用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 工程要考多少分才能入到港大或是中大? ...
樓主: happychan2013
go

工程要考多少分才能入到港大或是中大?   [複製鏈接]

我唔係理科,不過咁啱阿囡目標都係工程系而已。

中大係三大裡面收生最低既。侄囡而家yr2,佢中等成績入,所以爭唔到修讀IS等爭崩頭科目。港大則幾參差叻既好叻,不過就真係傳統少少。
點解唔諗科大?佢呢幾年不斷有新學科,我聽阿囡既介紹,都覺得好吸引 不過,因為囡想讀IT,呢行在香港只有代辦冇工業,所以佢都諗住去台灣讀……雖然科大有啲科真係幾令人心動

施政報告,公布發展大嶼東都會,發展期共30年,預計70至110萬人居住,應该可支持工程就業!

.......

不單只工程,工程是先頭步隊,往後是一個大區,你話幾多工種.

回覆 csy_ma 的帖子

最緊要阿女有興趣, 讀起來會開心. 鼓勵她跟自己興趣.
現今大學生, 讀讀下發現自己轉變興趣都唔出奇, 隨時轉學系不要驚訝.

外甥在外國讀工程系, 由太空工程轉去自動化, 回港工作在科大讀碩士又讀其他工程科.
他說誇學系知識廣也有好處. 轉了幾分工後,現在他在投資銀行研發program金融工具. 他讀工程的培訓是數學能力及program能力, 而更深層次的能力是邏輯推理能力. 大學畢業不是學習的終點. 他很好學, 不斷自學及進修. 全都是自己興趣推動去學野.

讀IT專業出來也有很多方面可以發展. 你阿女看來有主見不用擔心.

香港的大學有其他新興科目也可以了解下. 時代不斷在變, 大學的學科不變就會落後, 令人更擔心. 教育是社會的將來. 要社會更有動力, 在教育方面就要不斷更新. 香港雖沒本事給世界帶來太多創新, 但至少也要跟貼一點.

香港工程科現在是水泡科, 好明顯香港想發展科研會加大難度.

隔離中國大量缺乏工程/技術人才, 美國MIT及清華重點理工科, 是世界頂尖學府.
在國家層面, 科技是強國之本. 以色列及星加坡都是小國, 但可以出口科技.

csy_ma 發表於 18-10-10 11:09
我唔係理科,不過咁啱阿囡目標都係工程系而已。

中大係三大裡面收生最低既。侄囡而家yr2,佢中等成績入, ...

IT 呢個行業太濶, 問清楚女兒, 到底想係 IT 發展乜.

Security, System/Platform, Network, Programming, Database..... Support, Design, Consultant, Audit.....

坦白講, IT 對大部份公司嚟講係 Cost Center, 永遠 cut budget 都係首當其沖.

而且低級既 IT 人員, 尤其係做技術支援, 更可以話係 厭惡性行業.

實際上, 目前香港 IT 行業中, 最賺錢既只有兩類人:

1. 係金融機構負責開發"賺錢系統"個班人
2. IT Sales

IT行業, 所有既資歷認証都唔值錢, 遠不如傳統行業既工程師, 一牌在手, 升價十倍.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

planetearth 發表於 18-10-10 15:02
回覆 csy_ma 的帖子

最緊要阿女有興趣, 讀起來會開心. 鼓勵她跟自己興趣.
隔離中國大量缺乏工程/技術人才

國內從來不缺技術人才, 只係佢地既思維, 暫時沒法和世界接軌

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔知道就嚇死,知道就笑死.睇嚟大家要知多的國內有的咩,缺的咩.叻的咩,唔叻的咩.

hkpapa852 發表於 18-10-10 16:24
隔離中國大量缺乏工程/技術人才

十多年前,中國每年工程系畢業生數目已經超過60萬人,按量是非常多,水準普遍偏低,但按尖子比尖子是比香港高些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ilyrd 發表於 18-10-10 16:35
唔知道就嚇死,知道就笑死.睇嚟大家要知多的國內有的咩,缺的咩.叻的咩,唔叻的咩. ...

Agreed
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

請教各位高人,仔2019dse,佢估計24至29分之間,心儀港大土木工程和科大新科目數據科學與技術課程,邊科前景好呢?

ccj2008 發表於 18-10-11 12:40
請教各位高人,仔2019dse,佢估計24至29分之間,心儀港大土木工程和科大新科目數據科學與技術課程,邊科前 ...

........

我唔係高人,但睇牌面同香港環境.....civil夠傳統,又有明日大嶼,與外競爭少的,data sci and tech夠晒global heat,但越heat就競爭越大.我怕要同世界甚至國內專才爭.

補充一句,要對科目有興趣,civil要落地盆.

回覆 ilyrd 的帖子

多謝樓上兩位意見,仔本身對土木工程很有興趣,不過聽完科大工學院呢個新科目又有興趣。

samsam123321 發表於 18-10-11 14:36
以這種分數,安份讀土木工程算。數據那些,一係你讀得好勁,即係你本身真係叻,但咁既分又唔似係。 ...

如果個細路數學及物理科特別好,又未必能力有問題。當然如果語文能力都不錯的話對於學習會更有效。

ccj2008 發表於 18-10-11 15:45
回覆 ilyrd 的帖子

多謝樓上兩位意見,仔本身對土木工程很有興趣,不過聽完科大工學院呢個新科目又有興趣 ...

叫阿仔看看哪科興趣大,自己選擇。如果家長open minded, 可以容許阿仔讀讀下轉系。不要以爲浪費時間,某些層面 跨學科或令阿仔睇野更廣,有些學習技能是transferrable. 有時可將A科的技術應用到B科。

ANChan59 發表於 18-10-11 06:24
十多年前,中國每年工程系畢業生數目已經超過60萬人,按量是非常多,水準普遍偏低,但按尖子比尖子是比香 ...

同意。尖端工程師確實不足.
但某些工業是用普通程度工程師就夠用,畢竟不是所有工業都要尖端工程師。普通工業請唔起尖端工程師,也留不到人。我們做的不是高端工業,但也要工程本科畢業生。
要知道整個經濟體系低端工業也佔一份子。

回覆 planetearth 的帖子

仔就是數學物理m2最好,佢有信心這3科取*,如果土木工程就想港大,數據科學就只有科大,所以有點難選擇。

ccj2008 發表於 18-10-11 17:47
回覆 planetearth 的帖子

仔就是數學物理m2最好,佢有信心這3科取*,如果土木工程就想港大,數據科學就只 ...

數學物理都比較抽象,你阿仔其實幾 聰明. 努力學好英文, 入大學校對他吸收會有幫助。
數據科學新,我那個年代沒有。這一科數學能力要高, 要編程,用途比較廣。很多 跨學科都可以用. 比較新可能有趣
土木工程最傳統,比較專。物理方面多用力學,數學要好。將來有專業考牌都不錯。
‹ 上一主題|下一主題