用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院  

奇奇媽媽 發表於 18-12-2 15:34
我覺得考中學某程度和考小學一樣~搵啱對象,或者講眼緣,本人覺得QC和YW搵的學生對象都有些不同,QC重學 ...
還重體育,有另一個interview 隊專比體育叻既去考。

5tgb 發表於 18-12-2 14:28
男英,我無好感。
去年孩子曾經報過,但遺失了面試通知書,學校叫我去補領(要請假才符合補領時間),我卒 ...
每間學校有自己做法,咁你唔見通知書要補領都好正常。佢哋連waiting list 都係即call 即決定,唔喜歡比人當水泡。我覺得既然心儀間學校自然會上心,唔覺麻煩。再者, YW 想要既係非學術派,學校好清楚知自己走向。

只求學業分數,咁YW 真係唔合適。

奇奇媽媽 發表於 18-12-2 15:40
仔仔講過有一題時事,叫佢講下當年旺角街頭賣藝的意見;仲問佢會選擇什麼表演。我想這些題目沒有exactly a ...
綜合之前各家長interview 分享既經驗, 時事議題只考思路、對時事了解、對答及內容。老師唔會有正反意見標準分。

男英,我無好感。
去年孩子曾經報過,但遺失了面試通知書,學校叫我去補領(要請假才符合補領時間),我卒 ...

自己遺失在先,點解唔諗下係自己麻煩左學校要同你攪手續,仲嫌學校服務唔夠貼心!?

myluckyson    發表於 19-1-13 19:01

回覆 5tgb 的帖子

妳的諗法是身邊家長的自身體驗, 因以前太多b1a 小學生有英華男中offer 之後抽飛, 所以英華之後不會給offer 果的1A有體育/音樂特異top boy, 費事白做,
至於於表問題: 主觀感受, 見仁見智
利申: QC或英華都無考

artroboy 發表於 18-12-2 17:29
還重體育,有另一個interview 隊專比體育叻既去考。

想問問 如果游泳學界攞到八名內
機會大嗎?

kirstyau 發表於 18-12-2 18:17

自己遺失在先,點解唔諗下係自己麻煩左學校要同你攪手續, ...
其實這正正就是我對YW 不滿的地方,家校合作對孩子及家長都很重要。其他學校都積極提升對家長協助的時間,YW還堅持要家長做順民,難怪其他以前與YW同級的學校,現在拋離它越來越遠。我相信學校都有機會覺得我麻煩了它才這樣回答我,但如果學校有這種想法,面對競爭,又如何收到好學生呀?

5tgb 發表於 18-12-2 21:09
其實這正正就是我對YW 不滿的地方,家校合作對孩子及家長都很重要。其他學校都積極提升對家長協助的時間,Y ...
家校合作好似唔係咁解喎。 家校合作是家長和學校加強合作,締造更好的學習/成長環境,是讓家長多啲參與學校事務,學校對家長的支援是在管教學生方面,而不是行政方面喎。

幾好笑, 呢度怪英華收表時無凳坐;  在另一個講男拔主題既, 就有人怪男拔收表後無仔細檢查及無收據, 讚英華有存細檢查和有收據.
男拔咪仲唔"家校合作", 成績係咪因此跌晒grade呢?
其實津校和直/私收表情況是有點不同的,  津校集中在兩星期內, 是必須親自交和呈上教育局自行收生表. 所以津校可以集中人手去處理, 又必須檢查文件.
而私/直, 是可以郵寄的(有的甚至有網上申請), 交表日期又比較長, 欠文件亦後補亦無妨. 所以我會明白男拔又未必需要現場檢查得咁仔細.
利申: 男拔和英華都有申請, 兩間都係用掛號形式, 12/11(星期一)交表.  英華在星期四收到收據和編號. 男拔至今無回覆, 不過男拔係30/11才截止, 我估佢係一次過收晒, 才編號, 再統一寄回覆信.

其實我去年都報左好多直資,YW 同南區另一間中學是我排最長隊的。但排最長隊是否間學校最好則見仁見智。
因為此二間學校都是已收B2生或最有機會收B2生的。反而1AA學校無咁多人報名。原因相信大家都知。
而YW現時比以前的同級學校抛離也是事實,當然做好一件小事,不會提升學校,但件件小事都能做好,就一定有幫助。此也是我一定要孩子做的事。

5tgb 發表於 18-12-2 23:22
其實我去年都報左好多直資,YW 同南區另一間中學是我排最長隊的。但排最長隊是否間學校最好則見仁見智。
因 ...

有附小既中學要收小學BAND2一定數量,可以keep 到1AA咪得幾間,但你仔中學自行盡收級頭學生,抽入既都係band1生,成績好過人有咩出奇!唔洗下下踩人中學既。

利申,我2個係女讀女校,男校同我地冇關。

kirstyau 發表於 18-12-3 00:27

有附小既中學要收小學BAND2一定數量,可以keep 到1AA咪得 ...
對不起,自已雖然對學校没有好感,但並無踩人的意图。祗是在報讀期間看到一些學校的改善機會點,不知天高地厚地提出。
如大家覺得是不敬,我在此向受影响人士道謙,對不起

男英,我無好感。

其實英華好眼光,冇收你個仔。
點解麻煩到我?我個仔咁勁都唔收,你間學校乜料先?一年後仍不忿...
英華, well done!

其實女拔係放一個箱係門口security 叔叔處,自己放箱就okay, 欠文件真係自己負責

la5711 發表於 18-12-2 21:55
家校合作好似唔係咁解喎。 家校合作是家長和學校加強合作,締造更好的學習/成長環境,是讓家長多啲參與學校 ...

神邏輯!自己丟失了面見信,要求學校補回,當然要按别人的辦工時間,難道要職員OT等家長?如果有多幾個,一個話要星期四放工後8:00,一個話要星期六早上8:00,方便佢攞咗然後返工,第三個話要星期六下午2:00,放工後先去,仲有個話我一至六要返工,星期曰先得,學校啲職員分分鐘曰曰OT,有開工冇收工。要好似便利店咁先攪得掂。

利申,不是YW家長

elderberry    發表於 18-12-3 09:41

去年因事要更改面試日期, 過程順利, 而且各個學校的員工都解釋清楚程序 (先要書面連証明申請, 批准後, 再拎面試通知書回校換一張新的), 友善又不會太熱情, 總之正常的

坦白地講, 要求更改面試日期, 就是有求於人, 難道要人家就你一個人.?無記錯我好似星期六上午去書院校務處拎新的面試通知書. 因為當日是小學部面試日, 好鬼熱鬧.

利申. 阿仔最後都沒有second-in, 報學校就係 "你揀人, 人揀你" 的遊戲, 所以當日我們都係 "o我" 左一句.  

其實遇到三觀唔正嘅家長都幾頭痛嘅

真心想問, 英華是Band1 A /B/C呢?
https://drive.google.com/file/d/ ... U7k04i0WAC6eJC/view
P16
最近四年DSE 3322率 是 72% / 75% / 82% / 76%.
可能優才/ 培僑DSE都差唔多.WKF 3322率都有75%)但應該英華難入過上述三間.