用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院  

回覆 IloveJJ 的帖子

樂器應該是每人要學一樣, 但不知道牧童笛計不計.

以我所知英華書院沒有分精英班, 同學是平均分配的.

應該是中一用普教中, 中二開始用粵教中, 如有錯, 請更正.

英華小學用普教中, 所以小學升書院的同學普通話水平一般比較高. 不過書院,不是用普通話來分精英班的.

英華書院是一間不錯的中學, 無論學生成績,
品行和各項活動都表現不俗.

只是中學校長太低調, 不太會宣傳

利申: 我的兒子並不是英華書院的學生

回覆樓主

小兒讀英華中一,很意外學校強調品德兄弟情遠遠高於成續,老師很強調同學們互相照顧,反而學術成績只提過測驗成績比例,小兒不是英華小學上,但短短幾個月已有超強歸屬感,學校老師、校長真用心教育學生,超讚

深水埗一線小學五年級考級5, 係可爭勁直資 ( DBS, 英華, etc ), 但未必贏硬, 正路 九龍塘宣道 / 陳守仁 / 新油天 / 聖方濟 之類 名小, 考級 10-20 之內, 個學術底 應該 勁過你個仔, 而且 呢類學生 父母 支援應該好唔錯, 只要 面試 表現 ok, 老帥 通常 like 呢類學生.

英華通識究竟以中文定英文應試? 我都想知, 謝.  

Krissi 發表於 18-10-30 17:24
英華通識究竟以中文定英文應試? 我都想知, 謝.

中文

明天是中ー簡介會,可以去了解ー下
http://www.yingwa.edu.hk/file.as ... tid=17045&lan=2

IloveJJ 發表於 18-9-27 12:07
你好,我都對英華有興趣。
想問下,學樂器,係規定每人要學一樣?牧童笛唔可以?
精英班係中一至中三?用普通 ...

聽朋友講, 如果唔想學樂器仲有一個方法, 因為中一入去有50個人可以豁免學樂器, 但就要喺運動上表現出色。

elaine8168 發表於 18-9-25 21:56
小兒今年小六,深水埗一線小學五年級考級5,個人估計應為B1頭學生,無特異功能。
請問想考入英華書院機會大 ...

其他直資校如 DBS, SPC 都值得一試  

奇奇媽媽 發表於 18-10-30 14:07
小兒讀英華中一,很意外學校強調品德兄弟情遠遠高於成續,老師很強調同學們互相照顧,反而學術成績只提過測 ...
昨天去左簡介會,非常感受學校強調品德教育,也非常注重學生要互助,更希望同學可以做多D社會服務,將來回饋社會。英華確係一間好學校

回覆 elaine8168 的帖子

深水埗band one男仔真係得好少選擇, 真係頂級嘅都唔會留返自己果區。英華書院是一間好學校, 學生以男校來說比較純品。 入到也感恩

stingerc 發表於 18-9-27 10:41
英中用中文教通識?是不是大部分英中都是考中文通識?

至少LS, SJC, SPC, HYS, GHS, MCS, DGS, SPCC, SPCS, QC都用英文考通識。

Tingting1019 發表於 18-11-4 09:52
昨天去左簡介會,非常感受學校強調品德教育,也非常注重學生要互助,更希望同學可以做多D社會服務,將來回 ...

阿仔開學第二個月即被nominated 參加top teen (即義工隊),不得不讚老師惠眼,知道阿仔身中福中不知福,希望透過義工令阿仔學習一下服務社會

wccfgoldcard 發表於 18-10-30 15:09
深水埗一線小學五年級考級5, 係可爭勁直資 ( DBS, 英華, etc ), 但未必贏硬, 正路 九龍塘宣道 / 陳守仁 /  ...
認同

英華和SPC哪間成績勁一點?
仔可以自動自覺溫書就好了。

IloveJJ 發表於 18-11-4 07:23
咁即係無可能。謝謝你!
你仔未升中嗎?
仔可以自動自覺溫書就好了。

奇奇媽媽 發表於 18-10-30 14:07
小兒讀英華中一,很意外學校強調品德兄弟情遠遠高於成續,老師很強調同學們互相照顧,反而學術成績只提過測 ...

功課量多嗎?
一年多少次考測?

sillydad 發表於 18-11-4 21:39
英華和SPC哪間成績勁一點?

同問