用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院  

stingerc 發表於 18-9-27 10:41
英中用中文教通識?是不是大部分英中都是考中文通識?

新界區較多英中用中文考通識。

IloveJJ 發表於 18-11-20 10:04
主科有C無得in,我覺得算合理吧!就算我仔學校唔易攞A,都唔會主科攞C

你們有無報呢間?哈哈發覺我們看的學校都好相似

la5711 發表於 18-11-6 18:50
不是,不過有個囝都讀b1學校啫。初初上中一時,成日搞錯交功課日子,
有時臨急臨忙做到半夜,有時想做才發 ...

我囝試過星期一測驗,星期五唔記得攞番D書返屋企溫,要叫同學影比佢

男英,我無好感。
去年孩子曾經報過,但遺失了面試通知書,學校叫我去補領(要請假才符合補領時間),我卒之請假去補。
面試期間,孩子話識答晒所有問題,但都無第二次面試。
之後孩子派左去QC,才發現原來無QC仔入到第二輪面試;真係唔知係男英高QC好多 or 男英唔敢比 offer
不過無論如何,現在看回頭,真的多謝男英。比我知道
QC 真的比男英親民、貼地多了。

5tgb 發表於 18-12-2 14:28
男英,我無好感。
去年孩子曾經報過,但遺失了面試通知書,學校叫我去補領(要請假才符合補領時間),我卒 ...

1. 如果你係自己遺失面試通知書,  學校要求在辦公時間內補領,  係好合理.
    好難怪學校唔就你返工時間.
2. 你囝囝話識答晒?  又唔係MC題,  點算識答晒呢?  面試無標準答案喎.
     例如讀文章,  你囝囝以為識讀, 但發音係咪真係正確呢? 語調啱唔啱呢?
     又例如問對某時事意見,  識答又唔代表答得好喎.

artroboy    發表於 18-12-2 17:39

5tgb 發表於 18-12-2 14:28
男英,我無好感。
去年孩子曾經報過,但遺失了面試通知書,學校叫我去補領(要請假才符合補領時間),我卒 ...

我覺得考中學某程度和考小學一樣~搵啱對象,或者講眼緣,本人覺得QC和YW搵的學生對象都有些不同,QC重學術,特別是奧數,YW重音樂;我都識一個級一的英華無2nd interview,反而考廿幾三十幾都有2nd in,什至offer。

la5711 發表於 18-12-2 15:21
1. 如果你係自己遺失面試通知書,  學校要求在辦公時間內補領,  係好合理.
    好難怪學校唔就你返工時間. ...

仔仔講過有一題時事,叫佢講下當年旺角街頭賣藝的意見;仲問佢會選擇什麼表演。我想這些題目沒有exactly answer,老師睇臨場發揮,講真,點都會有點主觀分

如果英記重音樂,那就重奇怪,因為孩子是管樂八級,而且無2nd in 的都是QC管樂團成員。

IloveJJ 發表於 18-12-2 15:37
唔好意思,但你是軒小的話,怎知道是聯繫位抽到,還是大抽獎抽到?還是考到QC呢?
...
我從來不知是什麽方法派到的,祗知不是扣門

5tgb 發表於 18-12-2 15:45
如果英記重音樂,那就重奇怪,因為孩子是管樂八級,而且無2nd in 的都是QC管樂團成員。 ...

有時真係唔知點解,我上文提級一無2nd interview 的小朋友都是兩種學器七級及八級。不過我知中樂好缺人,可能識玩琵琶必收。

5tgb 發表於 18-12-2 15:45
如果英記重音樂,那就重奇怪,因為孩子是管樂八級,而且無2nd in 的都是QC管樂團成員。 ...
可能你小朋友太出色,英記覺得你唔係真係想入讀。

奇奇媽媽 發表於 18-12-2 15:34
我覺得考中學某程度和考小學一樣~搵啱對象,或者講眼緣,本人覺得QC和YW搵的學生對象都有些不同,QC重學 ...
如果YW 要演奏級先收,咁校際音樂節今年有表演看了

持之以恆 發表於 18-12-2 15:53
可能你小朋友太出色,英記覺得你唔係真係想入讀。

都唔奇呀,成績又好,音樂又叻,好大機會入QC。

其實我都明白看得此post的人,都不會對YW有反感架啦!我祗是想提出既然電話確認左有面試,寫低個名比負責人就可以解決件事,為什麽要麻煩家長呀
而且交表時,YW是站着等,站着檢查文件,QC有椅坐着等,有房單對單檢查,大家分别真係好大架

5tgb 發表於 18-12-2 16:23
其實我都明白看得此post的人,都不會對YW有反感架啦!我祗是想提出既然電話確認左有面試,寫低個名比負責人 ...
嘻嘻,我純粹路過,我仔不是讀Y W,亦沒考過Y W。

5tgb 發表於 18-12-2 16:23
其實我都明白看得此post的人,都不會對YW有反感架啦!我祗是想提出既然電話確認左有面試,寫低個名比負責人 ...
雖然我絕對贊成入QC更加開心,不過從你所講的,評論英華似乎有些不妥。
寫低個名就入去面試,似乎過於兒戲,暫時真係唔知邊間中學可以這樣。
遺失面試証去補領,大部分中學都是如此處理。

排隊企或坐,又真係好多都係企住排隊,人少的的話,有位坐就唔出奇。