。
...
我都唔記得,好多年前研究過,所以最好等有新資料時睇清楚先做決定。

b3410 發表於 18-9-26 09:56
我對派位研究不多
...

咁可能機會係大D,但又未必高好多~~~

當某B1學生抽聯繋位都未能成功,佢既隨機號碼都未必係靚,靚既一早抽贏~~~

b3410 發表於 18-9-26 09:02
聯繫位穩陣過街位,不過,就算跟屋企住址過東區抽,而本身學校有聯繫位。乙一填BPS,是否都會乙一先抽聯繫 ...

邊有咁著數,轉左網仲有聯繫位優勢~~~

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:31
你最好研究清楚,如果無記錯,好似係轉咗區就無咗乙一既優勢。等多幾個月,等教育局公佈統一派位資料時再 ...

唔跟小學網升中就等於放棄直屬/聯繫位

王家爸爸    發表於 18-9-27 08:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-9-26 09:33
兩軒女仔唔多,所以機會都大。
以前兩軒女仔唔多, 每年每校都係2X個女仔左右.

但未來幾年, 女仔人大幅增加, 每級至少有5X個女仔

所以兩軒既男仔會著數咗 (如果保持到成績好), 女仔會蝕底咗 (因為競爭大咗至少一倍)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chrischeung 發表於 18-9-26 09:51
回覆 王家爸爸 的帖子

男仔先煩,吾選qc亦冇其他b1a,b1b選擇,選左又怕做尾個班.請問聖鄧比起九龍城b1c銀禧, ...
黃笏南DSE成績比聖鄧好, 但銀禧不知道

hkpapa852 發表於 18-9-26 10:52
以前兩軒女仔唔多, 每年每校都係2X個女仔左右.

但未來幾年, 女仔人大幅增加, 每級至少有5X個女仔

1仔女生多左,就變相1仔男生少左。男生既著數,係要視乎佢仲係咪1仔~~~

hkpapa852    發表於 18-9-26 13:06

mcl203 發表於 18-9-26 11:19
1仔女生多左,就變相1仔男生多左。男生既著數,係要視乎佢仲係咪1仔~~~
...
軒上今年俾咗答案大家, 雖然佢女仔少, 但排前列既大部份係女仔, 結果軒上入QC人數.......

BPS留俾灣仔區既聯繫位唔一定有12個, 之前幾年都只有10個

‹ 上一主題|下一主題